×

Elektronik Ortamda Düzenlenecek Muhasebe Fişlerine İlişkin Kılavuz Yayımlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığınca 30.04.2020 tarihinde “Elektronik Ortamda Düzenlenecek Muhasebe Fişlerine İlişkin Kılavuzu” yayımlanmıştır.

 

Kılavuzda Elektronik Defter uygulamasına dahil olan mükellefler tarafından elektronik ortamda oluşturulan “Muhasebe Fişleri”nin içeriğinde yer alması gereken asgari bilgiler, dosya formatları ile bu belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi sırasında uyulacak teknik usul ve esaslara ilişkin açıklamalara bu Kılavuzda yer verilmiştir.

 

Buna göre; Muhasebe fişlerinin, elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik bir zorunluluk getirmeyen bu kılavuz ile muhasebe fişlerinin elektronik ortamda düzenlenmesi durumunda uyulması gereken esaslar açıklanmıştır.

 

Öteden beri olduğu gibi mükellefler dilemeleri halinde muhasebe fişlerini kağıt ortamda düzenlemeye ve muhafaza etmeye devam edebileceklerdir.

 

Kılavuzda Elektronik muhasebe fişleri,

 

  • Defter kayıtlarının mükellefle düzenlenen aracılık ve sorumluluk sözleşmelerine istinaden mali müşavirler tarafından gerçekleştirildiği durumlarda meslek mensubuna ait NES veya Mali Mühürle,

 

  • Mükellefin kendisi veya işletme bünyesinde istihdam ettiği mali müşavir unvanına haiz meslek mensubu tarafından gerçekleştirildiği durumlarda ise mükellefin kendisi veya işletme bünyesinde istihdam ettiği mali müşavire ait NES veya Mali Mühürle

 

zaman damgalı şekilde imzalanarak onaylanması ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi gerekmektedir.

 

Muhasebe fişleri Tahsil Fişi, Tediye (Ödeme) Fişi ve Mahsup Fişi olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

 

Her bir muhasebe fişinin ayrı ayrı olarak onaylanması esas olmakla birlikte aynı tarihe ait muhasebe fişlerinin aynı elektronik dosya içinde topluca elektronik ortamda NES veya Mali Mühür ile zaman damgalı olarak onaylanması da mümkündür.

 

Elektronik Ortamda Düzenlenecek Muhasebe Fişlerine İlişkin Kılavuza ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi