×

Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ’de (Seri No:1) Değişiklik Yapılmasına Dair 4 Seri No.lu Tebliğ Yayımlandı.

4 Seri No.lu ” Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğinde (Seri No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 01.09.2020 tarihli ve 31231 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği gibi; 2151 sayılı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Karar’la yapılan düzenlemelere ilişkin değişiklikler yapılmıştı.

 

2151 sayılı Karar’la yapılan değişiklikler aşağıdaki gibiydi;

 

İlişkili kişi tanımı değiştirilmiş, ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumların örtülü kazanç dağıtımı kapsamında sayılması için en az %10 oranında ortaklık, oy veya kâr payı hakkının olması şartı aranılması koşulu getirilmişti.

 

“İşleme dayalı kâr yöntemleri” ibaresi “İşlemsel kâr yöntemleri” olarak değiştirilmişti.

 

Peşin fiyatlandırma anlaşmalarının azami yapılma süresi üç yıldan beş yıla çıkarılmış, geçmişe yönelik anlaşma yapılması imkanı getirilmişti.

 

OECD’nin BEPS çalışmaları kapsamında transfer fiyatlandırması konusundaki bazı uygulamaları sisteme dahil edilmişti.

 

Belgelendirmenin; 1) genel rapor, 2) yıllık transfer fiyatlandırması raporu ve 3) ülke bazlı rapor ile yapılacağı açıklanmıştır.

 

4 Seri No.lu Tebliğ ile,

 

  • İlişkili kişi tanımı ile ilgili örnekler ile sunulmuş

 

  • Transfer fiyatlandırmasına ilişkin yöntemler

 

  • Peşin fiyatlandırma anlaşmasına ilişkin süreler

 

  • Belgelendirme,

 

  • Ceza uygulaması,

 

gibi 2151 sayılı Karar’la yapılan değişiklikler Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)’in ilgili bölümlerinde gerekli ilave ve değişiklikler yapılmıştır.

 

Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi