×

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ne Dair 1 Sıra No.lu Genel Tebliğ Resmî Gazete ’de Yayımlandı.

1 Seri Nolu “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği” 18.02.2017 tarihli ve 29983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğ ile; Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla Muhtasar Beyanname ile Aylık Prim ve Hizmet Belgesi birleştirilerek “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine mahsustur.

 

Tebliğe göre; yapılan düzenleme, sigortalı sayılan kişileri bildirmekle yükümlü olanlar ile sandıklar ve vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanları kapsamaktadır.

 

Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek  verilmesi konusunda zorunluluk getirmeye veya kaldırmaya, kapsama girecekleri  gruplar, sektörler, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları,  gelir unsurları, il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte tespit etmeye, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin şekil, içerik ve ekleri ile ilgili  olduğu dönemi ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye, Maliye  Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilidir.

 

Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar, 1 ay içinde yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri, sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanlar/işverenler, sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini, ertesi ayın 23. günü saat 23.59'a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir.

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesiyle beyan edilen vergi ve sigorta primleri, ayrı ayrı tahakkuk ettirilecek ve bunların ödemeleri ilgili kanun hükümleri çerçevesinde yapılacaktır.

 

Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, muhtasar beyannamelerini üçer aylık dönemler halinde veren ve işçi çalıştıran mükelleflere, çalıştırdıkları hizmet erbabının sigorta primleri ve kazançları toplamıyla prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine ilişkin verecekleri Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini, getirilen zorunluluk gereği aylık dönemler halinde beyan etme zorunluluğu getirilmiştir. 

 

Muhtasar beyannamelerini üçer aylık dönemler halinde vermekle birlikte, yanında işçi çalıştırmayan mükellefler ise yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile önceden olduğu gibi üçer aylık dönemler halinde Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının 23. günü akşamına kadar vermeye devam edeceklerdir. Dolayısıyla bu mükelleflerin beyan durumlarında bir değişiklik olmayacaktır.

 

 

 

Birden fazla vergi dairesinde gelir (stopaj) vergisi mükellefiyeti bulunanlar için sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içerecek şekilde sunulacak Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi, çalışanların ücret ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin beyan edileceği yerde olacak.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği vergi dairesi ise; vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunanlar için yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri kazanç ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri ödeme veya tahakkukun yapıldığı, kazancı basit usulde vergilendirilenler için gelir vergisi yönünden mükellefiyetinin, gerçek kişiler için ikametgâhının ve gerçek kişiler dışında kalanlar için ise kanuni merkezi/işyerinin bulunduğu, yer vergi dairesidir. 

 

Birden fazla vergi dairesinde gelir (stopaj) vergisi mükellefiyeti bulunanlar için sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içerecek şekilde verilecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi, çalışanların ücret ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin beyan edileceği yer vergi dairesidir.

 

Beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderme şartlarını taşıyan mükellefler/işverenler, kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamakla birlikte vergi kesintisi yapma zorunluluğu bulunanlar/işverenler, vergi kesintisi yapma zorunluluğu olmamakla birlikte çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu bulunan işverenler, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebileceklerdir.

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin, aracılık yetkisi verilmiş gerçek veya tüzel kişiler vasıtasıyla gönderilmesi halinde, ilk beyanname gönderilmeden önce yetkili vergi dairesine müracaat etmeleri gerekmektedir.

 

Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce elektronik ortamda beyanname gönderme aracılık yetkisi almış bulunan gerçek ve tüzel kişiler mevcut kullanıcı kodu, parola ve şifrelerini kullanmaya devam edebileceklerdir. 

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini elektronik ortamda kendileri gönderme şartlarını taşımayan mükellefler/işverenler, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini sözleşme düzenlemek suretiyle aracılık yetkisi verilmiş gerçek veya tüzel kişiler vasıtasıyla elektronik ortamda göndereceklerdir.

 

 

Elektronik ortamda gönderilen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi sistem tarafından ön kontrolü yapıldıktan sonra kabul edilecektir. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde, vergi ve/veya primin tahakkuk ettirilmesini engelleyen hata tespit edilmesi halinde bu hata kaynağı ile birlikte beyannameyi gönderene elektronik ortamda bildirilecek ve beyannameyi gönderen tarafından söz konusu hatalar düzeltildikten sonra beyanname tekrar gönderilecektir. 

 

Elektronik ortamda gönderilen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin geçerliliği ve matematiksel hata içermediği sistem tarafından saptandıktan sonra, beyannameyi gönderenin ekranından beyannameye onay vermesi istenecektir. Onaylama işleminin gerçekleşmesiyle birlikte Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi vergi dairesine verilmiş sayılacaktır.

 

Sistem tarafından beyannamenin vergi kesintileri ve/veya prime esas kazanç ve hizmet bilgilerinde, vergi ve/veya primin tahakkuk ettirilmesini engelleyen hata tespit edilmesi ve hatanın kaynağı ile birlikte beyannameyi gönderene elektronik ortamda bildirilmesine rağmen; beyannameyi gönderen, bildirilen hataya ilişkin düzeltmeleri yapmaksızın hata tespit edilmeyen tahakkuklara esas bilgileri onaylayarak beyannamesini gönderebilecektir

 

Bu durumda onaylanan tahakkuka esas bilgiler için beyanname verilmiş sayılacak ve onaylanan beyanname için tahakkuk fişi/fişleri düzenlenecektir. Bu çerçevede, tespit edilen ancak düzeltme yapılmayan hatalara ilişkin bilgiler için aynı döneme ait daha önce verilen ve onaylama işlemi tamamlanan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini de kapsayacak şekilde düzeltme beyannamesi verilmesi gerekmektedir. 

 

 

Kanuni süresi içinde veya kanuni süresinden sonra verilen beyannamenin hatalı veya eksik olduğu hallerde, süresinde veya süresi geçtikten sonra bu hata veya eksiklikleri düzeltici mahiyette elektronik ortamda yeni bir beyanname verilebilecektir.

 

5510 sayılı Kanuna göre her bir işyerinde çalıştırılan sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini ihtiva eden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, mükellef/işveren veya aracılık yetkisi verilmiş gerçek/tüzel kişiler tarafından onaylanarak vergi dairesine verildiği anda SGK’ya da verilmiş sayılır. 

 

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine ilişkin fiillerin vergi kanunlarına göre vergi cezası kesilmesini gerektirmesi halinde vergi dairelerince, bu fiillerin ilgili kanuna göre idari para cezası gerektirmesi durumunda da sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından ayrı ayrı ceza kesilecektir.

 

 

Tebliğin Geçici 1 inci maddesi uyarınca Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının eşleştirilmesi vergi kanunlarına göre muhtasar beyanname verme yükümlülüğü bulunan ve aynı zamanda 5510 sayılı Kanuna göre aylık prim ve hizmet belgesi veren mükelleflere/işverenlere vergi kimlik numaraları ile kurum işyeri sicil numaralarının eşleştirilmesi amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere Tebliğ ekinde yer alan “Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim”i (Ek-8) elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir. 

 

Bildirimin eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurularak 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda 31 Mart 2017 tarihine kadar internet vergi dairesi üzerinden (https://intvrg.gib.gov.tr/) elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir.

 

Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihe kadar 5510 sayılı Kanun uyarınca çalıştırdığı sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini elektronik ortamda gönderen işverenler ile bildirge göndermek üzere aracılık yetkisi verilen gerçek ve tüzel kişiler bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra verecekleri Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini Kurum tarafından verilmiş olan şifre ile gönderemeyeceklerdir. 

 

Uygulama geçiş döneminde, pilot il Kırşehir ilinde Haziran'da verilmesi gereken beyannameler dahil olmak üzere 01.06.2017 tarihinde, geçiş döneminin ardından Türkiye genelinde ise 01.01.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Ekleri için tıklayınız

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi