×

Akaryakıt Ve Lpg Teslimlerinde Fatura Düzenleme Süresi Ve Teminat Uygulamasına İlişkin Düzenlemeler Yapılan 531 Sıra No.Lu VUK Genel Tebliği Yayımlandı.

531 Sıra No.lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Dair Tebliğ (Sıra No: 531)”  02.09.2021 tarih ve 31586 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğ ile akaryakıt ve LPG sektöründe faaliyet gösteren mükellefler için fatura düzenleme süresi ve teminat uygulamalarında değişiklikler yapılmasına yönelik düzenlemeler yapıldı.

 

Tebliğle yapılan değişikliklerin detaylarına ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir.

 

Fatura Düzenleme Süresi

 

  • 01.01.2022 tarihinden itibaren yapılacak bazı akaryakıt ve LPG teslimleri sırasında, faturanın düzenlenmesi zorunluluğu hale getirilmiştir. 

 

Buna göre;

 

  • 5015 sayılı Kanun ve 5307 sayılı Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanların (rafinerici, dağıtıcı, bayi, serbest kullanıcı gibi) kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ve LPG satışında,

 

  • Tankerlerle veya özel nakliye araçlarıyla taşınmak suretiyle akaryakıt ve LPG otogaz bayii veya istasyonu dışında müşterinin istediği mahalde (yürüttükleri faaliyetlerindeki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla fabrika, şantiye, nakliye filosu işletmeleri ve benzeri yerlerde) yapılan akaryakıt ve LPG satışında,

 

akaryakıt veya LPG teslimi anında faturanın düzenlenmesi zorunlu hale getirilmektedir.

 

 

Alımdan Vezgeçme veya Daha Az Alım

 

  • Akaryakıt veya LPG teslimi anında faturanın düzenlenmesinden sonra; alımdan vazgeçilmesi veya faturada gösterilen miktardan daha az mal alınması halinde, 

 

  • Alıcının fatura düzenleme zorunluluğu bulunanlar kapsamında olması halinde, alıcı tarafından satıcı adına fatura düzenlenecektir.

 

  • Alıcının belge düzenleme yükümlülüğü bulunanlar kapsamında olmaması halinde ise satıcı tarafından 213 sayılı Kanunun 234. maddesinde belirlenen asgari bilgileri içerecek şekilde gider pusulası düzenlenecektir.

 

Bu kapsamda düzenlenecek belgeler üzerine, işlemin mahiyetine ilişkin açıklama ile birlikte, ilgili ilk faturanın tarih ve numarasına da yer verilmesi gerekmektedir.

 

 

Teminat Uygulaması

 

  • Akaryakıt ve LPG Lisansı kapsamında teminat verme hükümleri yeniden belirlenmiştir. Buna göre; 
  • 5015 sayılı Kanun kapsamında dağıtıcı, madeni yağ veya bayilik (münhasıran ihrakiye bayiliği hariç) lisansı bulunanlar ile 5307 sayılı Kanun kapsamında dağıtıcı veya LPG otogaz bayilik lisansı bulunanlar teminat uygulaması kapsamına alınmıştır.

 

  • Bu kapsamda ilk teminatlar 31.05.2022 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir.

 

  • Akaryakıt ve LPG’ye yönelik faaliyetlerde kaçakçılık suçu ve cezalandırma usulü yeniden belirlenmiş ve 3 ila 5 yıl arasında hapis cezası getirilmiştir.

 

 

Özel etiket ve İşaretli Ürünlerde Teminat Uygulaması

 

  • Özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal eden mükellefler teminat kapsamına alınarak bu ürünlere ilişkin olarak talep edilen ve talepleri ÜİS Uygulama Genel Tebliğinde yer alan usul ve esaslara göre değerlendirilen özel etiket ve işaretlerin teminat karşılığında verilmesi uygun bulunmuştur.

 

 

Diğer Hükümler

 

  • Getirilen teminat verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere cezai müeyyideler getirilmiştir.

 

  • Bakanlıkça yetkilendirilmediği halde, ödeme kaydedici cihaz mührünü kaldıran, donanım veya yazılımını değiştiren veya yetkilendirilmiş olsun ya da olmasın ödeme kaydedici cihazın hafıza birimlerine, elektronik devre elemanlarına veya harici donanım veya yazılımlarla olan bağlantı sistemine ya da kayıt dışı satışın önlenmesi için kurulan elektronik kontrol ve denetim sistemleri veya ilgili diğer sistemlere fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek; gerçekleştirilen satışlara ait mali belge veya bilgilerin cihazda kayıt altına alınmasını engelleyen, cihazda kayıt altına alınan bilgileri değiştiren veya silen, ödeme kaydedici cihaz veya bağlantılı diğer donanım ve sistemler ya da kayıt dışı satışın önlenmesi için kurulan elektronik kontrol ve denetim sistemleri veya ilgili diğer sistemler tarafından Bakanlığa veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyen veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine sebebiyet verenlerin üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

 

  • Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla lisanslara sahip olan ve faaliyette bulunan mükellefler vermeleri gereken ilk teminatı, 2021 yılı hesap dönemine (özel hesap dönemine tabi olanlar açısından 2021 yılında kapanan döneme) ait brüt satışlarını dikkate alarak, 31.05.2022 tarihine kadar vereceklerdir.

 

Tebliğin; fatura düzenlenmesine ilişkin 4. maddesi 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecek, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi