×

Mükellefiyet Kaydının Terkinine İlişkin 520 no.lu VUK GT Yayımlandı.

Mükellefiyet kaydının terkin edilmesine ilişkin 520 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 07.10.2020 tarihli ve 31267 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bildiğiniz üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 160. Maddesi gereğince; başkaca bir ticari, zirai ve mesleki faaliyeti olmadığı halde münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdikleri vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen raporlar ile tespit edilen ve mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmediği raporda belirtilen mükelleflerin mükellefiyet kayıtları vergi dairesince terkin edilmektedir.

 

520 no.lu tebliğ’de ise; 213 sayılı Vergi Usul Kanununa, 05.12.2019 tarihli ve 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 24. maddesiyle, “Mükellefiyet kaydının analiz ve değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak terkini” başlığıyla eklenen “Mükellefiyet kaydının analiz ve değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak terkini” başlıklı 160/A maddesindeki sahte belge düzenleme riski yüksek olan mükelleflerin idare tarafından tespit edilmesi ve mükellefiyetlerinin resen terkin edilmesi uygulamasına ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

 

Buna göre; tebliğle yapılan düzenlemeler aşağıdaki gibidir.

 

 

Mükellefiyet Kaydının Terkini

 

Mükellefiyet süresi, aktif ve öz sermaye büyüklüğü, ödenen vergi tutarı, çalışan sayısı, vergisel yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği gibi hususlar dikkate alınarak mükelleflerin vergisel uyum seviyelerine göre Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimleri tarafından yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları neticesinde, sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu tespit edilen mükellefler vergi incelemesine sevk edilecek, ayrıca bunların mükellefiyetleri yapılacak yoklama sonucunda, vergi dairesinin görüşü ve ilgisine göre vergi dairesi başkanı/defterdar onayıyla terkin edilecektir.

 

 

Mükellefiyet Kaydının Yeniden Tesisi

 

İnceleme neticesine göre re’sen terkini yapılan mükellefler ile bunlarla ilişkili kişilerin durumu yeniden değerlendirilecek olup mükellefiyet tesisi/devamı için, en geç mükellefiyet kaydının re’sen terkin edildiğine ilişkin bilgilendirme yazısının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde;

 

− Bağlı olunan vergi dairesine başvuruda bulunulması,

 

− 213 sayılı Kanunun 153/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan, mükellefiyetin terkin edildiği yıl için geçerli asgari teminat tutarından az olmamak üzere, sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu dönemlerde düzenlenen belgelerde yer alan toplam tutarın %10’u tutarında teminat verilmesi,

 

− Tüm vergi borçlarının ödenmesi,

 

şartıyla madde kapsamında mükellefiyet kaydı re’sen terkin edilenlerin mükellefiyet kaydı, terkin tarihi itibarıyla yeniden tesis edilecektir.

 

 

Mükellefiyet Kaydı Terkin Edilenlerle İlişkili Olanların Mevcut Mükellefiyetleri

 

Sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu dönemlerden önceki dönemlere ilişkin; kanuni temsilciler, yönetim kurulu üyeleri, asgari %10 hisseye sahip ortaklar, bunların asgari %10 ortağı olduğu veya yönetimde bulundukları teşebbüsler ile adi ortaklık ve tüzel kişiliği olmayan teşekkül idarecileri hakkında resen terkin işlemleri yapılmayacaktır.

 

Mükellefiyet kaydı terkin edilenlerle ilişkili olanların; ticari, zirai veya mesleki bir faaliyetten dolayı öteden beri mevcut olan mükellefiyetleri hakkında bir işlem yapılmayacaktır.

 

 

Elektronik Belge Düzenleme ve Tevsik Zorunluluğu

 

Teminat alınarak mükellefiyeti yeniden tesis edilenlerin mükellefiyetlerinin gereği olarak düzenlemek zorunda oldukları belgelerden, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509) kapsamında olanlar; 509 Sıra No.lu Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde elektronik belge olarak düzenlenmek zorundalardır.

 

Madde kapsamında elektronik belge düzenleme yükümlülüğü getirilen mükellefler, Başkanlıkça www.ebelge.gib.gov.tr adresi üzerinden duyurulacaktır.

 

Bu kapsamda yapılan duyurular vergi mahremiyetinin ihlâli sayılmayacaktır.

 

213 sayılı VUK’nun 153/A kapsamında teminat vererek mükellefiyetini yeniden tesis ettirenler, bu tarihten itibaren yapacakları ödeme ve tahsilatlarında fatura düzenleme alt sınırını aşanları, aracı finansal kurumlar aracılığı ile yapmaları gerekmektedir.

 

Bu kapsamda olan mükelleflerin Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 268) kapsamındaki işlemlere ait ödeme ve tahsilatlarında (tutarı 500-TL yi aşan konut kirası ve tutarı ne olursa olsun işyeri kirası ) ödeme veya tahsilatlarını banka veya PTT tarafından düzenlenecek belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir.

 

Tebliğ hükümleri yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Genel Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi