×

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ve buna İlişkin Düzenleme Kılavuzları ile Sıkça Sorulan Sorular Yayımlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığınca muhtasar ve prim hizmet beyannamesine ilişkin düzenleme kılavuzları ve sıkça sorulan sorular yayınlanmıştır.

 

Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri ve Muhtasar Beyannamesinin birleştirilmesi ile oluşturulan “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (MPHB)”  01.01.2020 tarihinde (2020/Ocak dönemine ait olup, 26 Şubat 2020 tarihine kadar yapılacak beyanlar ile) Türkiye genelinde uygulamaya başlanılacaktır.

 

Uygulamanın yeni olması nedeniyle; beyannamelerin düzenlenmesi, mükellefiyet tesisi, işçi çalıştıran ve 3 aylık muhtasar beyanname veren mükelleflerin dönem değişikliği talepleri ve sık sorulan sorular hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kılavuzlar ve açıklamalar ile uygulamaya yön verilmektedir.

 

Kılavuzlarda öne çıkan bazı hususlar aşağıdaki olup, kılavuzların tamamının dikkatlice okunması kullanıcılar için oldukça faydalı olacaktır. 

 

 

(1003A) Kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi İçin Mükellefiyet Tesisi

 

Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar ile 5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanlar/işverenlerden 0003 Gelir Stopaj mükellefiyeti bulunmayanlar mükellefiyet tesis ettirmek zorundadır.

 

Bu mükellefler/işverenler beyannamenin verileceği vergi dairesinde gelir stopaj mükellefiyet açılış talebini bizzat vergi dairelerine giderek yapabilecekleri gibi İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) aracılığı ile de yapabileceklerdir.

 

İnteraktif vergi dairesine kullanıcı kodu/vergi kimlik no/T.C. kimlik no ve şifre bilgileri ile giriş yapılır. Şifresi olmayanlar “Kayıt Ol” adımı ile şifre edinebilirler.

 

Dilekçeler, “İşlem Durum ve Sonuçlarım/Dilekçelerim” altından kontrol edebilir. Mükellefiyet açılışının yapılıp yapılmadığı “Bilgilerim/Sicil Kaydım” menüsünden takip edilebilir.

 

Gelir stopaj mükellefiyeti bulunmayanların Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi göndermek amacıyla yeni açtıracağı mükellefiyet için düzenlenen kılavuza, aşağıda belirtilen linkten ulaşılabilecektir.
 

1003A kodlu muhtasar ve prim hizmet beyannamesi için mükellefiyet tesisi hakkında kılavuza ulaşmak için tıklayınız.

 

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Dönem Değişikliği Bildirimi

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde en az bir işçi çalıştıran mükellefler aylık mükellefiyete geçmek zorundadır. İşçi çalıştırmıyorlarsa üç aylık mükellefiyete devam edebilirler.

 

Aylık mükellefiyete dönmek için bağlı oldukları vergi dairesine bizzat başvurabilecekleri gibi, İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla da bu taleplerini vergi dairelerine iletebilirler. İnteraktif Vergi Dairesine (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı kodu/vergi kimlik no/T.C. kimlik no ve şifre bilgileri ile giriş yapılır. Şifresi olmayanlar “Kayıt Ol” adımı ile şifre edinebilirler.

 

Gelir stopaj mükellefiyetinde üç aylık dönemden aylık mükellefiyete geçmek isteyenler için hazırlanan kılavuza, aşağıda belirtilen linkten ulaşılabilecektir.

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi dönem değişikliği bildirimi kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

 

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi hakkında sık sorulan sorular hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kılavuza aşağıda belirtilen linkten ulaşılabilecektir.

 

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi sık sorulan sorulara ulaşmak için tıklayınız.

 

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Düzenleme Kılavuzu (1003A)

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile 31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine mahsustur.


a) Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar, bir ay içinde yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri,


b) 5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanlar/işverenler, sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile bildirmek zorundadır.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesiyle verilen yetkiye istinaden Muhtasar ve Prim Hizmet

Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi;

 

a) Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunanlar için yapılan ödemeler veya

tahakkuk ettirilen kazanç ve iratlar ile bunlardan kesilen vergilere ilişkin ödeme veya tahakkukun yapıldığı,

 

b) Vergi kesintisi yapmaya mecbur olmayanlar ile kesintiye tabi ödemesi bulunmayan ve çalıştırdıkları

sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu olanlardan;

 

kazancı basit usulde vergilendirilenler için gelir vergisi yönünden mükellefiyetinin,

 

gerçek kişiler için ikametgâhının,

 

gerçek kişiler dışında kalanlar için ise kanuni merkezi/işyerinin bulunduğu yer

 

vergi dairesidir.

 

Birden fazla vergi dairesinde gelir vergisi stopajı mükellefiyeti bulunanlar için, sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içerecek şekilde verilecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi, çalışanların ücret ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin beyan edileceği yer vergi dairesidir.

 

Beyanname düzenlenmesine (1003A) ilişkin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kılavuza aşağıda belirtilen linkten ulaşılabilecektir.

 

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi düzenleme kılavuzuna (1003A) ulaşmak için tıklayınız.

 

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Düzenleme Kılavuzu (1003B)

 

VUK-122/2020-1 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri kapsamında, ücret ödemeleri üzerinden yapılan vergi kesintilerine ilişkin bilgiler ile sigortalıların sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayılarıayrı bir beyanname ile göndermek isteyenler için hazırlanan kılavuzdur.

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile 31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine mahsustur.

 

340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin “IV - Beyannamelerini Kendileri Gönderebilecek Mükellefler” bölümündeki şartları taşıyan mükellefler/işverenler, diledikleri takdirde, ikinci bir şifre alarak sadece ücret ödemeleri üzerinden yapılan vergi kesintilerini matrahlarıyla birlikte 5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayılarını1003B” kodlu “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (Ücret ödemelerine ilişkin vergi kesintileri ile sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine yönelik)” ile elektronik ortamda gönderebileceklerdir.

 

Ücret ödemeleri üzerinden yapılan vergi kesintilerini matrahlarıyla birlikte 5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayılarını ayrı bir beyanname ile beyan etmek isteyen mükellefler/işverenler, ücret ödemeleri dışındaki kira ödemesi kesintisi, serbest meslek ödemesi kesintisi vb. kesintileri 1003A kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan etmeye devam edeceklerdir.

 

Beyannamelerini kendileri gönderebilecek mükelleflerin ücrete ilişkin 1003B kodlu beyannameyi verebilmeleri için “0003 Gelir Stopaj” mükellefiyetinin yanı sıra, “0095 Ücretlere İlişkin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesimükellefiyetinin de tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Ücrete ilişkin bilgilerini ayrı bir beyanname ile beyan etmek isteyen ve birden fazla mükellefiyetli şubesi olan ve beyannamelerini kendileri gönderebilecek mükellefler/işverenler, 1003B kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini göndermek için bir adet veya her bir mükellefiyetli şube için ayrı ayrı “MUHSGK Özel Yetki” grubundan kullanıcı kodu, parola ve şifre talep edebilirler.

 

“MUHSGK Özel Yetki” hangi şube için alınmışsa, sadece o şube için çalışanlara ilişkin vergi kesintileriyle sigortalıların sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayıları 1003B kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan edilecek, o şube için verilen 1003A kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine bu bilgiler eklenmeyecektir.

 

“MUHSGK Özel Yetki” alınmayan şubeler için vergi kesintileriyle sigortalıların sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayıları 1003A kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan edilmeye devam edecektir.

 

e-Beyanname sistemine beyanname göndermek için herhangi bir platformda beyanname formatına uygun olarak hazırlanan xml dosyalarının, herhangi bir sıkıştırma programında sıkıştırılarak gönderilmesi yeterlidir. Mükellefler kullanmakta oldukları herhangi bir muhasebe programı aracılığıyla beyanname düzenleyebilecekleri gibi, Başkanlıkça sunulan hizmetlerden de yararlanabilirler. Gelir İdaresi Başkanlığınca mükelleflerin beyanname düzenlemelerini kolaylaştırmak için iki farklı platform oluşturulmuştur.

 

1) Beyanname Düzenleme Programı aracılığıyla düzenleme (Bu programa www.gib.gov.tr adresinde, “e-İşlemler” başlığı altında “e-Beyanname” bölümünden veya https://ebeyanname.gib.gov.tr/download.html adresinden ulaşılabilir.)

 

2) İnternet Vergi Dairesinde beyanname düzenleme (İnternet Vergi Dairesinde (https://intvrg.gib.gov.tr/) “Beyanname İşlemleri” modülüne kullanıcı girişinden kullanıcı kodu, parola ve şifre ile giriş sağlayarak ulaşılabilir. Bu bölümde e-Beyanname menüsüne girildiğinde beyanname taslağı oluşturulabilir veya herhangi bir platformda oluşturulmuş paketler e-Beyanname sistemine yüklenebilir.)

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi 2 (1003B)’nin vergi kesintilerine ilişkin bölümlerinde hesap hatası, eksik bildirim, T.C. kimlik no hatası vb. hatalar olması durumunda, düzeltme beyannameleri aynı dönem için daha önce verilen beyannameler dikkate alınmaksızın, beyan edilmek istenen tüm bilgiler olması gereken son durumu gösterecek şekilde düzenlenmelidir.

 

Beyanname düzenlenmesine (1003B) ilişkin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kılavuza aşağıda belirtilen linkten ulaşılabilecektir.

 

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi düzenleme kılavuzuna (1003B) ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi