×

Anonim Şirket Genel Kurul Toplantılarına İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliğinde Değişiklikler Yapan Yönetmelik Yayımlandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik09.10.2020 tarihli ve 31269 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Yönetmelik ile; anonim şirketlerin genel kurullarına dair usul ve esaslarda değişiklikler yapılmıştır. Yapılan önemli değişiklikler özet olarak aşağıdaki gibidir.

 

  • Yönetim kurulu tarafından çağrısı yapılan genel kurul toplantılarında Bakanlık temsilcisinin bulundurulması talebi Ek-1’deki dilekçe ile fiziki ortamda yapılabileceği gibi, MERSİS üzerinden de başvuru yapılabilecektir.

 

  • Tek pay sahipli anonim şirketlerin genel kurul toplantılarında, tutanak yazmanı ve oy toplama memuru seçilmesi toplantıyı yönetmek için başkanlık oluşturulması ve genel kurul toplantısına katılabilecekler listesinin hazırlanması zorunluluğu kaldırılmıştır.

 

  • Bakanlık temsilcisi bulunması zorunlu olan genel kurullarda olduğu gibi talep üzerine Bakanlık temsilcisi görevlendirilen toplantılarda temsilci tarafından imzalanmayan tutanakların geçersiz olduğu yönünde düzenleme yapılmıştır.

 

  • Kuruluş ve esas sözleşme değişikliği işlemleri Bakanlık iznine tabi olanlar hariç tek pay sahipli şirketlerin genel kurul toplantıları konu ve gündem ne olursa olsun Bakanlık temsilcisi bulunmadan yapılabilecektir.

 

  • Yönetim kurulunun mevcut olmaması veya yönetim kurulu toplantı nisabı oluşmasına imkan bulunmaması ve Yönetmeliğin 12. Maddesine göre münhasıran yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi amacıyla çağrısız toplantı yapılmak istenmesi halinde, pay sahiplerinin veya temsilcilerinin tamamının imzaları noterce onaylanmış dilekçesiyle de Bakanlık temsilcisi görevlendirilmesi istenebilecektir.

 

  • Halka açık olmayan şirketlerde gerek nama gerek hamiline yazılı pay senetleri sahiplerinin vekilleri vasıtasıyla genel kurul toplantısında temsil edilebilmeleri için vekâletnamenin Yönetmeliğin 3 no.lu ekindeki örneğe uygun olarak noter onaylı olacak şekilde düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.

 

  • Halka açık olmayan şirketlerde noter onaylı olmayan vekaletnameye pay senedi sahibinin noter huzurunda düzenlenmiş imza beyanının eklenmesiyle genel kurulda vekaleten temsil edilebilmesi imkanı kaldırılmıştır.

 

  • Bakanlık temsilcisi ücretleri, ücret ile ilgili tahakkuk edecek vergilerle birlikte ilgili muhasebe birimi hesabına yatırılacaktır.

 

  • Bakanlık temsilcisi istenmesine ilişkin başvuru yapılırken başvuru dilekçesini imzalayanların imza sirkülerini ibraz etme zorunluluğu kaldırılmıştır.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için  tıklayınız.

 

Yönetmeliğin güncel haline ulaşmak için  tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi