×

Kanun Yolundan Vazgeçme Seçeneğine İlişkin VUK 517 Genel Tebliği Yayımlandı.

517 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 20.02.2020 tarihli ve 31045 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, 07.12.2019 tarihinde yayımlanan 7194 Sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanununa 379. maddesi yeniden düzenlenerek vergi davalarına yönelik “Kanun Yolundan Vazgeçme” uygulaması getirilmişti.

 

517 Sıra No.lu Tebliğ ile; Vergisi Usul Kanunu Tebliği’nde 213 sayılı VUK’nunun 7194 sayılı Kanun ile değiştirilen “Kanun yolundan vazgeçme” başlıklı 379. maddesinin uygulamasına yönelik usul ve esaslar belirlenmiş, bu uygulamanın açıklama ve örneklerine yer verilmiştir.

 

Buna göre, vergi/ceza ihbarnamesine karşı süresinde açılan davalarda mükelleflerin, istinaf veya temyiz başvuru süresi içerisinde kanun yolundan vazgeçmeleri hâlinde, İdarece de ihtilaflar sürdürülmeyecek, verilen yargı kararının niteliğine göre vergi ve/veya cezalar indirimli olarak tahakkuk edecektir.

 

Düzenleme kapsamında Vergi/ceza ihbarnamesine karşı süresinde açılan davalarda vergi mahkemesince verilen istinaf yolu açık kararlar ile bölge idare mahkemesince verilen temyiz yolu açık kararlarda (Danıştay’ın bozma kararı üzerine verilen kararlar hariç);

 

 

  • Kaldırılan vergi tutarının %60’ı, tasdik edilen vergi tutarının tamamı ile tasdik edilen vergi tutarına ilişkin vergi ziyaı cezasının %75’i,

 

  • Bağlı olduğu vergi aslı dava konusu yapılmayan veya iştirak nedeniyle kesilen vergi ziyaı cezaları ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının kaldırılan tutarının %25’i ve tasdik edilen tutarının %75’i,

 

dava açma süresi içerisinde, kanun yolundan vazgeçildiğine ilişkin dilekçenin vergi dairesine verilmesi şartıyla tahakkuk eder.

 

Bu şekilde tahakkuk eden vergilerin ve/veya cezaların vergiye ilişkin gecikme faiziyle süresinde ödenmesi hâlinde ayrıca indirim uygulanacaktır.

 

Kanun yolundan vazgeçme kapsamında tahakkuk eden vergi ve cezaların %80’inin, hesaplanacak gecikme faizi ile birlikte bir ay içinde tamamen ödenmesi şartıyla ayrıca vergi ve ceza tutarından %20 oranında indirim yapılır. Bu durumda, gecikme faizi verginin indirimden sonra kalan %80’lik kısmı üzerinden hesaplanır.

 

Kanun yolundan vazgeçme kapsamında tahakkuk eden tutarlar tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Tahakkuk eden tutarların vadesinde ödenmemesi kanun yolundan vazgeçilmediği anlamına gelmeyecektir. Vadesinde ödenmeyen tutarlar için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacaktır.

 

Bu kapsamda istinaf ve temyiz yolundan vazgeçilen davaya ilişkin kararlarda hükmedilen yargılama giderleri, avukatlık ücretleri ve fer’ileri karşılıklı olarak talep edilmez ve bu alacaklar için icra takibi yapılamaz.

 

Bir yargı kararının kanun yolundan vazgeçme kapsamında olması için;

 

1. Vergi/ceza ihbarnamesine karşı süresinde açılan dava sonucu verilen karar olması,

 

2. Vergi mahkemesince verilen karara karşı istinaf veya bölge idare mahkemesince verilen karara karşı temyiz yolunun açık olması,

 

3. Kararın Danıştayın bozma kararı üzerine verilmemiş olması

 

şartlarını birlikte taşıması gerekmektedir.

 

Tebliğ 01.01.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi