×

Askerlik Ve Doğum Borçlanması Taleplerinin E-Devlet Üzerinden Alınması Hakkkında SGK Yazısı Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 18.03.2019 tarihli 66325124 sayılı Genel yazı yayımlanmıştır.

 

Genel yazıda; Askerlik ve Doğum Borçlanması Taleplerinin e-devlet üzerinden yapılabilmesine ilişkinaçıklamalar yapılmıştır.

 

Bilindiği üzere, 25/9/2018 tarihi itibariyle E-devlet üzerinden askerlik ve doğum borçlanma taleplerinin alınmasına ilişkin uygulamadaki eksiklikler giderilerek program 22/1/2019 tarihi itibariyle yeniden uygulamaya konulmuştur.

 

E-devlet üzerinden alınan askerlik ve doğum borçlanması başvuruları; 

 

(4/a) sigortalıları için 4a Hizmet Borçlanması/Borçlanma İşlemleri/E-devlet üzerinden yapılan başvurular menüsünde, 

 

(4/b) sigortalıları için ise Güvence/Borçlanmalar/E-devlet Başvuru Ön Talep Görüntüle menüsünde 

 

görüntülenmekte olup, bu başvurular sigortalıların talep tarihindeki son statüsüne göre son çalışmanın geçtiği ilgili ünitelere düşmektedir.

 

Ayrıca, başvuruların sigortalı bazında çıktısı alınabilmesine ve gerekçesi belirtilmek suretiyle bu başvuruların silinmesine imkan sağlanmış olmakla birlikte söz konusu başvurulara sistem tarafından otomatik olarak tarih ve sayı üretilmesi çalışmalarına da başlanacaktır.

 

Söz konusu çalışmaya sonuçlanıncaya kadar sigortalıların e-devlet üzerinden yapmış oldukları Askerlik Borçlanması ve Doğum Borçlanması taleplerinin bir dökümü alınarak evrak kaydından geçirilecek ve borçlanma işlemleri cari usullere göre sonuçlandırılacaktır. Bu şekilde kayda alınan başvurular mutlak suretle sigortalı dosyasında muhafaza edilecektir.

 

Borç tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin e-devlet üzerinden talepte bulundukları tarihte geçerli olan Kanun’un 82. maddesine göre belirlenmiş prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak üzere tercihte bulunan günlük kazancı % 32'si oranında hesaplanacaktır

 

Borçlanma müracaatı 25/9/2018 ile 22/1/2019 tarihleri arasında olanların kazanç beyanı bulunmadığından bu kişilerin talepleri, müracaat tarihinde geçerli olan asgari günlük kazanç üzerinden borç tebliği yapılacaktır. Tebligat adresi olarak başvuru sahibinin mernis adresi kullanılacaktır. 

 

Mernis kayıtlarında adres bilgisi yer almayan kişilerin ise borçlanma talepleri, Kurum evrak kaydından geçirildikten sonra dosyasında muhafaza edilecektir. İlgilerce bu taleplere ilişkin yapılacak ikinci müracaatlarda borçlanmaya esas günlük kazanç değişmemiş ise e-devlet üzerinden alınan ilk talep üzerinden borç tahakkuku oluşturulacaktır. Aksi durumda, müracaat tarihinde borçlanmaya esas günlük kazanç değişmiş ise e-devlet üzerinden alınan ilk talep geçersiz sayılacaktır.

 

Diğer taraftan, borçlanma işlemi sonuçlandırılan kayıtlardan, borçlanma talebinde bulunulan tarih aralığı ile borçlanma programına girilen tarih aralığı birebir tutanların talepleri başvuru sayfasından otomatik olarak kaldırılacak olup, talepte bulunulan tarih aralığı ile borçlanma programına girilen tarih aralığı birebir tutmayan kayıtları ise gerekçe belirtilmek suretiyle silinerek başvuru ekranından kaldırılacaktır.

 

Ancak, belirtilen tarih aralığında borçlanılacak süresi bulunmayanlar ile borçlanma için gerekli şartları taşımayanlardan borçlanma talebi kabul edilmeyecek olanların talepleri, yazışma yapılmak suretiyle reddedilecek ve bu talepler başvuru ekranında gerekçesi bildirilmek suretiyle silinecektir

 

Silinen başvurular, ilgili borçlanma menüsünün Borçlanma Başvuru Görüntüleme alt menüsünde görüntülenecektir. Silme işlemi yapılırken örneklerde olduğu gibi silme gerekçesinin açıklayıcı, anlaşılır ve net olmasına özen gösterilecektir.

 

Öte yandan, müracaat tarihindeki statüden farklı bir statüde borçlanma talebinde bulunanların talebi reddedilmeyecek, mevzuat farklılığının bulunmaması nedeniyle borçlanmanın doğru statüden yapılmasının sağlanmasını teminen gerekli yazışmalar yapılacaktır.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi