×

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair 18 Seri No.lu Genel Tebliğ Yayımlandı.

18 Seri No.lu ”KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 05.06.2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğle 06.04.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklikler yapılmıştır.

 

Yapılan değişiklikler özet olarak aşağıda açıklanmıştır.

 

Buna göre; Tebliğin (I/B-8.) bölümü değiştirilerek kat karşılığı inşaat işlerinde arsa payı esasına dayanan vergilendirme modeline geçilmiştir.

 

Tebliğin (II/B) kısmının 12. bölümünden sonra eklenen bölümlerle ve ve (II/E) kısmının 8. Bölümüne eklenen bölümle; organize sanayi bölgelerinin altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerinin inşasına ilişkin tüm alımlara KDV istisnası tanınmıştır.

 

7103 sayılı Kanunla 3065 sayılı Kanuna eklenen geçici 39. madde ve 29/3/2018 tarihli ve 7104 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlar ile 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 3065 sayılı Kanunun 13. maddesine eklenen (m) bendi ile Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Faaliyetleri ile imalat sanayinde kullanılacak Kullanılmak Üzere Yapılan Yeni Makina ve Teçhizat Teslimlerine getirilen KDV istisnasından yararlanmak için vergi dairesinden istisna belgesi alınarak satıcılara ibrazı şartı konulmuştur.

 

Tebliğin (II/F-4.4.) bölümünün sonuna eklenen paragrafla; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi işlemleri de KDV'den istisna edilmiştir.

 

Tebliğin (III/B-3.1.3.4.) bölümüne eklenen bölümle; indirimli orana tabi işlemin gerçekleşmesinden sonra, işlem ile ilgili olarak garanti, reklam, royalty, know-how, isim hakkı, ciro primi gibi satıcı tarafından yapılan alımlar ve iskontolar  için düzenlenen faturada kdv hesaplanması gerektiği belirtilmiştir.

 

Tebliğin (III/C-2.1.) bölümünde yer alan “(c)” bendinin sonuna eklenen paragrafla; faydalı ömrünü tamamlayan makine ve teçhizata ilişkin KDV'nin indirimlerden çıkarılmasına gerek olmadığı beyan edilmiştir.

 

Ayrıca indirimli orana tabi işlemin gerçekleşmesinden sonra ciro primi, iskontolar, garanti ve reklam giderleri nedeniyle ödenen KDV'nin iadesine de imkan tanınmıştır.

 

 

Söz konusu Genel Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi