×

Finansman Gider Kısıtlamasına İlişkin 3490 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

3490 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı “193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 41 inci Maddesinin Birinci Fıkrasının (9) Numaralı Bendi ile 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci Maddesinin Birinci Fıkrasının (i) Bendi Kapsamında Gider ve Maliyet Unsurları Toplamının İndirimi Kabul Edilmeyecek Kısmının Tespitine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 3490)”, 04.02.2021 tarih ve 31385 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bildiğiniz üzere; 15.06.2012 tarihinde yayımlanan 6322 sayılı kanunun 6.maddesiyle Gelir Vergisi Kanunu’nun “Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler” başlıklı 41. maddesi 8. bendi; ve  15.06.2012 tarihinde yayımlanan 6322 sayılı kanunun 37.maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Kabul edilmeyen indirimler” başlıklı 11/1’e eklenen (i) bendi ile, yabancı kaynakları öz kaynakları aşan mükellefler için faiz, kur farkı, vade farkı gibi giderlerin Cumhurbaşkanınca belirlenecek kısmının kurum kazancının/ticari kazancın tespitinde gider yazılamaması yönünden kısıtlaması getirilmiş ve Cumhurbaşkanınca belirlenen bir oran bulunmadığından bu düzenleme uygulanmamıştı.

 

3490 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile; Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarının ilgili maddeleri kapsamında gider ve maliyet unsurları toplamının indirimi kabul edilmeyecek kısmı belirlenmiştir.

 

Buna göre, kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmelerde kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kar payı, kur farkı gibi adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının % 10'unun gider olarak indirilmesi kabul edilmeyecektir.

 

Ayrıca, kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinde ise; yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara dair yapılan gider ve maliyet unsurları kurum kazancının tespitinde indirim yapılabilecektir.

 

Dolayısıyla, bilançosundaki borçları özkaynağı aşan işletmeler ödedikleri faiz, kur farkı vb giderlerin %10'unu vergi matrahının tespitinde gider yazamayıp kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alacaktır. 

 

Karar, 01.01.2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi kazançlarına uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız. 

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi