×

Anonim Şirket Genel Kurul Toplantılarına İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliğinde Değişiklikler Yapan Yönetmelik Yayımlandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik29.05.2021 tarihli ve 31495 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Yönetmelik ile; Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Bakanlık Temsilcileri Hakkında Yönetmelik’te bazı değişiklikler yapılmıştır. 

 

Yapılan önemli değişiklikler özet olarak aşağıdaki gibidir.

 

  • Yönetmeliğin İlanın içeriği başlıklı 11. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

  • Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Bakanlık Temsilcileri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle genel kurul toplantı yerinde; hazır bulunanlar listesine ilave olarak varsa hamiline yazılı pay sahiplerine ilişkin Merkezi Kayıt Kuruluşundan sağlanan pay sahipleri çizelgesinin de fiziki ve/veya elektronik ortamda hazır bulundurulacağı belirtilmiştir.

 

  • 31.12.2021 tarihine kadar, genel kurulu toplantıya çağıranlar tarafından, Kanunun geçici 14. maddesi uyarınca Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmek üzere şirkete başvuruda bulunan ancak henüz Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmeyen pay sahipleri de genel kurula katılabilecekler listesine dâhil edilecektir

 

  • Hamiline yazılı pay senedi sahibi; gerçek kişi ise kimliğini, tüzel kişi ise tüzel kişiyi temsile yetkili olduğunu gösteren yetki belgesi ve kimliğini ibraz etmek suretiyle genel kurula katılabilecekler listesini imzalayabileceklerdir.

 

  • Yönetmeliğin “Toplantıya katılma hakkı” başlıklı 18. maddesinin ikinci ve sekizinci fıkralarında ve “Bakanlık temsilcisi istenmesi” başlıklı 35. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan yer alan “temsil ve ilzama” ibareleri “temsile” olarak değiştirilmiştir.

 

  • Yönetmeliğin 18. maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

(3) Hamiline yazılı pay senedi sahipleri, Merkezi Kayıt Kuruluşundan sağlanan pay sahipleri çizelgesinde isim veya unvanları bulunmak ve hamiline yazılı pay senedine zilyet olduklarını genel kurul toplantısına katılabilecekler listesini imzalamadan önce yönetim kuruluna ispatlamak suretiyle genel kurul toplantısına katılabilirler.”

 

  • Yönetmeliğe “Hamiline yazılı pay senedi sahipleri için geçiş hükmü” başlıklı aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

 

GEÇİCİ MADDE 3 – (1) 31/12/2021 tarihine kadar, genel kurulu toplantıya çağıranlar, Kanunun geçici 14 üncü maddesi uyarınca Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmek üzere şirkete başvuruda bulunan ancak henüz Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmeyen pay sahiplerini de genel kurula katılabilecekler listesine dâhil eder. Hamiline yazılı pay senedi sahibi; gerçek kişi ise kimliğini, tüzel kişi ise tüzel kişiyi temsile yetkili olduğunu gösteren yetki belgesi ve kimliğini ibraz etmek suretiyle genel kurula katılabilecekler listesini imzalar.”

 

Yönetmelik değişikliği yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için  tıklayınız.

 

Yönetmeliğin güncel haline ulaşmak için  tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi