×

01.07.2021 tarihinden itibaren Elektronik Belge Olarak Düzenlenen Belgelerin (e-fatura ve e arşiv fatura) Form Ba Ve Form Bs Bildirimlerine Dahil Edilmeyecek.

Bilindiği üzere; 362, 381 ve 396 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 5.000 TL’yi aşan mal ve hizmet alımlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; mal ve hizmet satışlarını ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmişti.

 

25.01.2021 tarihli ve 31375 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 523 Sıra No’lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 396)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile ise 01.07.2021 tarihinden itibaren Vergi Usul Kanunu kapsamında e-fatura ve e-arşiv fatura olarak düzenlenen belgelerin (elektronik belge) tutarına bakılmaksızın Form Bs ve Form Ba bildirimlerine dahil edilmeyeceği açıklanmıştı. 

 

Buna göre;

 

  • Vergi Usul Kanunu kapsamında elektronik olarak düzenlenen belgeler, 2021 yılının Temmuz ayına ilişkin dönemden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimlerine dâhil edilmeyecektir. 

 

  • İlk uygulama, Ağustos ayı sonuna kadar gerçekleştirilecek Temmuz ayına ilişkin olarak düzenlenen formların verileceği bildirimler için geçerlidir.

 

  • Bir kişi veya kurumdan yapılan mal ve/veya hizmet alış tutarları ile bir kişi veya kuruma yapılan mal ve/veya hizmet satış tutarlarına ilişkin Bildirime Konu Alış/Satışlar ile 5.000 TL tutarındaki had belirlenirken; elektronik olarak ve kâğıt ortamında düzenlenen tüm belgelerin birlikte değerlendirilecek, söz konusu haddin aşılması halinde ise, sadece kâğıt ortamında düzenlenen belgeler bildirime dahil edilecektir. 

 

  • Bildirim verme yükümlülüğü bulunan ancak, tüm alış ve satışları belirtilen haddin altında kalan veya elektronik belge olarak düzenlenen e-belgelerden oluşan mükelleflerin, Form Ba ve/veya Form Bs bildirimlerini “Ba/Bs bildiriminde beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır.” kutucuğunu işaretlemek suretiyle vermeleri gerekmektedir.

 

Söz konusu Genel Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi