×

Yurt dışı Fuar katılımlarının desteklenmesine ilişkin Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu kararı yayımlandı.

Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi ile İlgili Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun 31/03/2017 Tarihli ve 2017/4 Sayılı Kararı 07.04.2017 tarihli ve 30031 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Karar ile katılımcıların yurtdışında gerçekleştirdikleri fuar iştiraklerinin ve organizatörler tarafından yapılan tanıtım harcamalarının desteklenmesi suretiyle, Türk ürünlerinin dış pazarlarda tanıtılması ve ihracatın artırılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

 

Karar kapsamındaki desteklerden Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş ilgili ihracatçı birliğine üye şirketler ile Türkiye’de yerleşik imalatçı şirketler yararlanabilir.

 

Karara göre; yurt dışı fuar organizasyonu kapsamında gerçekleştirilen fuar katılımları ve bireysel katılımlar, katılımcının stand alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle desteklenecektir. 

 

Organizatörlerin yurtdışı fuarda Türk ihraç ürünlerinin, sektörlerin, katılımcıların veya yurt dışı fuar organizasyonunun tanıtımı amacıyla yurt dışında gerçekleştirdikleri tanıtım faaliyetlerinde yaptıkları harcamalar % 75 oranında desteklenecektir. Destek tutarı yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 320.000, sektörel nitelikli olması halinde ise 500.000 TL’yi geçemeyecektir.

 

Ekonomi Bakanlığı’nın yurt dışı fuar organizasyonları listesinde bulunan fuarlar arasından Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenen yurt dışı fuar organizasyonlarında organizatör tarafından oluşturulan “Türkiye Markası” standlarına ilişkin yer kirası, stand kurulumu, nakliye ve organizasyon giderlerine ilişkin harcamalar bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında desteklenecektir. Ancak bu pojelerin Bakanlık tarafından fuar öncesi onaylanması gerekir.

 

Katılımcıya fuar bazında ödenecek destek tutarı, yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 50.000 Türk Lirasını; sektörel nitelikli olması halinde 75.000 Türk Lirasını; Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenen prestijli fuarlardan biri olması halinde 250.000 Türk Lirasını geçemeyecektir.

 

Desteğe esas tutar, fuar ve/veya ülke ve/veya sektör bazında metrekare başına belirlenen yaklaşık toplam maliyetin % 50’sini, Bakanlıkça belirlenen hedef ülkelerde ise % 70’ini aşamaz.

 

Katılımcılar bir yıl içinde en fazla 2 kez Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenen fuarlar için prestijli fuar katılımı desteğinden yararlanabilecektir.

 

Desteklere ilişkin bu üst limitler her takvim yılı başında enflasyon oranında (TÜFE+ Yİ-ÜFE)/2 güncellenecektir.

 

Uygulamaya ilişkin diğer hususlar yayımlanacak genelge ile belirlenecektir.

 

Karar ile 30/12/2009 tarihli ve 27448 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2009/5 sayılı “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ”  yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Karar 01.07.2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu Kurul Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi