×

Elektronik Defter (e-defter) Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin 3 Sıra No.lu Tebliğ Yayımlandı.

Sıra No.lu ” Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3) ” 19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğ ile 13.12.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde bazı değişiklikler yapılmıştır.

 

Tebliğle, e-Defter Tutma zorunlulukları, Berat Yükleme Takvimi, e-defterlerin imzalanma şekilleri yeniden belirlenmiş olup, yapılan değişiklikler aşağıda açıklanmıştır. 

 

Buna göre, 

 

- e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükellefler için aynı zamanda e-Defter uygulamasına da geçmek zorundadır ve bu mükelleflerin mücbir sebepler haricinde faturalarını ve defterlerini kağıt ortam yerine elektronik ortamda düzenleyip, muhafaza ve ibraz etmeleri gerekmektedir.

 

- Gelir İdaresi Başkanlığı, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir. 

 

e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu olduğu belirtilen mükellefler; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler elektronik defter uygulamasına geçmek zorundadır.

 

TTK 397. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan ticaret şirketleri e-Defter tutma zorunluluğu kapsamına alınmıştır. (01.01.2020 tarihinden itibaren, 2020 ve müteakip yıllarda bağımsız denetime tabi olma şartlarını sağlayan mükellefler ise şartların sağlandığı yılı takip eden yılın başından itibaren)

 

- Elektronik defterlerin kapanış tasdiki yerine geçen aylık berat dosyası oluşturma ve Gelir İdaresi Başkanlığı e-Defter uygulamasına izleyen 3 ay içinde yükleme işleminin, üç aylık geçici vergi dönemleri bazında (bu döneme ait aylar için) ve geçici vergi beyannamelerinin verileceği ayın sonuna kadar gerçekleştirilebilmesi imkanı getirilmiştir. Dileyen mükellefler her hesap dönemine ilişkin ilk ayda tercihlerini bildirerek bu uygulamadan yararlanabilecekleri gibi diğer mükellefler aylık yükleme uygulamasına devam edebilecektir.

 

e-defter ve berat dosyalarını oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve Başkanlık onaylı berat dosyalarını alma süreleri aşağıdaki tabloda gösterildiği şekildedir.

 

Dönem

Aylık Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde

Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde

 
 
OcakNisan ayı sonuOcak-Mayıs ayı sonu 
  
Şubat- 
ŞubatMayıs ayı sonu  
MartHaziran ayı sonuMart 
NisanTenmuz ayı sonuNisan-Ağustos ayı sonu 
  
Mayıs- 
MayısAğustos ayı sonu  
HaziranEylül ayı sonuHaziran 
TemmuzEkini ayı sonuTemmuz-Kasım ayı sonu 
  
Ağustos- 
AğustosKasım ayı sonu  
EylülAralık ayı sonuEylül 
EkimOcak ayı sonuEkim-Gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayın sonuna kadar. 
  
Kasım- 
KasımŞubat ayı sonu  
AralıkGelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayın sonuna kadar.Aralık 

 

- Elektronik ortamda tutulan defterlerin, vergi güvenliğini sağlamak ve virüs, siber saldırısı vb. diğer teknolojik ataklara karşı tedbir almak amacıyla ikincil kopyalarının gizliliğe ve güvenliği sağlanmış şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinde ya da Başkanlıktan izin alabilen güvenli saklamacı kuruluşlar bünyesinde de saklanması zorunluluğu getirilmiştir. 

 

- Elektronik defterlerin mükelleflerin kendilerine ait elektronik imza veya mali mühürle imzalanması durumuna ilave olarak, mükellefin Tebliğde öngörülen sürede ve şekilde muvafakat etmesi şartıyla; defter kayıtlarını tutan muhasebe meslek mensubunun ya da e-Defter oluşturma hizmetinden yararlandığı e-Defter yazılım firmasının elektronik imza ya da mali mührü ile imzalanabilmesi imkanı getirilmiştir.

 

- e-Defter uygulamasından yararlanan kayıtlı kullanıcıların güncel listesi www.edefter.gov.tr adresinde yayımlanmaktadır.

 

- e-Defter tutanların Mücbir Sebep halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. 

 

Tebliğin 1. maddesiyle değiştirilen 4. bölümünün (4.3.4) numaralı fıkrasının 3 numaralı bendi (e-defter berat dosya yükleme dönem değişikliği) ile aynı bölümün (4.3.7) numaralı fıkrası (Elektronik defterlerin meslek mensubu ya da e e-Defter yazılım firmasının elektronik imza ya da mali mührü ile imzalanabilmesi) imkanı 01.01.2020 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi