×

Emlakçılık Yönetmeliği (Taşınmaz Ticareti Hakkında) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” 05.06.2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Yönetmelikte; tapu kütüğüne kayıtlı olsun ya da olmasın taşınmaz alım satımı ve kiralanması ile tapu işlemlerine aracılık eden, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmeti veren gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi, askıya alınması ve iptaline ilişkin usul ve esasları, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden işletmelerde aranan şartları, bu işletmelerin faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerini ve Bakanlık, yetkili idareler ile ilgili diğer kurum ve kuruluşların taşınmaz ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumlulukları açıklanmaktadır.

 

Yönetmeliğe göre; taşınmaz ticareti (emlakçılık), işletmesi adına bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden verilecek yetki belgesi alan tacirler veya esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılabilecektir.

 

Yetki belgeleri, her bir işletme için beş yıllığına ayrı ayrı düzenlenecek ve devredilemeyecektir.

 

İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için yetkilinin, 18 yaşından büyük,  en az lise mezunu, iflas etmemiş, konkordato ilan etmemiş olması gerekmektedir. İşletmenin de meslek odasına kayıtlı olması gerekmektedir.

 

Emlak danışmanlığı yapmak için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma şartı da getirilmiştir. Buna göre; İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olması gerekir.

 

Yetki belgesi başvurusu, belge verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgelerle Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılabilecektir.

 

Bu faaliyetin gösterileceği işyerlerinin ise, bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 metrekare olması, arşiv bölümünün bulunması ve teknik donatılara sahip olması gerekmektedir. İşletmede ayrıca taşınmaz ticaretine konu hizmetler dışında ticari faaliyette bulunulamayacaktır.

 

 

İşletmenin verdiği aracılık hizmeti sonucunda alıcı-satıcı ve kiracı-kiralayan ile işletme arasında sözleşme düzenlenecek ve alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin en fazla KDV hariç %4'ü kadar olabilecektir.

 

Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedeli, kira bedelinin KDV hariç bir aylık tutarından fazla olamayacaktır.

 

İşletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yetkili idareler tarafından kontrol edilecek ve yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecektir. Yönetmeliğin bu hükmü için 3 aylık geçiş dönemi öngörülmüştür.

 

Yönetmeliğin diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

İlgili yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi