×

Türkiye'de İkamet Etmeyenlere Özel Faturayla Yapılan Satışlarla (Bavul Ticareti) İlgili Kolaylıklar Getiren Tebliğ Yayımlandı.

Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar Hakkında Tebliğ (İhracat: 2003/3)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2017/9) 13.01.2018 tarihli ve 30300 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğde; Türkiye’de ikamet etmeyen kişilere özel fatura ile yapılmakta olan satışlar ile yolcunun yanında olan eşya kapsamında fatura düzenlenerek yapılan satışlara ilişkin faturanın gümrük idaresinde onaylattırılması suretiyle ihracat sayılmasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

 

Buna göre; Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel faturayla (bavul ticareti) yapılan satışların yanı sıra yolcu beraberi eşya kapsamında fatura düzenlenerek gerçekleştirilecek satışlar, faturanın ilgili gümrük idaresinde onaylatılması kaydıyla ihracat olarak kabul edilecektir.

 

Ayrıca bu ürünlerin ihracat sayılması için mal bedeli dövizlerin özel finans kurumlarına ya da aracı konumundaki bankalara satılması ve döviz alım belgesi koşulu aranmayacaktır.

 

Söz konusu faturalar, ilgili gümrük idaresine ibrazından önce veya gümrük idaresine onaylatılmasını müteakip ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine de onaylatılması halinde, belgesiz ihracat kredisi, dahilde işleme izni, dahilde işleme izin belgesi ve vergi resim harç istisnası belgesiyle ilgili işlemlerde gümrük beyannamesi yerine kabul edilecektir.

 

Faturadaki ihracat, faturayı düzenleyen firmaya ait ihracat taahhütlerine sayılacak ve fatura üzerinde unvanı kayıtlı olması halinde, imalatçı firmaya ait ihracat taahhütlerine de geçerli olacaktır.

 

Ancak, deri ve deri mamulleri dışındaki tekstil ve konfeksiyon ürünleri satışına ilişkin faturalar ise, Dahilde İşleme İzni ile Dahilde İşleme İzin Belgesi ihracat taahhüdüne sayılmayacaktır.

 

Öte yandan, tebliğe eklenen "Döviz alım belgesine ilişkin geçici uygulama" başlıklı geçici maddeye göre, daha önce düzenlenmiş faturalar bakımından da döviz alım belgesi düzenletilmesi gerekmeyecektir.

 

Tebliğ hükümleri 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi