×

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesine (GEKAP) İlişkin Gib Duyusu ile Kılavuz ve GEKAP Usul ve Esasları Yayımlandı.

05.02.2020 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Hakkında duyuru ve Beyannamesinin Düzenlenmesi hakkında kılavuz ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından GEKAP Usul ve Esasları yayımlanmıştır.

 

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Hakkında duyuru aşağıdaki gibidir.

 

Bilindiği üzere 09.08.1983 tarihli ve 2872 Sayılı Kanun Kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan Plastik Poşetlerin Ücretlendirmesine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında verilecek olan Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Nisan 2019 tarihi itibariyle uygulamaya açılmıştı. Aynı kanununun Ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünlerden plastik poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan tahsil edilecek geri kazanım katılım paylarının belirlenmesine, beyan edilmesine yönelik olarak gerçek ve tüzel kişiler tarafından verilecek Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi güncellenerek uygulamaya açılmış bulunmaktadır. Bu beyannameyi vermesi gereken tüm mükelleflerin güncel Beyanname Düzenleme Programını (BDP) bilgisayarlarına indirip yeniden kurmaları gerekmektedir. Kılavuzu indirmek için tıklayınız.

 

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin tanımlayıcı ve açıklayıcı hususlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenerek, Bakanlık tarafından 07.02.2020 tarihli "Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar" yayınlanmıştır.

 

Yönetmelik uyarınca, GEKAP tahsil edilecek Çevre Kanunu’nun ek-1 sayılı listesindeki ürünlere ve Yönetmelik’teki özellikli durumlara ilişkin ilave açıklamalara yer verilerek birçok konuya açıklık getirilmiştir.

 

GEKAP tahsil edilecek ürünler kategorize edilerek örneklerle açıklanmıştır.

 

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslara erişim için tıklayınız.

 

Geri Kazanım Katılım Payı uygulamalarına yönelik beyan ve ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ayrı bir sistem üzerinden ve yine Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca belirlenen usul ve esaslar uyarınca gerçekleştirilecektir.

 

1 Sıra No.lu Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

2 Sıra No.lu Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi