×

2022 Yılında Engellilerin Araç Alımlarında ÖTV İstisnası Sınırının Yükseltilmesine Dair 9 Seri No.lu ÖTV Tebliği Yayımlandı.

Seri No.lu ” Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ”  21.12.2021 tarihli ve 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Bilindiği üzere; Türkiye’de engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabilmektedir. Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanmaktadır. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılmaktadır.

 

Seri No.lu  ÖTV tebliği ile, Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1.2.1) ve (II/C/1.3) bölümlerinin birinci paragrafları ile (II/C/5.1) bölümünün üçüncü paragrafında yer alan “330.800 TL’yi” ibareleri “450.500 TL’yi” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Buna göre; 87.03 sayılı Gümrük İstatistik Tarife Pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi (ÖTV) ve diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 330.800 TL’nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabında tanınan ÖTV istisnasında sınır artırılarak 01.01.2022 tarihinden itibaren 450.500 TL’ye yükseltilmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği son haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Engelliler İçin Motorlu Taşıt Alımında Sunulan Hizmet ve Muafiyetlerle İlgili Bilgi Notuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Engelliler İçin Vergi Rehberine ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi