×

Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Karar’da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı Yayımlandı.

2151 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı “Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” 25.02.2020 tarih ve 31050 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

27.11.2007 tarihli ve 2007/12888 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Kararın ilgili bölümlerinde bazı değişiklikler ve düzenlemeler yapılmıştır.

 

Söz konusu karar ile yapılan düzenlemelerden öne çıkan hususlar aşağıdaki gibidir.

 

  • Düzenlemede geçen temel kavramların olduğu 3. Maddede ilişkili kişi tanımı daha detaylandırılmış ve Grup, Çok Uluslu İşletmeler Grubu, İşletme tanımları eklenmiştir.

 

  • Transfer fiyatlandırmasında, ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumlarda, örtülü kazanç dağıtımı kapsamında değerlendirme yapılması için, en az %10 oranında ortaklık, oy veya kar payı hakkının olması şartı aranacağı ve ilişkili kişiler açısından bu oranların topluca dikkate alınacağı yönündeki kanuni düzenleme yapılmıştır.

 

  • Peşin fiyatlandırma anlaşmalarına ilişkin azami süre üç yıldan beş yıla çıkartılmıştır.

 

  • Peşin fiyatlandırma anlaşmanın yenilenmesi talebi ile ilgili olarak mükellefin İdareye daha önce 9 ay olan başvurma süresi 6 aya indirilmiş, se mevcut anlaşmanın bitiminden 6 ay öncesine kadar yapılabilmesi sağlanmıştır.

 

  • Bugüne kadar "Belgelendirmede" sadece yıllık transfer fiyatlandırması raporu söz konusu iken transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüğünün kapsamına genel rapor ve ülke bazlı rapor dokümanı dahil edilmiş, bu kapsamda belirli şartları sağlayan mükelleflere yıllık transfer fiyatlandırması raporunun yanı sıra genel rapor ve ülke bazlı rapor düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

 

Genel Rapor: Gayri maddi haklar, ticari faaliyetler, grup içi finansal işlemler, finansal ve vergisel durum gibi özellikli bilgileri içeren çok uluslu işletmeler (ÇUİ) grubu hakkında küresel bilgileri kapsayan rapor.

 

Yıllık Transfer Fiyatlandırması Belgelendirme Raporu: Grubun Türkiye mukimi işletmesinin ilişkili şirketleriyle yaptığı işlemler hakkında detaylı bilgileri içeren rapor.

 

Ülke Bazlı Rapor: Grubun faaliyet gösterdiği her bir ülke ile ilgili gelir, vergi öncesi kâr/zarar, ödenen/tahakkuk eden gelir/kurumlar vergisi, sermaye ve çeşitli ticari faaliyet ölçütlerinin yer aldığı rapordrur.

 

Ülke bazlı raporlama zorunluluğunun amacı; toplam gelirin çok uluslu işletmeler grubundaki her bir işletmeye daha şeffaf biçimde dağılımını ve vergi idareleri arası bilgi değişimini kolaylaştırmayı sağlamak; işletmeler arası transfer fiyatlarının uygunluğunu değerlendirmede ve risk değerlendirme faaliyetlerinde İdarelere yardımcı olmaktır.

 

  • İşleme Dayalı Kar Yöntemi yerine İşlemsel Kâr Yöntemleri ibaresi getirilmiştir.

 

  • Raporlayan İşletme, Nihai Ana İşletme, Vekil İşletme, Yetkili Makam anlaşması, uluslararası anlaşma, sistemik hata tanımları yapılmıştır.

 

  • Peşin fiyatlandırma anlaşmasının bir dönem daha devam ettirilmesi yerine gerekli değişikliklerin yapılması kaydıyla süre sınırı olmadan aynen devam ettirilmesi sağlanmıştır.

 

  • Peşin fiyatlandırma anlaşmasının geçmişe uygulanması duruunda, daha önceden ödenen vergilerin red ve iadesini mümkün kılmayacağı, ancak vergi hatalarını düzeltme ve reddiyat bölümlerinin saklı olduğu ifade edilmiştir.

 

Karar 25.02.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi