×

7346 Sayılı AR-GE ve TEKNOPARK’larda Uzaktan Çalışma Düzenlemesinde Önemli Değişiklikler Yapılan Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı.

7346 Saylı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 25.12.2021 tarih ve 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Kanun ile; Ar-Ge Merkezleri ve Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren işyerlerinin tabi olduğu 4691 sayılı  Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da bazı önemli değişiklikler yapılmıştır. 

 

Kanunla yapılan düzenlemelerin ana başlıkları ve öne çıkan hususlar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

 

Kooperatiflerin Merkez Birliğine Üye Olma Şartı

 

Kanunun 3. Maddesiyle; 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa eklenen geçici 20. Madde ile; Kooperatiflerin, birliklere, birliklerin merkez birliğine ortak olmalarına ilişkin 7339 Sayılı Kanunla getirilmiş yasal düzenlemenin uygulaması, kamu kaynaklı desteklemelere aracılık yapan kooperatifler için 2024 yılı başına ertelenmiştir.

 

 

Kalfalara Ödenecek Asgari Ücret ve Devlet Desteği

 

Kanunun 12. Maddesiyle; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda (çıraklık) yer alan aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenmez ibaresine, “kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisinden az ücret ödenmez ibaresi eklenmiştir.

 

 

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Değişiklik

 

Kanunun 20. Maddesiyle; 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun Geçici 2. maddesinde değişikliğe gidilerek bahse konu kanun maddesinde yer alan çalışanlara yönelik gelir vergisine ilişkin "istisna" ibareleri "teşvik" olarak değiştirilmiştir. 

 

Ayrıcak Kanunun söz konusu maddesinde yapılan değişiklikle, gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında Bölgede çalışan personelin toplam sayısının veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerinin %20'sini aşmamak kaydıyla yasada belirtilen durumlar haricinde Bölge dışında geçirilen süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirecektir. 

 

Cumhurbaşkanı, %20 olarak belirlenen bu oranı belirleyeceği bölgesel ve/veya sektörel alanlarda %75'e kadar artırmaya veya tekrar kanuni oranına kadar indirmeye yetkili kılınmıştır. 

 

Değişiklik öncesinde Cumhurbaşkanı'nın %20 olan bu oranı bölgesel ve/veya sektörel ayrım olmaksızın %50'ye kadar artırma yetkisi bulunuyordu.

 

 

Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Kanununda Değişiklik

 

Kanunun 28. Maddesiyle; 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu'nun 3. maddesinde değişikliğe gidilerek bahse konu kanun maddesinde yer alan çalışanlara yönelik gelir vergisine ilişkin "istisna" ibareleri "teşvik" olarak değiştirilmiştir. Ek olarak Kanunun söz konusu maddesinde yapılan değişiklik ile gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde çalışan personelin toplam sayısının veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerinin %20'sini aşmamak kaydıyla yasada belirtilen durumlar haricinde bu merkezler dışında geçirilen süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirecektir. 

 

Cumhurbaşkanı, %20 olarak belirlenen bu oranı belirleyeceği bölgesel ve/veya sektörel alanlarda %75'e kadar artırmaya veya tekrar kanuni oranına kadar indirmeye yetkili kılınmıştır. 

 

Değişiklik öncesinde Cumhurbaşkanı'nın %20 olan bu oranı bölgesel ve/veya sektörel ayrım olmaksızın %50'ye kadar artırma yetkisi bulunuyordu.

 
Kanunun, teknokentler ile ar-ge ve tasarım merkezinde çalışan toplam personelle ilgili 20. Ve 28. maddeleri 12.10.2021 tarihinden itibaren, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi