×

İkinci El Taşıt Ticaretine İlişkin Yönetmelikte Değişiklikler Yapan Yönetmelik Yayımlandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 15.08.2020 tarihli ve 31214 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Yönetmelik ile; 13.02.2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte önemli değişiklikler yapılmıştır.

 

Yapılan değişiklikler özetle aşağıdaki gibidir;

 

  • Kiralama şirketleri, kiralamak amacıyla aldıkları araçları en az 1 yıl kiralama faaliyetinde kullanmadan satışını yapamayacaklardır.

 

  • İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yönetmelikte belirlenen şartları taşıyanlara verilecek yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılabilecektir.,

 

  • Yetki belgesi olmayan işletmeler bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek, bu sayı aşıldığında aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek, vergi mükellefiyeti ve yetki belgesi alınması zorunluluğu doğacaktır.

 

  • Satışı yapılan taşıt sayısı hesaplanırken Türkiye Noterler Birliğinden alınan verilerin esas olacak ve aynı kişinin hem kendi adına hem de vekaleten yaptığı tüm satışların dikkate alınacaktır.

 

  • İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmeler, 31.08.2020 tarihine kadar durumlarını yönetmelikteki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekmektedir.

 

  • Yetki belgesi her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve devredilemeyecek, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin bulunduğu yerdeki Ticaret Bakanlığı il müdürlüğü Bilgi Sistemi üzerinden alınabilecek, yenilenebilecek veya iptal edilebilecektir.

 

  • Yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el otomobil veya arazi taşıtı satışından hemen önce alınması gereken Ekspertiz raporunda bulunması zorunlu standartlar getirilmiştir. İkinci el araç satışı yapan işletmelere, satışın yapıldığı tarihten önceki 3 gün içinde ekspertiz raporu alınma şartı getirilmiştir. Ekspertiz raporu ücretinin satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödeneceği düzenlenmiştir.

 

  • Satışı yapılacak aracın model yılına göre 8 yaşın veya 160.000 km’nin üzerindeki araçlar için ekspertiz raporu alınmasının zorunlu değildir.

 

  • Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen ve Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen aynı takvim yılı içinde bu aykırılığı tekrarlayan ekspertiz işletmesinin hizmet yeterlilik belgesi yapılan bildirim tarihinden itibaren 10 gün içinde TSE tarafından iptal edilecektir. İptal tarihinden itibaren 1 yıl süreyle aynı konuda hizmet yeterlilik belgesi verilmeyecektir.

 

  • İkinci el otomobil ve arazi taşıtının bazı parçaları (motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi) satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altındadır. Bu parçalarda garanti süresi veya kilometresi içinde meydana gelen arızalar azami kırk beş iş günü içinde giderilir. Arızanın giderilmesine ilişkin masraflar işletmeye aittir.

 

  • İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenecek, elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılan taşıt satış bedelinden mahsup edilecektir.

 

  • İkinci ele taşıtların satışında kullanılan reklam ve ilanlarda yer verilmesi gereken zorunlu bilgilere standartlar getirilirken, ilana aracılık edenlere de bazı kurallar getirilmiştir. İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretine yönelik ilan yapan işletmeler, tüm ilanlarında yetki belgesi numarasına yer vermek ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanını kullanmak zorundadır.

 

  • İşletmelerin taşıt satış ilanlarının yayımlandığı ilan siteleri yetki belgesine sahip olmayan işletmeleri üye yapamayacak, ilanlara ilişkin talep ve şikayetleri etkin şekilde sonuçlandıracak ve ilanlara ilişkin bilgileri Bakanlığa iletecektir.

 

  • İlanlarda tüketicileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecektir. Bu yükümlülüklere uymayan işletmelere Ticaret Bakanlığınca idari para cezası uygulanacak ve işletmenin yetki belgesi iptal edilebilecektir.

 

  • İkinci el motorlu araç satışı yapılacak toplu yerler için standartlar yeniden belirlenmiştir. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı, yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar arasına eklenmiş, motorlu kara taşıtı pazarlarının yetkili idare veya bu faaliyet konusunda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen işletmeler tarafından kurulup işletilebileceği belirtilmiştir.

 

  • Bakanlık, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin geliştirilmesi ve tüketicinin korunması amacıyla her türlü tedbiri almaya ve bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik denetim yapmaya yetkilidir.

 

  • 01.01.2021 tarihi itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmeler, motorlu kara taşıtı alım satım sorumluları ile danışmanlarının adı, soyadı, T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ve iletişim bilgilerini 31.01.2021 tarihine kadar Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir.

 

  • 01.01.2021 tarihinden itibaren uygulanmak üzere; motorlu kara taşıtı alım satım sorumluları ile danışmanlarının adı, soyadı, T.20 kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ile iletişim bilgilerini, bu kişilerin işe başladığı; işi bırakma bilgisini ise bu durumun gerçekleştiği tarihten itibaren 10 gün içinde Bilgi Sistemi üzerinden il müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir.

 

  • Daha önce düzenlenen ve geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirtilen yetki belgeleri için yenileme başvurusu yapılması gerekmemekte, Bakanlıkça verilen yetki belgelerinin artık yönetmelik hükümleri çerçevesinde iptal edilinceye kadar geçerli olacaktır.

 

 

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Hakkında Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişikliğine Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

kinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sistemine Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi (İETTS) Uygulama Kullanıcısı Yardım Rehberi İçin Tıklayınız.

 

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi