×

Poşet Ücreti Ve Beyanı Konusunda İlişkin 1 Seri No.lu Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği Yayımlandı.

Seri No.lu ” Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği ” 04.04.2019 tarihli ve 30735 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 10.12.2018 tarihli ve 30621 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7153 Sayılı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 8. maddesiyle, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na eklenen 11. Madde ile yurt içinde piyasaya arz edilen poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan geri kazanım katılım payı tahsil edileceği açıklanmıştı.

 

22.02.2019 tarihli 30694 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7166 Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ un 3. ve 4. Maddeleriyle 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun Ek 11. Maddesinde yapılan değişiklikle; geri kazanım katılım paylarının ürünün piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği tarihi takip eden ayın yirmi dördüncü günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine beyan edilerek ve aynı ayın sonuna kadar Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına ödenmesi gerektiği açıklanmış ve Hazine ve Maliye Bakanlığına; geri kazanım katılım payının beyan ve ödeme sürelerini uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi verilmişti.

 

1 No.lu Tebliğde plastik poşetler için ödenecek geri kazanım katılım payının beyanı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

 

Tebliğle getirilen düzenlemeler aşağıdaki gibidir.

 

 

Geri Kazanım Katkı Payı Beyannamesi ((Poşetlere İlişkin Beyan) Verme Dönemleri

 

Geri Kazanım Katkı Payı Beyannamesi (Poşet ücreti) Kurumlar vergisi mükellefleri için aylık, diğer mükellefler için üç aylık dönemler halinde verilecektir.

 

Beyan verme dönemleri;

 

Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart.

İkinci dönem; Nisan-Mayıs-Haziran.

Üçüncü dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül.

Dördüncü dönem; Ekim-Kasım-Aralık.

 

Beyanname, plastik poşetin satışının yapıldığı beyan dönemini takip eden ayın 24. günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir.

 

Beyan dönemi içerisinde plastik poşet satışı yapılmamış olsa bilebeyanname verilmesi gerekmekte, bu durumda beyannamenin “Beyan edilecek geri kazanım katılım payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek gönderilmesi gerekmektedir.

 

 

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin Verileceği Vergi Dairesi

 

2872 sayılı Kanunun ek 11. maddesi hükmü gereğince Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi;

 

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar için gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlıolunan yer vergi dairesi iken, mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişiler için yerleşim yeri adresinin bulunduğu, gerçek kişiler dışında kalanlar için ise kanuni merkezi/işyerinin bulunduğu yer vergi dairesidir.

 

 

Beyannamelerin Elektronik Ortamda Bizzat Mükelleflerce Gönderilmesi ve Ödenmesi

 

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini; beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderme şartlarını taşıyan mükellefler ile gelir/kurumlar yönünden vergi mükellefiyeti bulunmamakla birlikte geri kazanım katılım payını beyan etme zorunluluğu bulunanlar tarafından elektronik ortamda bizzat kendileri gönderebileceklerdir.

 

Tebliğin yayımından önce beyanname göndermek üzere kullanıcı kodu, parola ve şifre alan mükellefler mevcut kullanıcı kodu, parola ve şifrelerini kullanarak Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini gönderebilecekken bu kullanıcı kodu, parola ve şifreyi almayanlar Tebliğin Ek-1’inde yer alan Talep Formunu doldurarak yetkili vergi dairesine müracaat etmeleri gerekmektedir.

 

Ayrıca Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerini aracılık yetkisi verilmiş mali müşavirler vasıtasıyla da gönderebileceklerdir. Bu durumda ilk beyanname gönderilmeden önce gerekli kayıt işlemlerinin yapılması için yetkili vergi dairesine müracaat edilmesi gerekmektedir.

 

Beyannameye ait tahakkuk fişi mükellefe veya aracılık yetkisi verilmiş gerçek/tüzel kişiye elektronik ortamda iletilecek ve tahakkuk eden geri kazanım katılım payı, beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar, vergi daireleri veznelerine, PTT işyerlerine, anlaşmalı bankalara ödenebileceği gibi Başkanlığın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden banka kartı ve banka hesabından havale yöntemi ile de ödenebilecektir.

 

 

Beyannamenin Süresinde Beyan Edilmemesi, Eksik Beyan Edilmesi Ve Süresinden Sonra Verilmesi

 

Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının her bir dönemi ayrı ayrı belirtilmek üzere tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerektiğine ilişkin ilgiliye Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yazı tebliğ edilir. Yazının bir örneği ile tebliğ edildiği tarihi içeren bilgi vergi dairesi ile paylaşılır.

 

6183 sayılı Kanunun 55. maddesine göre ödeme emri tebliğ edilerek ödendiği tarihe kadar 6183 sayılı Kanunun 51. maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı oranında faiz uygulanarak aynı Kanuna göre tahsil edilir.

 

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin kanuni süresinden sonra ödeme süresinden önce verilmesi hâlinde 6183 sayılı Kanunun 51. maddesine göre hesaplanacak faiz ile birlikte tahsil edilecek ve ilgiliye idari para cezası verilmesi için bu durum vergi dairesince Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirilecektir.

 

Beyannamenin hatalı ve/veya eksik olduğu hallerde, süresinde veya süresi geçtikten sonra bu hata ve/veya eksiklikleri düzeltici mahiyette elektronik ortamda yeni bir beyanname verilmesi mümkündür.

 

Beyannamesini vermekle yükümlü olanların yükümlülüklerinin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bildirmeleri gerekmektedir.

 

2019 yılının Ocak ve Şubat ayında satılan plastik poşetlere ilişkin Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi 24.04.2019 tarihine kadar verilerek ve 30.04.2019 tarihine kadar ödenecektir.

Ocak ayı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmiş olan beyanların da ilk dönem beyannamesine dahil edilmesi gerekmektedir. 

 

Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi