×

Hamiline Yazılı Pay Senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşuna Bildirilmesi ve Kayıt Altına Alınması

Bilindiği üzere; 31.12.2020 tarihinde  31351 sayılı 5. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan “7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun” ’un 27 ila 34. maddeleri ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun bazı maddelerinde ek/değişiklik yapılarak halka açık olmayan anonim şirketlerde Hamiline yazılı pay senetlerinin sahiplik bilgisinin takip edilebilmesi amacıyla Hamiline yazılı pay senetlerinin kaydı, devri, ispatı vb. hallerde Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde bildirim yükümlülüğü getirilmesi ve kayıt altına alınması ile ilgili düzenlemeler yapılmıştı.

 

06.04.2021 tarih ve 31446 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Hamiline Yazılı Pay Senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşuna Bildirilmesi ve Kayıt Altına Alınması Hakkında Tebliğ”  ile, hamiline yazılı pay senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketine bildirilmesi ve kaydedilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu kapsamda alınacak ücretleri ve Pay sahipleri çizelgesinin Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketinden sağlanmasının usul ve esasları belirlenmişti.

 

Bu düzenlemelerle, hamiline yazılı senet sahipleri ek yükümlülüklerin ve yaptırımların muhatabı olacaklardır.

 

Bu kapsamda, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na eklenen geçici 14. madde gereğince; Hamiline yazılı pay senedine sahip olanlar, 31.12.2021 tarihine kadar; Merkezi Kayıt Kuruluşu’na bildirilmek üzere pay senetleri ile birlikte anonim şirkete yapmaları ve bu başvuru üzerine anonim şirket yönetim kurulu, beş iş günü içinde hamiline yazılı pay sahipleri ile sahip oldukları paya ilişkin bilgileri Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirmesi gerekmektedir.

 

Bu hüküm uyarınca başvuruda veya bildirimde bulunmayanların ise TTK 562/13 maddesine göre 20.000,00-TL veya 5.000,00-TL idari para cezasıyla cezalandırılabilecektir.

 

Pay sahipleri anonim şirkete başvurmaması durumunda, TTK’den doğan paya bağlı haklarını gerekli başvuru yapılıncaya kadar kullanamayacaktır. (489/1).

 

Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde tutulan kayıtlar gizlidir. Bu kayıtlar ancak ilgili kanunlar uyarınca yetkili kılınmış mercilerle paylaşılır (Tebliğ m. 8/1). 

 

Yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararı tescil ve ilan edilir, ayrıca şirketin internet sitesine konulur. Hamiline yazılı pay sahipleri ile sahip oldukları paya ilişkin bilgiler, senetler pay sahiplerine dağıtılmadan önce Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilir (486/2).

 

Hamiline yazılı pay senetlerinin devri, şirket ve üçüncü kişiler hakkında, ancak zilyetliğin geçirilmesi suretiyle payı devralan tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşuna yapılacak bildirimle hüküm ifade eder. 

 

Bu kapsamda yıl sonuna kadar değişiklik veya süre uzatımında bulunulmaması halinde gerekli bildirimlerin yapılması veya hamiline yazılı senetlerin, nama yazılı senetlere dönüştürülerek payların ve paya ilişkin işlemlerin (devir vs.), Merkezi Kayıt Kuruluşu bildirimlerine gerek kalmadan, şirket nezdinde şirket pay defteri üzerinden yürütülmesi değerlendirilmelidir.

 

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

7262 Sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi