×

Kamu Özel İş Birliği ile Yaptırılan Sağlık Tesislerine Verilen Bazı Hizmetlerin KDV Tevkifatı Kapsamına Alınmasına İlişkin Düzenlemeleri de İçeren KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin 30 Seri No.lu KDV GUT Yayımlandı.

30 Seri No.lu ”KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 14.02.2020 tarihli ve 31039 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Kanunla yapılan düzenlemeler özet olarak aşağıdaki gibidir.

 

Kamu özel iş birliği modeli ile yaptırılan sağlık tesislerine yönelik işletme döneminde alınan ve tebliğde ayrıntılı olarak belirtilen bazı hizmetler değişik oranlarda (3/10-5/10-7/10-9/10) kısmi KDV tevkifatı kapsamına alınmıştır.

 

Sağlık tesislerine yönelik sunulan hizmetleri bilfiil ifa etmeyen alt yükleniciler tarafından düzenlenecek faturalarda (yapım işleri hariç) tevkifat uygulanmayacaktır.  Ancak, yüklenici firma tarafından alt yükleniciler aracılığıyla temin edilen ve Sağlık Bakanlığına sunulan hizmetlere ilişkin 5/10 oranında [yapım işlerinde (3/10) oranında] KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir.

 

Söz konusu hizmetlerin, alt yüklenicilerden temin edilmeksizin doğrudan yüklenici firma tarafından Sağlık Bakanlığına sunulması halinde, tebliğde verilen tabloda bu hizmetlere karşılık gelen işlem türleri dikkate alınarak (işlem türü sütununda işlem türü belirlenmeyenler için Tebliğin (I/C-2.1.3.2.13.) bölümü kapsamında 5/10 oranında) tevkifat uygulanacaktır.

 

6428 sayılı Kanun kapsamında, Kamu Özel İş Birliği Modeli ile yaptırılan sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığına kiralanması işleminin, KDV’den istisna olduğu ve 6428 sayılı Kanunun 12. maddesi ile 3065 sayılı Kanunun geçici 29. maddesi kapsamında indirim ve iade hakkı doğuran KDV istisnaları arasına alındığı açıklanmıştır.

 

1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan inşaat işlerinden dolayı yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’lerin iadesi uygulamasının; 2020 ve 2021 yıllarında yapılacak inşaat harcamaları için de devam edileceği açıklanmıştır.

 

İmalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan inşaat işlerinden yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin iadesine yönelik 2017 yılından bu yana yıllar itibariyle ayrı ayrı düzenlemelerin yapıldığı Tebliğin (II/E-7.1.) ve (II/E-7.3.) bölümleri, istisna sürelerinin sürekli uzatılması nedeniyle yıllar itibariyle belirleme yerine, genel ifadelerle belirleme yoluna gidilerek genelleştirilmiş ve talep edilmesi halinde iadesi öngörülmüştür.

 

Bu kapsamda iadesi talep edilecek tutar, talebin yapılacağı döneme ait KDV beyannamesininİstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığının “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablosunun 442 kod numaralı “İmalat Sanayiine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerisatırında beyan edilecektir.

 

7201 sayılı Kanunun 8. maddesi ile 3065 sayılı Kanunun geçici 39. maddesinde yer alan 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimlerinde istisnasının uygulama süresi 31.12.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

2007/13033 sayılı BKK eki II sayılı listenin Diğer Mal Ve Hizmetler başlıklı B bölümünün 21. Sırasına göre; ilgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil) ile bu hizmetleri ifa edenlere hekimlerce veya hekimler vasıtasıyla verilen hizmetler ve ambulans hizmetlerinin %8 oranında KDV’ye tabidir.

  

Buna göre tebliğle yapılan düzenlemeye ile; 6428 sayılı Kanun kapsamında Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İş Birliği Modeli ile yaptırılan sağlık tesislerinde yüklenici tarafından Sağlık Bakanlığına sunulan laboratuvar, rehabilitasyon, görüntüleme hizmetleri ve yemek hizmetleri ile alt yükleniciler tarafından bu kapsamda sunulan hizmetlerinin %8 oranında KDV’ye tabi olduğu açıklanmıştır.

 

Son olarak, 2007/13033 sayılı BKK eki II sayılı listenin Diğer Mal ve Hizmetler başlıklı B bölümünün 24. sırasına uygun olarak, yemek hizmeti sunan yerlerde verilen hizmetlerin %8 oranında KDV’ye tabi olduğu, 6428 sayılı Kanun kapsamında Kamu Özel İş Birliği Modeli ile yaptırılan sağlık tesislerine yönelik yüklenici ve alt yükleniciler tarafından sunulan yemek hizmetleri %8 oranında KDV’ye tabi olduğu açıklanmıştır.

 

Tebliğin Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Yaptırılan Sağlık Tesislerine İlişkin İşletme Döneminde Sunulan Hizmetlerde Tevkifat Uygulamasına ilişkin hükümler içeren 1. maddesi 01.03.2020 tarihinden itibaren, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi