×

5510 Sayılı Kanun 4/1-b Kapsamında Bağkur Sigortalılığının Durdurulmasına İlişkin 2020/46 Sayılı SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 18.11.2020 tarihinde 2020/46 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, 7256 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 17.11.2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

 

Kanunun 34. maddesi ile; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Geçici 83. madde eklenerek kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar için sigortalılığın durdurulması ve durdurulan sigortalılığın ihyası işlemleri düzenlenmiştir.

 

2020/46 sayılı genelge ile bu maddenin usul ve esasları açıklanmıştır. Buna göre;

 

  • Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla (Bağkur) tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ( Tarım Bağkur) , SGK’ ya kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, 31.10.2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim borçlarını; 01.02.2021 tarihine kadar (31.01.2021 hafta sonuna denk geldiğinden) ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde, Prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacaktır.

 

  • Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecektir.

 

  • Sigortalılıkları durdurulanlardan 5510 sayılı kanun 4/1-b bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları 01.11.2020 tarihi itibarıyla yeniden başlatılacaktır.

 

  • Sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80. maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilebilecektir.

 

  • Hesaplanan borç tutarının tamamının, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi halinde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.

 

  • Bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilecektir.

 

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için  tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi