×

Koronavirürs (Covid-19) Gerekçeli Kısa Çalışma Uygulamalarına İlişkin Fazla ve Yersiz Ödemelerin Terkinine İlişkin Genelge Yayımlandı.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İşsizlik Sigortası Dairesi Başkanlığı tarafından 11.12.2020 tarihinde Covid-19 Gerekçeli Kısa Çalışma Uygulamalarına İlişkin Fazla ve Yersiz Ödemelerin Terkini konulu 2020/5 sayılı genelge yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 7256 sayılı Torba Kanun’la 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen geçici 29. maddesinde; “Yeni Korona virüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler hakkında Bakanlık ve Kurum personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemez. Bu kapsamda 2020 Ekim ayı ve öncesi döneme ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemez.” hükmüne yer verilmişti.

 

4447 sayılı Kanunun geçici 29. maddesi 17/11/2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olup anılan bu çerçevede Ekim ayı ve öncesi dönemlere ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerin terkin işleminin nasıl yapılacağına dair usul ve esaslar 2020/5 sayılı İŞKUR genelgesi ile açıklanmıştır.

 

Buna göre;

 

  1. Fazla ve yersiz ödemenin terkin edilebilmesi için;

 

  • Yeni Korona virüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma uygulamalarına ilişkin olmalı,

 

  • Fazla ve yersiz ödeme oluşturma işleminin hangi tarihte yapıldığına bakılmaksızın ödeme dönemi 2020 yılı Ekim ayı ve öncesi döneme ait olmalı,

 

  • 17/11/2020 tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olmalı,

 

  • İşverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanmış olmalıdır.

 

  1. (Covid-19) gerekçeli kısa çalışma uygulamaları kapsamındaki fazla ve yersiz ödemeler, işverenin hatalı işlemi olup olmadığına veya hangi tarihte tahsil edildiğine bakılmaksızın tahsil edildikten sonra iade veya mahsup edilemeyecektir.

 

  1. Denetim raporlarına istinaden oluşan fazla ve yersiz ödemeler ile kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkartılmasından kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler işverenlerin yaptığı hatalı işlemlerden kaynaklı olarak kabul edilmeyecektir.

 

Söz konusu genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi