×

7316 Sayılı Prim Desteği, Kurumlar Vergisi Oran Artışını da İçeren Mini Torba Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı.

7316 Sayılı " Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun " 22.04.2021 tarih 31462 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte 15 maddeden oluşan kanun, toplam 7 farklı kanunda değişiklik yapmaktadır.

 

Kanunla yapılan yapılan düzenlemelerden öne çıkan hususlar aşağıdaki gibidir:

 

 

6183 Sayılı AATUH Kanunda Sayılan Menkul Malların Ve Gayrimenkullerin Satış İşlemlerinde Değişiklikler Yapılması

 

Kanun’un 1 ila 5. maddeleriyle, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında haczedilen menkul malların ve gayrimenkullerin satışına ilişkin değişiklikler yapılmıştır.

 

Buna göre, haczedilen menkul ve gayrimenkul malların elektronik ortamda satışı mümkün hale gelmiştir.

 

Elektronik ortamda yapılan açık artırmalar, ilanda belirtilen gün ve saat aralığında teklif verme yoluyla yapılacaktır. 

 

Elektronik ortamda satışı yapılacak menkul mallar için her durumda satış ilanı yapılacaktır. 

 

Satışa ilişkin farklı mecralarda yapılan ilan ile elektronik ortamda yapılan ilan metinleri arasında farklılık bulunması halinde elektronik ortamda yapılan ilan esas alınacaktır. 

 

Elektronik ortamda satışa sunulan mala ilişkin artırma sonucu, izleyen ilk iş günü elektronik ortamda ilan edilecektir. 

 

Elektronik ortamda satılamayan menkul mallar, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre pazarlık usulüyle fiziki veya elektronik ortamda satılabilecektir. 

 

Artırma tarihinden önce teklif almaya, tekliflerde asgari artırım bedelini, teklif verme sürelerini, alınacak teminat türünü, artırma sonucunu belirten ilanda yer alacak hususlar ile elektronik ortamda yapılacak satışa ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

 

Menkul mallarla ilgili yapılacak artırmaya iştirak edeceklerden, menkul mala biçilen değerin %5’i nispetinde para teminat alınacaktır.

 

Menkul ve gayrimenkul mallara ilişkin yapın artırmalarda müşterinin malı almaktan vazgeçmesi durumunda, daha önce uygulanmakta olan yıllık %5 faiz yerine, tecil faizi oranında faiz uygulanacaktır.

 

 

Bazı Sektör Çalışanlarına Nakit Destek

 

Kanunun 6. Maddesiyle; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 24. maddesinde yapılan değişiklikle, bazı sektör çalışanlarına Nisan ve Mayıs aylarında aylıksız izne ayrılanlara 1.500 TL ödeme yapılması düzenlenmektedir.

 

Buna göre, aşağıda belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde, 2021 yılı Mart ayında hizmet akdi bulunan ve ücretsiz izne ayrılan çalışanlardan halihazırda uygulanmakta olan nakdi ücret desteğinden faydalanmayanlara, 2021 yılı Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin olarak, ücretsiz izne ayrıldıkları dönem için, günlük 50 TL ödeme yapılacaktır. 

 

Ayrıca halihazırda nakdi ücret desteği alan kişiler için de destek tutarı 50 TL’ye çıkarılmıştır.

 

Destek Verilecek Sektörler

 

56-            Yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri

 

61.90.05    İnternet kafelerin faaliyetleri

 

85.51.03   Spor ve eğlence eğitim kursları (futbol, dövüş sanatları, jimnastik, binicilik, yüzme, dalgıçlık, paraşüt,briç, yoga, vb. eğitimi ile profesyonel spor eğitimcilerinin faaliyetleri dahil, temel, orta ve yükseköğretim düzeyinde verilen eğitim hariç)

 

93.11.01  Spor tesislerinin işletilmesi (futbol, hokey, paten, golf vb. sahaları, yarış pistleri, stadyumlar, yüzme havuzları, tenis kortları, bowling alanları, boks arenaları, vb. tesisler)

 

93.12.07    Yüzme kulüplerinin faaliyetleri

 

93.13.01    Form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetleri

 

93.19.05    Bilardo salonlarının faaliyetleri

 

93.21.01    Eğlence parkları ve lunaparkların faaliyetleri

 

93.29.02    Düğün, balo ve kokteyl salonlarının işletilmesi

 

93.29.03    Oyun makinelerinin işletilmesi

 

96.02.01    Güzellik salonlarının faaliyetleri (cilt bakımı, kaş alma, ağda, manikür, pedikür, makyaj, kalıcı makyaj vb.nin bir arada sunulduğu salonlar) (sağlık bakım hizmetleri hariç)

 

96.04.01    Hamam, sauna, vb. yerlerin faaliyetleri

 

96.04.02    Kaplıca, ılıca, içmeler, spa merkezleri, vb. yerlerin faaliyetleri (konaklama hizmetleri hariç)

 

96.04.03    Zayıflama salonu, masaj salonu, solaryum vb. yerlerin işletilmesi faaliyetleri (form tutma salonlarının ve diyetisyenlerin faaliyetleri hariç)

 

kodlarında faaliyet gösteren özel sektör işyerlerinde; 

 

 

 

Bazı Sektör Çalışanlarına Prim Desteği

 

Kanunun 7. Maddesiyle 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 30. Madde ile, yukarda sayılan bazı sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde çalışanların Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin sosyal güvenlik primleri İşsizlik Fonundan karşılanacaktır.

 

Buna göre; 22.04.2021 tarihi itibarıyla; yukarda sayılan NACE kodlarında faaliyet gösteren özel sektör işyerlerinde; 2021/Mart ayına/dönemine ait muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bu Kanun kapsamında bildirilen sigortalılar için 2021 yılı Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin 5510 sayılı Kanunun 82. maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle İşsizlik Fonundan karşılanacaktır.

 

Bu destekten yararlanabilmek için;

 

işyeri ile ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmesi

 

primlerin yasal süresinde ödenmesi

mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişilerin sigortalı olarak bildirilmediğinin veya bildirilen sigortalının fiilen çalıştırılmadığının tespit edilmiş olmaması,

 

SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması,

 

gerekmektedir.

 

Bu madde kapsamında prim desteğinden yararlanan işverenler; aynı sigortalı için destekten yararlanılan süre boyunca 4447 sayılı kanun ile diğer kanunlarda yer alan diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanamayacak ve fondan bu madde kapsamında karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacaktır.

 

Bu uygulama 01.04.2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

 

 

İçecek Ve Tütünün Komisyoncu Veya Konsinyi İşletmesine Verildiğinde ÖTV Doğması

 

Bilindiği üzere; ÖTV Kanununun “Vergiyi doğuran olay” başlıklı 3. maddesinin (d) bendi uyarınca, komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda malların alıcıya tesliminde ÖTV doğmaktadır.

 

Bu Kanunun 8. maddesi ile; ÖTV Kanununun 3. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yapılan değişiklikle, ÖTV Kanuna ekli (III) sayılı liste kapsamındaki içecek ve tütün mamüllerinin, komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle satışında, imalatçı tarafından komisyoncuya veya konsinyi işletmelere verildiği anda vergilendirilecektir.

 

 

Geçici İş Göremezlik Ödeneğine Esas Günlük Kazancın Hesabında Dikkate Alınan 3 Aylık Dönemin 12 Aya Çıkarılması

 

Bilindiği üzere; geçici iş göremezlik ödeneği, ödeneğe esas kazanç sigortalının son 3 aydaki ortalama kazancına göre belirlenmektedir.

 

Kanunun 9. maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 17. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle, hastalık ve analık sigortasından ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazanç, 3 aylık dönem yerine 12 aylık kazanca göre hesaplanacaktır. 

 

Ayrıca belirli bir prim ödeme gün sayısı şartını sağlamayan sigortalılara ödenek tutarında üst limit belirlenmesi suretiyle fazla ödenek ödenmesinin engellenmesine yönelik düzenleme yapılmıştır. 

 

Buna göre, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde 180 günden az kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olanlara hastalık ve analık halinde ödeneğe esas tutulacak günlük kazanç, iş göremezliğin başladığı tarihteki asgari ücretin iki katını geçemeyecektir.

 

 

Prim Teşviki, Destek Ve İndirimlerinden Geriye Yönelik Yararlanma İmkanının Kaldırılması

 

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Ek 17.  maddesi uyarınca, 5510 Sayılı Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmadığı ay/dönemlerde gerekli tüm koşulların sağlanmış olması ve yararlanılmayan ayı/dönemi takip eden 6 ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi şartlarıyla, başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla 6 aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilinmekte veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşviki, destek ve indirimi ile değiştirilebilmektedir.

 

Bu Kanunun 10. maddesi ile; 5510 sayılı Kanunun ek 17. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle; geriye yönelik teşvik, destek ve indirimlerden yararlanma uygulaması kaldırılmıştır.

 

Buna göre, 5510 Sayılı Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmayan ay/dönemler için geriye yönelik prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanılamayacak, verilmiş bildirge ve beyanlarla yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimler düzeltme yoluyla başka bir prim teşviki, destek ve indirim ile değiştirilemeyecektir.

 

 

Kurumlar Vergisi Oranının Artırılması

 

Kanunun 11. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geçici 13. maddeyle, %20 olan kurumlar vergisi oranı; 

 

  • 2021 yılı kurum kazançları için %25,
  • 2022 yılı kurum kazançları için ise %23

 

oranında uygulanacaktır. 

 

Bu oranlar özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için ilgili yıl içinde başlayan hesap dönemlerine ait kazançlarına uygulanacaktır.

 

Bu değişiklik, 01.07.2021 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak ve 0.01.2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Buna göre, 17.05.2021 tarihine kadar beyan edilip ödenmesi gereken 2021/I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait kurum geçici vergi beyanında kurumlar vergisi oranı %20, daha sonraki geçici vergilerde ise %25 oranında uygulanacaktır.

 

Kanun’un 7, 10 ve 11. Maddeleri hariç diğer maddeleri yayım tarihi olan tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi