×

Şirket Kuruluşunda SGK İşe Giriş Bildirgesi Verilmeksizin Sigortalıların İşe Girişinin Otomatik Olarak Yapılmasına İlişkin 2019/10 Sayılı SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 16.05.2019 tarihinde 2019/10 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, 10/03/2018 tarihli ve 30356 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7099 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 18. maddesiyle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 11. maddesinde, 19. maddesiyle de 5510 sayılı Kanunun 100. maddesinde değişiklik yapılmış ve söz konusu değişiklikle 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılmasa dahi ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen şirket kuruluşlarına istinaden işyeri tescilleri otomatik olarak yapılmaya başlanmış ve uygulamanın usul ve esasları 16/3/2018 tarihli ve 2018/11 sayılı Genelge ile belirlenmiştir. 

 

2019/10 sayılı Genelge ile Ticaret Sicili Müdürlüklerince Tescil Edilen Şirket Kuruluşlarında sigortalının işe giriş bildirgesinin otomatik olarak yapılmasına ilişkin husus açıklanmıştır. 

 

Şirket kuruluş aşamasında ticaret sicil müdürlüklerince on-line aktarılan bilgilere göre otomatik işyeri tescili yapılan işyerleri için, sigortalı çalıştırılacağına ilişkin bildirimlerin şirket kuruluşu aşamasında da alınabilmesine ve alman bu bilgilere göre sigortalı tescil işlemlerinin yapılmasına yönelik çalışmalar tamamlanmıştır

 

Buna göre, şirket kuruluş aşamasında çalıştırılacak sigortalı bilgileri, Mersis sisteminden ticaret sicil memurluklarınca SGK’ya online olarak aktarılacak ve bu sigortalıların tescil işlemleri otomatik olarak yapılacak olup, Mersis’ten bildirilen sayı kadar bu sigortalılar için ayrıca sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi verilmeyecektir

 

Ancak, otomatik tescil yapılan işyerleri için şirket kuruluş aşamasında çalıştıracağı sigortalılara ilişkin bildirimde bulunulmayan işyerlerinde çalıştırılacak sigortalıların işe giriş bildirimleri hususunda cari usullere göre işlem yapılacaktır. 

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi