×

Asgari Ücret Desteği ve Vergi Muafiyetini de İçeren 7162 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

7162 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 30.01.2019 tarih ve 30671 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Kanun’la; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunlarında düzenlemeler yapılmıştır. 

 

Kanunla yapılan düzenlemelerden öne çıkan hususlar özet olarak aşağıdaki gibidir.

 

  • Kanunun 1. Maddesiyle193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendine “işyeri açmaksızın” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı, ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden” ibaresi eklenmiştir.

 

Buna göre; evde imal edilen el emeği ürünleri, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanların, yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmayacak şekilde elde ettikleri gelirleri (2019 yılı için 30.700,80 TL’ye kadar olan kısmı) esnaf muafiyeti kapsamına alınmıştır.

 

  • Kanunun 2. Maddesiyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan “işsizlik sebepleriyle (işe başlatmama tazminatı dahil) verilen tazminat” ibaresi, “4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ve 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’na göre ödenen işe başlatmama tazminatı” olarak değiştirilmiştir.

 

Buna göre; gelir vergisinden istisna olan ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlara; işsizlik ödeneği ve işe başlatmama tazminatı da eklenmiştir.

 

  • Kanunun 3. Maddesiyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlıklı mükerrer 121. inci maddesinin ikinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yapılan değişiklikle, eksik ödemelere ilişkin belirlenen her bir beyanname itibarıyla 10 TL sınırı 250 TL’ye yükseltilmiştir

 

Böylece; her bir beyanname itibarıyla 250 TL’ye kadar yapılan eksik ödemelerin bu şartın ihlali kapsamında değerlendirilmeyeceği açıklanmıştır.

 

  • Kanunun 4. Maddesiyle, Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 89. madde ile 27.03.2018 öncesinde işten ayrılanlar için ikale (karşılıklı sonlandırma) sözleşmelerine ilişkin ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlardan kesilen vergilerin süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iadesi mümkün hale gelmiştir.

 

  • Kanunun 6. Maddesiyle, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 40. madde ile Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ile işyeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişiliklere, ülkemizde oynanacak olan 2019 UEFA Süper Kupa Finali ve 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali müsabakaları dolayısıyla yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifaları ile bunların bu müsabakalar dolayısıyla yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifalarının katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.

 

  • Kanunun 10. Maddesiyle, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen Geçici 78. Madde ile, özel sektör işverenlerine getirilen asgari ücret desteğinin 01.01.2019 tarihinden itibaren 12 süreyle uygulanmaya devam etmesi sağlanmıştır.

 

Buna göre; 5510 Sayılı Kanun 4/a maddesi kapsamında (özel sektörde SGK’ya tabi) uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalıları çalıştıran işverenlerin; 2018 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma vermiş oldukları aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 102 TL, (aylık 3.060,00 TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere;

 

2019 yılında cari aya ait verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

 

2019 yılı içinde ilk defa sigortalı çalıştıracak işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

 

(2018 yılı Ocak/ Kasım aylarında uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılan 5510 sayılı Kanunun 4/a bendi kapsamındaki sigortalı sayısının ortalaması esas alınmak üzere)

 

  1. Ortalama işçi sayısı 1- 500 arası olan işyerleri için günlük 5 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, ( 30 X 5 = aylık 150 TL)

 

  1. Ortalama işçi sayısı 500 ve üzerinde olan işyerleri için günlük 3,36 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, (30 X 3,36 = aylık 101 TL)

 

İşverenlerin ilgili aya ait ödeyecekleri sigorta prim tutarından mahsup edilecek ve bu tutar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

 

Toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için asgari ücret desteği prime esas günlük kazancı 102 TL, (aylık 3.060,00 TL) yerine günlük203 TL (aylık 6.090,00 TL) olarak esas alınır.

 

2018 yılı Ocak ila Kasım ayları aylık prim ve hizmet belgesi ile en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulması halinde bu madde hükümlerinden faydalanılmaz.

 

Ayrıca mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad ve unvan altında ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi İşsizlik Sigortası Fonu katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2019 yılı Ocak ila Aralık ayları için eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanan tutar, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınır.

 

İşverenlerin bu destekten yararlanabilmeleri için, aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde Kuruma vermeleri ve geçmiş dönemlere ilişkin Kuruma herhangi bir borcunun bulunmaması veya taksite bağlanmış olması gerekmektedir.

 

 

  • Kanunun 11. Maddesiyle, 5520 sayılı Kanunu’nun “Sınai mülkiyet haklarında istisna” başlıklı 5/B maddesiyle, Türkiye’de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların kiralanması, devri veya satışı, Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları veya Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazanç ve/veya iratların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının %50’si kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur. 

 

Bu istisnadan yararlanılabilmesi için, diğer şartların yanı sıra istisnaya konu buluşun yürürlükten kaldırılan 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluşlar arasında yer alması ve buluşa ilişkin incelemeli sistem ile patent veya araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi alınmış olması gerekmektedir. 6769 sayılı Kanun kapsamında patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluşlar da anılan istisnadan yararlanabilecektir.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi