×

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) Kapsamında Veri Sorumlularının VERBİS Siciline Kayıt Süresinin Uzatılması Hakkında Duyuru Yayımlandı.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) ’nun Sicile Kayıt Yükümlülüğü Hakkında Kamuoyu Duyurusu kurulun web sitesinde yayımlanmıştır.

 

Duyuru aşağıdaki gibidir.

 

SİCİLE KAYIT YÜKÜMLÜLÜĞÜ HAKKINDA KAMUOYU DUYURUSU

 

Bilindiği üzere 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (Kanun) göre kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin Veri Sorumluları Siciline (Sicil) kayıt olması gereken tarihler Kişisel Verileri Koruma Kurulunca (Kurul) ilan edilmiştir.

 

Başkanlığımızca Hazine ve Maliye Bakanlığından elde edilen 2019 yılı verilerine göre yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olduğu görülmesine rağmen 01.10.2020 tarihi itibariyle henüz Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine (VERBİS) kayıt başvurusunda bulunmayan veya başvuruda bulunduğu halde bildirimini tamamlamayan veri sorumlularının olduğu tespit edilmiştir.

 

Bu tespite istinaden Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda; COVID-19 ile mücadele kapsamında fiili, teknik ya da hukuki imkânsızlık nedeniyle bazı veri sorumlularının Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getiremediği göz önüne alınarak, Veri Sorumluları Sicili Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca ve Kanunun Geçici 1 inci maddesiyle Kurula verilmiş olan yetki çerçevesinde, Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan veri sorumlularına bu durumun bir yazı ile bildirilmesi Kurulun 01.10.2020 tarihli ve 2020/760 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur.

 

Söz konusu yazıyla Kurul tarafından kendilerine bildirilen süre içerisinde, ilgili veri sorumlularının Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri gerekmektedir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

NOT: VERBİS’e kayıt işlemleri halen devam etmektedir.

 

 

Bilindiği üzere; “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” 07.04.2016 tarih ve 29677 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

 

Kanun ile; kişisel verilerin sınırsız biçimde ve gelişigüzel toplanması, yetkisiz kişilerin erişimine açılması, ifşası veya amaç dışı ya da kötüye kullanımı sonucu kişilik haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

 

Kanuna ilişkin olarak hazırlanan yönetmelik 30.12.2017 tarih ve 30286 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Kanun ve Yönetmelikte yapılan düzenlemeler hakkında bazı açıklamalarımız aşağıya alınmıştır. Kanun kapsamındaki tüzel kişilerin ceza ile muhatap olmamaları açısından gerekli çalışmaları ve hazırlıkları yaparak ilgili birime kayıt olmaları gerekmektedir.

 

"Sicile Kayıt Yükümlülüğünün Başlama Tarihleri" ile ilgili Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun 19/07/2018 tarihli ve 2018/88 sayılı Kararı ile yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları için VERBİS’e kayıt yükümlülüğü başlangıç tarihi 01.10.2018 ve Sicile kayıt yaptırmaları için son tarih 30.09.2019 olarak belirlenmiş daha sonra 31.12.2019 tarihine uzatılmış, son olarak kurulun 27.12.2019 tarihli ve 2019/387 sayılı Kararı ile 30.06.2020 ve 31.12.2020 tarihine uzatılmıştı.

 

Bu defa, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteren Covid-19 virüs salgını nedeniyle bazı işyerlerinin fiziksel olarak kapalı olduğu veya uzaktan / dönüşümlü çalışma modeli uygulandığı, bu nedenle veri sorumlularınca kişisel veri işleme envanteri hazırlama çalışmalarının yapılamadığı ve Veri Sorumluları Siciline (Sicil) kayıt yükümlülüğünün süresinde yerine getirilemediği gerekçesiyle Sicile kayıt sürelerinin uzatılmasına ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile muhtelif sektör temsilcileri tarafından Kuruma intikal ettirilen taleplerin değerlendirilmesi neticesinde kurulun 2020/482 sayılı Kararı ile 6698 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi gereği;

 

  • Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularına Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen sürenin 30.09.2020 tarihine,

 

  • Yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi sorumlularına Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen sürenin 30.09.2020 tarihine,

 

  • Yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek veya tüzel kişi sorumlularına Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen sürenin 31.03.2021 tarihine,

 

  • Kamu kurum ve kuruluşu veri sorumlularına Sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen sürenin 31.03.2021 tarihine,

 

kadar uzatılmasına,

 

ve kararın Kurum internet sayfasında duyurulmasına ve Resmî Gazete’de yayımlanmasına karar verilmiştir.

 

Söz konusu duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

 

Söz konusu kurul kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU’a ulaşmak için tıklayınız.

 

VERİ SORUMLULARI SİCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK’e ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi