×

Depozitolu Olanlar Hariç Ambalajlı Ürünler İçin Üretici ve İthalatçılarından Geri Kazanım Katılım Payı Alınmasına İlişkin Yönetmelik Yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan” Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik” , 31.12.2019 tarihli 30995 Sayılı 4. Mükerrer Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bildiğiniz üzere, 04.04.2019 tarihli ve 30735 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)" ile 2872 sayılı Çevre Kanununa ekli (1) sayılı listede yer alan ürünlerden sadece plastik poşetler için ödenecek geri kazanım katılım payının beyanı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar açıklanmış, bu listede yer alan plastik poşet hariç diğer kalemlerden (lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj, ahşap ambalaj) geri kazanım katılım payı alınmasına ilişkin uygulamaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile başlanacağını duyurulmuştu.

 

Söz konusu yönetmelik yukarıda belirtilen Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Buna göre; 01.01.2020 tarihinden itibaren depozitolu olanlar hariç olmak üzere ambalajlı ürünler için üretici ve ithalatçılarından “geri kazanım katılım payı” alınmaya başlanacaktır.

 

Lastikler, aküler, piller, madeni ve bitkisel yağlar, elektrikli ve elektronik eşyalar, ilaç ile kağıt, karton, plastik, cam içecek ambalajlarından adetlerine, ağırlıklarına ve uzunluklarına göre önemli miktarlarda geri kazanım katılım payı alınacaktır.

 

Böylece alkollü, alkolsüz içeceklerin, yoğurt, süt kutularının yani birçok ambalaj için geri kazanım payı adı altında firmalar tarafından vergi dairelerine ödeme yapılacaktır.

 

Karar yayım tarihi olan 02.01.2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi