×

2022 Yılında İndirimli Oran Kapsamında KDV İade Taleplerinde Alt Sınırın Yükseltilmesine Dair 39 Seri No.lu KDV GUT Yayımlandı.

39 Seri No.lu ”KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”  21.12.2021 tarihli ve 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Bilindiği üzere; Katma Değer Vergisi Kanununun 29/2 maddesi gereğince %1 ve %8 orana tabi mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükelleflerin, indirimli orana tabi teslimlerinde yüklenilen katma değer vergisinin hesaplanan katma değer vergisini aşması halinde indirim yoluyla giderilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan verginin iadesi mümkün bulunmaktadır.

 

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacağının yılı içinde mahsuben iade edilemeyen kısmının, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak, nakden veya mahsuben iade edilebileceği belirtilmiştir. 

 

Bu maddeye göre indirimli oranda vergiye tabi işlemler nedeniyle iade hakkının doğması, bu işlemler nedeniyle yüklenilen ve işlemin gerçekleştiği dönemde indirim yoluyla giderilemeyen vergi tutarlarının ilgili yıl için Cumhurbaşkanı tarafından tespit edilmiş olan alt limiti geçmesine bağlıdır.

 

2017 ve izleyen takvim yılları için bu sınır, bir önceki yıldaki tutarın, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle uygulanır

 

21.12.2021 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 39 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile indirimli orana tabi işlemlerde 2021 yılında 18.900-TL olan iade alt sınırı 2021 yılı için yeniden değerleme oranı olan % 36,20 (otuzaltı virgül yirmi) oranında artırılmak suretiyle 2022 yılı için 25.700 TL olarak belirlenmiştir. 

 

Buna göre, 2022 yılı içinde indirimli orana (%1 ve %8) tabi işlemler dolayısıyla yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan KDV’nin 25.700-TL’yı aşan kısmı iade edilebilecektir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi