×

İkinci El Cep Telefonlarının Yenilenmiş Ürün Sertifikası Verilerek Satışında KDV Oranının %1’e Düşürülmesine İlişkin 4517 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

4517 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 4517)”, 30.09.2021 tarih ve 31614 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği gibi, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28. maddesinde, katma değer vergisi oranının vergiye tabi her bir işlem için %10 olduğu, Bakanlar Kurulu / Cumhurbaşkanının bu oranı, dört katına kadar artırmaya, %1'e kadar indirmeye, bu oranlar dâhilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkili olduğu belirtilmiştir.

 

Bu kapsamda katma değer vergisi oranları, değişik tarihlerde çıkarılan Bakanlar Kurulu/Cumhurbaşkanı Kararları ile farklı mal teslimleri ile hizmet ifaları için farklı oranlarda uygulanmıştır.

 

Son olarak 30/12/2007 tarihli ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı BKK ile mal ve hizmetlere uygulanacak katma değer vergisi oranlarının tespitine ilişkin daha önceki bütün kararnameler yürürlükten kaldırılarak, KDV oranları için temel bir düzenleme yapılmıştır.

 

Buna göre; KDV oranları; 2007/13033 sayılı Karar'a ekli;

 

  • I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1,

 

  • II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8 olarak tespit edilmiştir.

 

  • Bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için ise aynı Kararın birinci maddesinin (a) bendi uyarınca % 18 oranında KDV uygulanmaktadır.

 

4517 sayılı Karar ile; Katma Değer vergisi Oranlarının Tespitine ilişkin Kararın eki I sayılı listeye 21 no’lu sıra eklenerek, “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” kapsamında yenilenerek sertifikalandırılmış cep telefonlarının teslimlerinde KDV oranı %18’den %1’e indirilmiştir.

 

KDV oran listesinde yapılmış olan düzenlemeye göre, yenilenerek sertifikalandırılan ve üzerinde en az bir yıl öncesine ilişkin veri bulunduran kullanılmış cep telefonları %1 KDV oranı kapsamına alınmış olup, bu ürünleri teslim edenler bakımından, bunlara ilişkin yüklenilen KDV ise iade edilmeyecektir.

 

Karar 01.10.2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi