×

Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu Uygulamaya Açıldı.

Bildiğiniz gibi; 529 Sıra No.lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Dair Tebliğ (Sıra No: 529)”  13.07.2021 tarihli ve 31540 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve Tebliğ ile; Tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri, nihai olarak kontrolünde bulunduran ya da bunlar üzerinde nihai nüfuz sahibi olan gerçek kişi veya kişiler “Gerçek Faydalanıcı” olarak tanımlanmış ve bildirim zorunluluğu getirilmişti. 

 

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu İnternet Vergi Dairesinde 'Diğer Bildirim ve Bilgi Girişleri' menüsünde uygulamaya açılmıştır.

 

Buna göre; kurumlar vergisi mükellefleri dahil bütün mükellefler ile diğer kişilerin ilk bildirimlerini en geç 31.08.2021 günü sonuna kadar İnternet Vergi Dairesi üzerinden gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formunu doldurarak vermeleri gerekmektedir.

 

Bildirimin yapılacağı ekranlar sırasıyla aşağıdaki gibidir.

 

Diğer Bildirim ve Bilgi Girişleri

 

  • FATURA/ÇEK Bilgileri
  • Belge Basım Bilgileri
  • Çok Uluslu İşletmeler İçin Ülke Bazlı Raporlamaya İlişkin Bildirim Formu
  • Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu

 

Gerçek Faydalanıcıya ilişkin bildirim formu tıklandığında aşağıdaki bilgiler ve form ortaya çıkmakta olup, formu bu açıklamalar doğrultusunda doldurularak sistem üzerinden gönderilecektir.

 

 

GERÇEK FAYDALANICIYA İLİŞKİN BİLDİRİM FORMU

 

Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formuna Ait Bilgiler

 

1. Bu form 529 no’lu VUK Genel Tebliğinin hükümleri çerçevesinde doldurulacaktır.

 

2. Bu form doldurulurken:

 

  • Tüzel kişilerde:

 

          a) Tüzel kişiliğin hamiline yazılı senetler dâhil yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortakları,

          b) Tüzel kişiliğin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortağının gerçek faydalanıcı olmadığından şüphelenilmesi veya bu oranda hisseye sahip gerçek kişi ortak bulunmaması durumunda, tüzel kişiliği nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler,

          c) (a) ve (b) bentleri kapsamında gerçek faydalanıcının tespit edilemediği durumlarda, en üst düzey icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler; gerçek faydalanıcı olarak bildirilecek olup, bu kişiler hakkında formun A. bölümü doldurulacaktır.

 

  • Tüzel kişiliği olmayan adi ortaklık veya iş ortaklığı gibi teşekküllerde:

 

         a) Tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler,

         b) (a) bendi kapsamında gerçek faydalanıcının tespit edilememesi halinde tüzel kişiliği olmayan teşekkül nezdinde en üst düzeyde icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler üst düzey yönetici sıfatıyla, gerçek faydalanıcı olarak bildirilecek olup, bu kişiler formun A. bölümünü dolduracaktır.

 

  • Trust ve benzeri teşekküllerde; kurucular, mütevelli, yönetici, denetçi veya faydalanıcı sıfatına haiz olanlar ya da bu teşekküller üzerinde nüfuz sahibi olanlar gerçek faydalanıcı olarak bildirilecek olup, bu kişiler hakkında formun B. bölümü doldurulacaktır.

 

3. Gerçek faydalanıcı bilgisinde değişiklik olduğu takdirde 529 no’lu VUK Genel Tebliğinin 6. maddesinin 3. fıkrası ve 7. maddesinin 9. fıkrası uyarınca bildirim yapılması gerekmektedir.

 

4. Bilgisi verilen kişinin anılan şirketteki gerçek faydalanıcılığı hissedarı olduğu bir başka şirketten kaynaklanıyorsa bu şirket(ler)in de açıklama alanında belirtilerek hisse oranı örnekte anlatılan şekilde hesaplanmalıdır. A şirketinin %80 hissesine sahip olan bir B şirketinin %40 oranında hissedarı olan X kişisinin, A şirketine ilişkin bildirimde %80 x %40 = %32 oranında hisse sahibi olduğu bildirimi yapılmalıdır. Ayrıca hangi şirket(ler) aracılığıyla dolaylı ortak olduğu tablo üzerinde yer alan açıklama alanında belirtilmelidir.

 

Bir gerçek kişinin hissedarlığının hem doğrudan hem de bir başka tüzel kişi ortaklığı nedeniyle dolaylı olması durumunda, formun “Ortaklık Şekli” kısmını “doğrudan ve dolaylı” olarak bildirip “Şirketteki Hisse Oranı” kısmına doğrudan ve yukarıdaki şekilde hesaplanan dolaylı hisselerinin toplam değeri bildirilmelidir.

 

5. Trust ve trust benzeri yasal oluşumlarda gerçek faydalanıcının tüzel kişi olması durumunda açıklama alanında bahse konu tüzel kişiliğin gerçek faydalanıcı olma sebebi, hisse oranı belirtilmelidir. Örnek: Yurt dışında kurulu bir trustın mütevellisi C şirketi ise C şirketinin %25’den fazla hissesine sahip olan Y gerçek kişisi trustın gerçek faydalanıcısıdır.

 

529 Sıra No.lu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi