×

Esnaf Ve Sanatkarlar İle Tacirlere Koronavirüs Nedeniyle Verilecek Desteklere Dair 3323 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

3323 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı “Esnaf ve Sanatkârlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3323)”  23.12.2020 tarih ve 31343 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bildiğiniz üzere, kabine toplantısının ardından esnafa üç ay süreyle 1.000 TL gelir desteği ve büyükşehirlerde 750 TL diğer şehirlerde 500 TL kira desteği verileceğini açıklamıştı.

 

3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; verilecek desteğin usul ve esasları belirlenmiştir.

 

Buna göre, doğrudan destekten ve kira yardımından; vergiden muaf esnaf ve sanatkarların yanı sıra Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek sektörlerde faaliyet gösteren basit usul mükellefler yararlanabilecek olup, 3 ay süre ile aylık 1.000,00 TL doğrudan desteğin yanı sıra, bunlardan iş yeri kira olanlara büyükşehirlerde 750,00 TL, diğer illerde 500,00 TL’ yi geçmemek üzere ödedikleri kira tutarı kadar ayrıca kira desteği verilecektir.

 

 

Aylık 1.000 TL Doğrudan Hibe Desteği

 

3 ay verilecek aylık 1.000,00 TL destekten 14.12.2020 tarihi itibariyle; aşağıdaki şartları sağlayan gerçek kişi esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişiler yararlanabilecek olup, belirlenen alanlarda faaliyet gösteren şirketler yararlanamayacaktır.

 

Destekten Faydalanabilecek Olanların Kapsamı

 

  • Esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olan vergiden muaf esnaf ve sanatkarlar,

 

  • Faal olan ve ticari kazançları basit usulde tespit edilen gerçek kişi mükellefler,

 

  • Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerden etkilenen ve Bakanlık tarafından tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar,

 

12.2020 tarihi itibariyle Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerden etkilenen ve Bakanlık tarafından tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren gerçek kişi tacirler.

 

 

Kira Desteği

 

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan destekten yararlanma hakkı verilecek kişilerin, aynı zamanda iş yeri kira olanlara ayrıca kira desteği de verilecektir.

 

Büyükşehirlerde 750,00 TL, diğer illerde ise aylık 500,00 TL kira desteği 3 ay süre ile verilecektir.

 

İşyeri kira bedelinin, kira desteği tutarının altında olması durumunda, iş yeri kira bedeli kadar kira desteği verilecektir.

 

Cumhurbaşkanı Kararı’na göre; verilecek doğrudan destek ve kira desteğinden faydalanabilecek sektörlerin ve başvuru usul ve esaslarının Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenip ayrıca duyurulacağı belirtilmiştir.

 

Hibe şeklinde vereceği belirtilen doğrudan esnaf destek ödemesinden; basit usulde faaliyet gösteren veya vergiden muaf olan taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi esnaf ve sanaatkarların faydalanacağı düşünülmektedir.

 

Karar 23.12.2020 tarihi itibarı ile yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi