×

7341 Sayılı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Düzenlemeler Yapılan Kanun Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

 

7341 Saylı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 06.11.2021 tarih ve 31651 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Kanunla yapılan düzenlemelerin ana başlıkları ve öne çıkan hususlar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

 

İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine Tanınan Muafiyetler

 

14.10.2021 tarihinde Ticaret Bakanlığının koordinesinde, ihracatçıların finansmana erişim ve kredi kefalet sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE) kurulmuştur.

 

7341 Sayılı Kanunun çeşitli maddeleri ile, İhracatı Geliştirme A.Ş.’ye bazı muafiyetler tanınmıştır.

 

12. maddesiyle, kurumlar vergisinden Kurumlar Vergisi’nden muaf tutulmuştur.

 

3. maddesiyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. maddesi kapsamına giren gelirleri tevkifat kapsamı dışına çıkarılmıştır.

 

4. maddesiyle, kredi teminatlarına ilişkin işlemlerinde düzenlenen kâğıtlar Damga Vergisi istisnası kapsamına alınmıştır.

 

5.i maddesiyle, tarafından verilecek kefaletler harçlardan istisna olarak değerlendirilmiştir.

 

6. maddesiyle de, kredi teminatı sağlama işlemleri KDV istisnası kapsamına alınmıştır.

 

 

Serbest Bölge Kurucu Ve İşletici Şirketlerine Sağlanan Vergi Avantajları

 

Kanunun 7. maddesiyle, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununa eklenen Ek 4. madde ile 06.11.2021 tarihinden sonra ilk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerde, işleticilerin (Bölge Kurucu ve İşletici) serbest bölgelerin işletilmesi ile ilgili faaliyetlerden elde ettikleri kazançları, 30 yılı geçmemek ve Ticaret Bakanlığınca kendilerine verilecek ilk faaliyet ruhsatında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere gelir veya kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. 

 

Bu istisna, Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintilerini kapsamayacaktır.

 

 

Çekin Vadesinden Önce Bankaya İbrazı

 

Kanunun 16. maddesi ile, 5941 sayılı Çek Kanunu'nun geçici 3. maddesinin beşinci fıkrasında yapılan değişiklikle, üzerindeki yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazını geçersiz kılan düzenlemenin 31.12.2021 olan uygulama süresi 31.12.2023 tarihine uzatılmıştır.

 

Bilindiği üzere 64 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri çerçevesinde, ileri düzenleme tarihli çeklere ilişkin olarak değerleme gününde reeskont uygulamasından yararlanması mümkündür.

 

Yapılan değişiklikle, vadeli çeklere reeskont ayırma imkanı 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

 

Tasfiyelerde Bekleme Süresinin 3 Aya İndirilmesi

 

Bilindiği üzere tasfiye hâlinde bulunan şirketin borçları ödendikten ve pay bedelleri geri verildikten sonra kalan varlığı, esas sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa pay sahipleri arasında, ödedikleri sermayeler ve imtiyaz hakları oranında dağıtılmaktadır.

 

Kanunun 17. maddesiyle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 543. maddesinin ikinci fıkrasının birinci ve ikinci cümlelerinde yapılan değişiklikle, alacaklılara üçüncü kez yapılan çağrı tarihinden itibaren kalan varlığın dağıtılmamasına dair 6102 sayılı Kanunda zorunlu olan 6 aylık süre 3 aya indirilmiş ve böylece tasfiyenin daha kısa sürede sonuçlanması mümkün hale gelmiştir.

 

Şu kadar ki, hâl ve duruma göre alacaklılar için bir tehlike mevcut olmadığı takdirde mahkeme 3 ay geçmeden de dağıtmaya izin verebilir.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi