×

4447 Sayılı Kanun’un Geçici 31. Maddesine Göre Kredi Faiz Veya Kâr Payı Desteğine Dair 2021/24 Sayılı SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 09.07.2021 tarihinde 2021/21 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 7319 sayılı Kanun’un 4. maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 31. maddesiyle belli şartlar dahilinde özel sektör işyeri işverenlerince ilave olarak işe alınan sigortalılar için sigorta prim tutarlarının, işverenin KGF destekli çektiği kredinin faizinin İşsizlik sigortası fonundan karşılanabilmesine ilişkin istihdam teşviki getirilmişti.

 

2021/24 sayılı Genelge’de 4447 Sayılı Kanunun Geçici 31. Maddesinde Yer Alan Kredi Faiz veya Kar Payı  Desteğinden Yararlanmaya İlişkin Usul ve Esaslar açıklanmıştır.

 

Buuna göre; faiz desteğinden yararlanılabilmesi için,

 

  • İşyerinin özel sektör işverenine ait olması,

 

  • Sigortalının 01/07/2021 ila 30/06/2022 tarihleri arasında işe alınmış olması,

 

  • İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4-1/(a) ve (c) bentleri kapsamında SGK’ya bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4-1/bendi kapsamında (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) sigortalı olmamaları,

 

  • 2021 yılı Mart ayına/dönemine ilişkin bildirilen muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısının 50’nin altında olması,

 

  • Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında işe alındığı işyerindeki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,

 

  • Sigortalının işe alındığı tarihten itibaren aralıksız 12 ay süreyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi, tahakkuk edecek priminin yasal süresi içinde ödenmesi

 

  • Sigortasız personel çalıştırdığı veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

 

şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

 

Bu şartları sağlayan işverenin, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un geçici 20. maddesi kapsamında kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hâkim sermayedar olduğu bankalardan 25.05.2021  tarihinden  30.06.2022  tarihine  kadar  ilgili işverenlerce kullandığı kredilerde 12 aylık süreye ilişkin primlerin ödenmesini müteakip kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülecektir.

 

  • İhale konusu iş üstlenen işyeri işverenleri, mahiyet kodu (1) veya (3) olarak tescil edilmiş işyerleri ya da resmi nitelikte olduğu halde mahiyet kodu (2) veya (4) olarak tescil edilmiş işyeri işverenleri ile 5335 sayılı Kanunun 30. maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri bahse konu destekten yararlanamayacaktır.

 

  • Ay içinde Kuruma bildirilmiş sigortalı sayısının tespitinde, ay içinde işe giren veya işten çıkan sigortalılar da hesaplamaya dahil edilecektir.
  • Geriye yönelik olarak düzenlenen asıl/ek/iptal nitelikteki muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısı, sigortalı için e-SGK sistemi üzerinden tanımlama tarihi itibarıyla hesaplanan ortalama sigortalı sayısını değiştirmeyecektir.

 

  • Bu destekten, ilave olarak işe alınan en fazla beş sigortalı için 12 ay süreyle yararlanılacaktır.

 

  • 4447 sayılı Kanunun geçici 31. maddesinde belirtilen diğer şartların sağlanmış olması kaydıyla 1/7/2021 ila 30/6/2022 tarihleri arasında işe alınan ve destek kapsamına giren sigortalıların işe alındıkları aydan itibaren 12 aylık süreyle istihdam edilmeleri gerekmektedir.

 

  • Bununla birlikte, 2021 yılı Mart döneminde 4447 sayılı Kanunun geçici 24 ve 27. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ve geçici 28. maddenin ikinci fıkrası kapsamında 4857 sayılı Kanunun geçici 10. maddesi uyarınca işveren tarafından ücretsiz izne ayrılarak en az 20 gün nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalıların 30/6/2021 tarihinden önce haftalık normal çalışma süresine dönmesi durumunda, bu sigortalılar için 12 aylık sürenin başlangıcı 2021/Temmuz ayı/döneminden itibaren olacaktır.

 

  • Buna ilaveten, 2021 yılı Mart döneminde 4447 sayılı Kanun'un geçici 24., geçici 27. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ve geçici 28. maddenin ikinci fıkrası kapsamında en az 20 gün nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalının haftalık normal çalışma süresine dönmesi durumunda, gerekli şartlar sağlanmak kaydıyla işyeri faiz desteğinden 12 ay süreyle ve en fazla beş sigortalıya kadar yararlandırılacaktır.

 

  • 25.05.2021 ila  30.06.2022 tarihleri arasındailk kez 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ve daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeyen işyerleri de, bu maddede belirtilen şartlar sağlanmak kaydıyla, maddenin yürürlük tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aya ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden itibaren bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen süre kadar bu destekten yararlandırılır.

 

  • Sigortalının destek kapsamında işe başladığı işyerinden 12 aylık prim ödeme süresi dolmadan yukarıda belirtilen nedenler dışında işten ayrılıp aynı işyerinde veya aynı işverene ait farklı bir işyerinde veyahut farklı bir işverene ait işyerinde yeniden işe başlaması durumunda, yeniden işe başladığı tarihteki durumu dikkate alınarak 4447 sayılı Kanunun geçici 31. maddesinde aranılan şartların sağlanması kaydıyla, gerek işten ayrıldığı işyeri işverenince gerekse sonradan işe girdiği işyeri işverenince bu sigortalıdan dolayı kalan süreler kadar destekten yararlanılabilmesi mümkündür.

 

  • Prim desteğinden alt işverenlerce çalıştırılan ve kapsama giren sigortalılardan dolayı da yararlanılabilecektir.

 

  • Kapsama giren sigortalılardan dolayı kredi faiz veya kar payı desteğinden yararlanılabilmesi için, işverenlerce e-SGK kanalıyla tanımlama yapılması gerekmektedir.

 

  • Yapılacak tanımlama, www.sgk.gov.tr adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi (https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi)/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranında yer alan "7319- 4447 Sayılı Kanun Geçici 31.Madde - Kredi Faiz veya Kar Payı Desteği" menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.

 

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için  tıklayınız.

 

7319 Sayılı Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi