×

İşsizlik Sigortası Prim Desteği 2020 Eylül Dönemi Borçlarına Mahsup Edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu İstihdam Teşvikleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan duyuru yayımlanmıştır.

 

Duyuruya göre; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun ek 4. maddesi gereğince; üç yıl süreyle ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen, çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ondan fazla çalışanı bulunan işyerlerine sağlanacak işsizlik sigortası primi işveren payı desteği 2020/Eylül ayı borçlarına mahsup edilmiştir.

 

Bilindiği üzere; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 4’üncü maddesinin birinci fıkrasında; "20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak alınır. Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu teşvik uygulamasına son verilir. İşverenler bu fıkrada öngörülen şartları tekrar sağlamaları ve talepleri hâlinde bu teşvikten yeniden yararlanır. Türkiye genelinde birden fazla tescilli çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri bulunan işverenin 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalıştırılan toplam çalışan sayısı esas alınır.” hükmü yer almaktadır.

 

Söz konusu madde kapsamında teşvikten yararlanmanın usul ve esasları 31/12/2018 tarihli, 30642 sayılı 4. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan “Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan ve Ondan Fazla Çalışanı Bulunan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı Teşvikinden Yararlanılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ”de açıklanmıştır.

 

31.12.2018 tarihli ve 30642 4. Mükerrer Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan ve Ondan Fazla Çalışanı Bulunan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı Teşvikinden Yararlanılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"e göre teşvikten yararlanılacak üç yıllık süre boyunca işveren, aşağıdaki şartları sağlaması kaydıyla teşvikten yararlanabilecektir:

 

a) İşyerinin çok tehlikeli sınıfta yer alması,

 

b) İşverenin Türkiye genelinde çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her ay toplamda ondan fazla çalışanı bulunması,

 

c) Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemesi,

 

ç) İşyerinin, İSG-KATİP’e kayıtlı iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ya da yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar ile yapılmış bir sözleşmesinin bulunması

 

şartlarının bir arada bulunması gerekmektedir.

 

Bu kapsama giren ve şartları sağlayan işyerlerinin 2019 yılı ilk altı ayına ait işsizlik indirimi tutarları işyeri emanet listelerinde gösterilmiş olup, kapsama giren işyerleri için hesaplanan 2019/1,2,3,4,5,6.aylara ait indirim tutarları 2020/9.dönem cari ay borçlarına SGK tarafından otomatik olarak mahsup edilmiştir.

 

Mahsup işlemi, Ek 4. madde kapsamına giren ve 2020/9.dönem cari ay borcu olan işyerleri için yapılmış olmakla birlikte, İşveren intra – Tahsilat – Silinmiş Emanet bölümünden “Ek 4 %1 işsizlik indirimi” açıklamasının, ayrıca 2020/9.dönem H/C kartlarında yer alan tahsilat tarihi hareketlerinden ise tahsilat satırının üzerine basılması ile birlikte “Ek 4 %1 işsizlik indirimi” açıklamasının görüntülenmesi mümkün bulunmaktadır.

 

İşverenlerin banka sistemlerinde ödemeleri gerekenden daha az borç ile karşılaşmaları durumunda, bu durumun işsizlik primi işveren payı indirimi olduğunu (indirimin emanet listelerinde gösterilmiş olması halinde) ve başka bir nedenden kaynaklanmadığını bilmeleri gerekmektedir. Diğer aylara ait indirim tutarları ise gelecek aylara sırası ile mahsup edilecektir.

 

Bununla birlikte, her işyeri Ek 4. madde kapsamında olmadığından, İşveren intra – Tahsilat – Silinmiş Emanet bölümünde “Ek 4 %1 işsizlik indirimi” açıklaması gözükmeyen işyerleri için herhangi bir mahsup işlemi yapılamayacağından, kapsama girmeyen işverenlerin herhangi bir mahsup işlemi beklememesi, bankada gözüken borçlarını ödemeleri gerekmektedir.

 

4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Ek 4’üncü Maddesinde Yer Alan İşsizlik İndiriminin %1 Olarak Uygulanması Hakkında Duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi