×

Elektronik Belge Uygulamalarına Geçişe İlişkin 509 Sıra No.Lu VUK Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 526 Sıra No.Lu VUK Genel Tebliği Yayımlandı.

526 Sıra No.lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 526)”  09.02.2021 tarihli ve 31390 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğ ile; elektronik belge uygulamasına ilişkin 509 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır.

 

Söz konusu düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

 

 

SGK ile Sözleşme İmzalayan Sağlık Sektöründeki Tüm Mükelleflerin 1 Temmuz 2021 Tarihinden itibaren Zorunlu e-Fatura Kapsamına Alınması

 

Tebliğin 1. maddesi ile, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünün (a) fıkrasına eklenen bent ile, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükelleflerin (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.) 01.07.2021 tarihi itibariyle e-fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu hale gelmiştir. 

 

Bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan mükelleflerin ise SGK’ya fatura düzenlemeye başlamadan önce e-fatura uygulamasına geçmesi gerekmektedir.

 

 

E-Arşiv Fatura Özel Entegratör Kuruluşların Sistemleri Aracılığıyla Düzenlenebilmesi

 

Tebliğin 3. maddesi ile, aynı Tebliğin “IV.2.4.3. e-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenme Zorunluluğu Getirilen Diğer Faturalar” başlıklı bölümünün birinci fıkrası değiştirilmiştir.

 

Buna göre, E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşması halinde e-Arşiv Faturayı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla da düzenlenebilecektir.

 

Bu faturaların Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Arşiv Fatura yerinematbu (kağıt) fatura olarak düzenlenmesi veya alınması halinde, faturayı düzenleyen ile nihai tüketici dışındaki vergi mükellefiyeti bulunan alıcı hakkında düzenlenen veya alınan her bir kağıt fatura için ayrı ayrı olmak üzere Kanunun 353. maddesinde öngörülen cezai hüküm uygulanacaktır.

 

 

E-İrsaliye Uygulamasına Geçiş

 

Tebliğin 4. maddesi ile, aynı Tebliğin “IV.3.6. e-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Süresi” başlıklı bölümünün ikinci fıkrası değiştirilmiştir.

 

Buna göre;

 

  • “maden ruhsat veya sertifikası alanlar” ifadesine, yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan mükellefler de e-İrsaliye Uygulamasına dahil edilmiştir.

 

  • Hal Kayıt Sistemi kapsamındaki sebze ve meyvelerin toptan ticaretini yapmaya başlayanlar ifadesinin hem tüccar hem de komisyoncuları kapsamakta olduğu açıklanmıştır.

 

  • İlgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin müteakip hesap döneminin dördüncü ayı başından itibaren olan e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunlulukları, müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından itibaren olarak değiştirilmiştir.

 

Diğer mükelleflerin durumlarında değişiklik yapılmamıştır.

 

 

E-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulamasını Tüm Mükelleflerin Kullanabilmesi

 

Tebliğin 5. maddesi ile, aynı Tebliğin “IV.10.1. Genel Olarak” başlıklı bölümünün birinci fıkrası değiştirilmiştir.

 

Buna göre, e-Döviz Alım-Satım Belgesi uygulaması, ilgili mevzuat gereğince döviz alım-satım belgesi düzenleyebilen tüm mükellefler tarafından kullanılabilecektir.

 

 

E-Adisyon Uygulaması

 

Tebliğin 6. maddesi ile, aynı Tebliğe aşağıdaki “IV.12. e-Adisyon Uygulaması” başlıklı bölüm eklenmiş ve e-Adisyon uygulaması elektronik ortamda düzenlenebilen belgeler arasına ilave edilmiştir.

 

Tebliğde, e-Adisyon uygulamasının Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenen mükellefler dışındaki mükellefler için zorunlu bir uygulama olmadığı, ayrıca isteğe bağlı olarak da geçilebileceği açıklanmıştır.

 

Buna göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, adisyon belgesi düzenleyen hizmet işletmelerine, yıllık veya aylık satış hasılatı tutarlarını dikkate alarak, geçiş hazırlıkları için en az 3 ay geçiş süresi vermek ve yazılı bildirim ya da ebelge.gib.gov.tr adresinde duyurmak suretiyle e-Adisyon uygulamasına geçme zorunluluğu getirebilecektir.

 

Yazılı bildirim veya duyuru yapılan mükelleflerin yazılı bildirim ve duyuruda belirtilen süreler içinde e-Adisyon uygulamasına dâhil olmaları gerekmektedir. Yazılı bildirim veya duyuru yapılan mükelleflerin, yazıda veya duyuruda belirtilen süreler içinde e-Adisyon uygulamasına dahil olması ve düzenleyeceği adisyon belgelerini, e-Adisyon belgesi olarak düzenlemeleri gerekmektedir.

 

 

Mali Mühür Üretimi Ve Satışı

 

Tebliğin 7. maddesi ile, aynı Tebliğin “V.9. Mali Mühür” başlıklı bölümünün sonuna eklenen fıkra ile, Gelir İdaresi Başkanlığı’na, “Mali Mühür Üretimi Başvuru, Değerlendirme ve İzin Kılavuzu"nda açıklanan teknik koşulları sağlayan kuruluşları da mali mühür üretimi ve satışı konusunda yetkilendirme yetkisi verilmiştir.

 

 

E-Belgelere İlişkin İptal/İtiraz, İhbar Ve İhtarların Bildirilmesi

 

Tebliğin 8. maddesi ile, aynı Tebliğe “V.10. e-Belgelere İlişkin İptal/İtiraz, İhbar ve İhtarların Bildirilmesi” başlıklı bölüm eklenmiştir.

 

Buna göre, tebliğ kapsamında düzenlenen e-Belgelere ilişkin olarak; noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılan ihbar veya ihtarlar ile e-Belge iptal işlemlerinin 01.05.2021 tarihinden itibaren, ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak kılavuzda belirtilen usul, esas ve süreler içinde, elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemine bildirilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

 

 

 

E-Belge Uygulamalarından Yararlanma Yöntemlerinden Herhangi Birini Seçmeyenler İçin GİB Tarafından Re’sen Tanımlama Yapılması

 

Tebliğin 9. maddesi ile, aynı Tebliğin “VIII-Diğer Hususlar” başlıklı bölümünün sonuna eklenen fıkra ile, kendilerine e-Belge uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerin zorunluluklarının başlayacağı tarihe kadar e-Belge uygulamalarından yararlanma yöntemlerinden herhangi birini seçerek uygulamaya dahil olmamaları halinde, Gelir İdaresi Başkanlığınca kullanıcı hesapları re’sen tanımlanacaktır.

 

Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi