×

Derneklerin 2019 Yılı Beyan ve Bildirimleri 28 Şubat 2021, Genel Kurulları ise 31 Mart 2021 Mesai Bitimine Kadar Yapılabilecektir.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından ilgili web sitesinde 27.11.2020 tarihliDernek Genel Kurul Toplantıları, Bildirim ve Beyannamelerikonulu basın açıklaması yapılmıştır.

 

Covid-19 salgınının devam etmesi sebebiyle 7244 sayılı Kanun’un 2. maddesinin (ç) bendinde 11.11.2020 tarihli ve 7256 sayılı Kanunun 44. maddesiyle yapılan değişikliğe istinaden derneklerin beyanname ve bildirimlerinin verilmesi ile genel kurul toplantılarının ertelenmesine ilişkin süre Bakanlık Makamının 24.11.2020 tarihli ve E.7507 sayılı Oluru ile 28.02.2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

Bu kapsamda;

 

2019 yılına ait verilmemiş Dernek beyanname ve bildirimlerinin 28.02.2021 tarihine kadar bildirilmesi,

 

Şubesi bulunmayan dernekler ile dernek şubelerince yapılması gereken genel kurul toplantılarının 28.02.2021 tarihinden sonra 30 gün içinde (31.03.2021) yapılması,

 

Şubesi bulunan derneklerin ise şube genel kurul toplantılarının tamamlanmasından sonra 5253 sayılı Dernekler Kanunun 7. ve Dernekler Yönetmeliğinin 14. maddesine göre dernek tüzüğündeki genel kurul toplantı usullerini içeren hükümler çerçevesinde yönetim kurulunun alacağı geri bırakma kararı ile belirlenen süre içinde yapılması gerekmektedir.

 

Bilindiği üzere; 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun “ Beyanname verme Yükümlülüğü ve Denetim” başlıklı 19. maddesi, “Dernekler yılsonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyannameyi (EK- 21) her yıl Nisan ayı sonuna kadar Mülki İdare Amirliğine (Valilik İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne) vermekle yükümlüdür” hükmüne amirdir.

 

Dernekler yönetmeliğinde yapılan değişikle dernekler, Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden Elektronik ortamda beyanname ve bildirimlerde bulunabileceklerdir. Elektronik ortamda beyanname ve bildirimleri doldurma yetkisi Dernek başkanına Dernek yönetim kurulu kararı ile verilir. Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır.

 

Kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir. Elektronik ortamda gönderilmesi mümkün olmayan veya sisteme yüklenemeyen beyanname ve bildirim ekleri, derneğin merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine elden verilir veya posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilir.

 

Beyanname ve bildirimlerin teknik arızalar nedeniyle elektronik ortamda gönderilmesinin mümkün olmaması halinde, kanuni sürenin son günü mesainin bitiş saatine kadar, derneğin merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine elden verilmesi veya posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilmesi gerekmektedir.

 

Bilanço esasına göre defter tutan dernekler ile kamu yararına çalışan dernekler, bu Yönetmelik çerçevesinde vermekle yükümlü oldukları beyanname ve bildirimlerini, Daire Başkanlığının internet sayfası üzerinden, kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanarak göndermek zorundadırlar. Elektronik ortamda beyanname ve bildirim gönderme zorunluluğu bulunmayan dernekler de kendi istekleriyle bu maddede belirtilen usullere uymak suretiyle beyanname ve bildirimlerini elektronik ortamda gönderebilirler.

 

Şubeler, mülki idare amirliğine verecekleri beyannamelerin birer örneğini bağlı bulundukları derneğe de vermekle yükümlüdürler.

 

Bakanlığın 2011/12 nolu genelge emirleri ve Dernekler Yönetmeliği'nin 83. maddesi gereği, dernek şubeleri beyannamelerini Mülki İdare Amirliği ile birlikte mutlaka bağlı bulundukları derneğe de vermek zorunda olduğu belirtildiğinden, dernek şubelerinin beyannamelerini, beyanname verme süreleri dolmadan iki ay önce (Şubat ayı sonuna kadar) Mülki İdare Amirliği ile birlikte genel merkezlerine de göndermeleri gerekmektedir.

 

Temsilcilikler için ayrıca beyanname verilmez ancak, temsilciliklere ilişkin her türlü bilgiler dernek beyannamesinde gösterilir.

 

Birlikler de beyannamelerini belirtilen esas ve usullere göre vermekle yükümlüdürler.

 

Bilanço esasına göre defter tutan derneklerin beyannamelerinde belirtilen mali bilgiler ile gerekli görülen diğer bilgiler Daire Başkanlığı’nın ve derneğin internet sayfasında yayımlanır.

 

Beyannameler valiliklerce incelenir. Gerekli görülen hallerde bu inceleme Bakanlıkça da yapılabilir. Beyannamelerde eksiklik veya yanlışlıklar görülmesi halinde, ek bilgi ve belgeler istenebilir ve bunlar tamamlattırılır. Beyannamelere ilişkin istenen ek bilgi ve belgelerin verilmemesi, eksik verilmesi veya verilen sürede tamamlanmaması hallerinde ilgili dernek denetime tabi tutulabilir.

 

Beyannamelerin incelenmesi esnasında konusu suç oluşturan hususların tespit edilmesi halinde, ilgili mülki idare amirliğince durum Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir.

 

Beyannameler 28 Şubat 2021 tarihine kadar verilmediği takdirde 5253 sayılı dernekler kanunun 32. Maddesinin (l) fıkrası gereğince “1.585.00 TL İdari para cezasıyla cezalandırılır” hükmüne amirdir”. (Cezaların güncel hali için tıklayınız.)

 

Dernek yöneticilerinin cezalı duruma düşmemeleri için 2019 yılı Dernek beyannamelerini vakit geçirmeden Valilik İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nden aldıkları şifre ile DERBİS sistemine girmelerini; girememeleri halinde 28 Şubat 2021 tarihi saati sonuna kadar Valilik İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne elden teslim etmeleri ve cezai işlemle karşılaşmamaları için gereken hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. 

 

Dernek Beyannamesi (Ek-21) indirmek için tıklayınız.

 

Söz konusu süre uzatım yazısına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi