×

Transfer Fiyatlandırmasında Peşin Fiyatlandırma Anlaşması Hakkında Tebliğ 3 Seri No.lu Tebliğ Yayımlandı.

3 Seri No.lu ” Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğinde (Seri No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 07.12.2017 tarihli ve 30263 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Tebliğ ile, 18.11.2007 tarihli ve 26704 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ (Seri No:1)’in “6- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Anlaşma Usulü” başlıklı bölümü değiştirilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu 13. Maddesi 5. Fıkrası ile, ilişkili kişiler ile gerçekleştirdikleri mal veya hizmet alım ya da satım işlemlerinde uygulayacakları fiyat veya bedelin tespitinde uygulayacağı yöntem konusunda tereddüdü bulunan mükelleflere gerekli bilgi ve belgelerle birlikte Gelir İdaresi Başkanlığına (İdare) başvurarak Maliye Bakanlığı ile anlaşarak yöntem belirleme imkânı (peşin fiyatlandırma anlaşması) verilmiştir. 

 

Bu şekilde belirlenen yöntemin, üç yılı aşmamak üzere anlaşmada tespit edilen süre ve şartlar dâhilinde kesinlik taşıyacağı hükme bağlanmıştır.

 

Bu anlaşma ile belli bir dönem için anlaşmaya varılan transfer fiyatlandırması yöntemi kapsamında; ilişkili kişiler ve işlemler, anlaşmanın süresi, transfer fiyatı (kâr marjı, faiz oranı, bedel vb.) ve kritik varsayımlar gibi hususlar belirlenir.

 

Söz konusu tebliğde; Peşin fiyatlandırma anlaşmaları kapsamına giren işlemler, başvuruya ilişkin gerekli belgeler, anlaşmanın süresi, revizesi ve iptali gibi konular yer almaktadır.

 

Tebliğde bu anlaşmanın geçmiş vergilendirme dönemlerinde de uygulanabilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir. Bu durumda bazı şartların varlığı halinde, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı gerçekleşmemiş olacağından, kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisinin de yapılmayacağı açıklanmıştır.

 

Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi