×

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesine (GEKAP) İlişkin Yapılması Gerekenler ve Getirilen Sorumluluklar

10.12.2018 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7153 Sayılı Kanunla 2872 Sayılı Çevre Kanununa eklenen Ek Madde 11 ile Yurt içinde piyasaya arz edilen ve Kanuna Ekli 1 Sayılı Listede yer alan ürünlerden poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için (Lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj, ahşap ambalaj ) piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan bu listede belirtilen tutarda geri kazanım katılım payı tahsil edileceği hükme bağlanmıştır.

 

01.01.2020 Tarihi İtibari Yürürlüğe Giren Ek 1 Listede yer alan kalemler (Lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj, ahşap ambalaj ) için GERİ KAZANIM KATILIM PAYI BEYANNAMESİ verilmesi gerekmektedir.

 

Geri Kazanım Katılım Payı uygulamalarına yönelik beyan ve ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.

 

Dolayısıyla 01.01.2020 tarihinden itibaren piyasaya sürenler veya ithalatçıları tarafından “Geri Kazanım Katılım Payı” mükellefiyeti başlamakta olup, Ocak ayına ait beyanname 29.02.2020 tarihine kadar (29.02.2020 tarihi hafta sonuna rastladığından 02.03.2020 tarihine kadar) elektronik ortamda verilerek, aynı süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

 

Bu bağlamda; 01.01.2020 tarihinden itibaren depozitolu olanlar hariç olmak üzere ürettiği, sattığı veya ithal ettiği ürünlerle birlikte veya ayrı olarak;

 

Plastik, kağıt-karton, cam, metal, tekstil, kompozit vb. malzemeden üretilmiş ambalajlı ürünleri (alkollü alkolsüz içecekler, yoğurt, süt ve süt ürünleri ile diğer hayvansal gıdalar ile her türlü yiyecek ve içecekler, kumaş ve iplikler vb.) ithal edenler veya piyasaya sürenler,

 

İlaçlar, bitkisel yağlar, madeni yağlar, elektrikli ve elektronik eşyalar, lastikler, pil ve akümülatörler için, üretici ve ithalatçılarından,

 

Ağırlıklarına veya adetlerine göre belirlenecek tutarda “geri kazanım katılım payı” alınmaya başlanacaktır.

 

GEKAP’a ilişkin Ek 1 Listeye bakıldığında hem ürünler hem de ambalajlara yer verildiği için ithalat yapan/üretim yapan tüm şirketleri ilgilendiriyor gibi duruyor ancak listede tanımlı ürünleri piyasaya sürme/ithal etmeseniz bile ambalajları piyasaya süren/ithal eden olabilirsiniz.

 

Kapsam ve kavramlara ilişkin belirlemelerinin tanımlara bağlanmış olması ve teknik bilgi gerektirmesinden dolayı ürünlerinizin/ürünlerle beraber satışa sunduğunuz kutu/ambalaj/şişe gibi ambalaj ürünlerinin bu kapsama girip girmediğini, giriyorsa bildirimin hangi esaslara göre (adet/litre/kg) yapılacağını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez veya taşra teşkilatından öğrenmeniz ve buna göre gerekli beyanın sağlanması için tarafımıza bildirmenizi rica ediyoruz.

 

2872 sayılı Kanun uyarınca çok ağır idari ve adli yaptırımların öngörülmüştür. “GEKAP ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının %20 fazlası idari para cezası olarak verilmekte ve ayrıca gecikme faizi alınmaktadır. Kanun’un 12’nci maddesi uyarınca bilgi ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere ise 22.109 Türk Lirası idarî para cezası kesilmesi gerekmektedir. İlave olarak, bildirim ve bilgi verme yükümlülüğüne aykırı olarak yanlış ve yanıltıcı bilgi verenlerin, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması mümkün olup kanunun uygulanmasında yanlış ve yanıltıcı belge düzenleyenler ve kullananlar hakkında 5237 sayılı TCK'nın belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerin uygulanacağının bilinmesinde fayda bulunmaktadır.

 

2872 Sayılı Çevre Kanununa ulaşmak için tıklayınız.

 

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin usul ve esasları ile verilme şekli 04.04.2019 Tarih ve 30735 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:1) ile belirlenmiştir.

 

1 Sıra No.lu Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Konuya ilişkin yönetmelik 31.12.2019 tarihli ve 30995 sayılı (4.mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğe erişim için tıklayınız.

 

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslara erişim için tıklayınız.

 

Son olarak 05.02.2020 Tarihli Resmi Gazete’de Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:2) yayımlanmış ve yapılacak beyanın usul ve esasları belirlenmiştir.

 

2 Sıra No.lu Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Uygulamaya ilişkin soru ve sorunlar için mobil veya sabit telefon üzerinden herhangi bir kod kullanmaksızın doğrudan 181 tuşlanarak, Bakanlığın 0 312 410 10 00 telefonunu arayarak, ALO 181 hattını arayarak ulaşılabilirsiniz.

 

Ayrıca bakanlığın il müdürlüklerine https://www.csb.gov.tr/il-mudurluklerimiz linkindeki telefonlardan ulaşarak soru ve sorunlarınızı iletebilirsiniz.

 

Bakanlık İstanbul Müdürlüğüne 0 216 687 44 00 telefonunu arayarak ulaşılabilirsiniz.

 

Ayrıca plastik@csb.gov.tr e-posta adresi ile de tüm soru ve sorunlarınızı mail yolu ile ulaştırabilirsiniz.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi