×

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair 11 Seri No.lu Genel Tebliğ Yayımlandı.

11 Seri No.lu ”KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 16.02.2017 tarihli ve 29981 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Tebliğde; 26.04.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.05.2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliği'nin bazı maddeleri değiştirilmiş ve bazı yeni bölümler ise ilave edilmiştir.

 

Tebliğ'de 24 maddede yer alan düzenleme ve değişiklikler aşağıdaki şekildedir. 

 

KDV Genel Uygulama Tebliğinin kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulanlardaki belirlenmiş alıcılar arasına "Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri" de dahil edilmiştir. (I/C-2.1.3.1. 3-b)

 

İnsan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini ifa edenlere hekimler vasıtasıyla verilen hizmetler için işgücü temin hizmeti kapsamında KDV tevkifat uygulanmayacağı ifade edilmiştir. Böylece özel hastanelerin, belli şirketler aracılığıyla doktorlardan aldığı sağlık hizmetlerine ilişkin KDV tevkifatı uygulamasını kaldırılmıştır. (I/C-2.1.3.2.5.2.)

 

Mükelleflerin yanlışlıkla fazla veya yersiz tevkif ettikleri KDV’nin alıcı tarafından beyan edilip ödenmiş olması halinde, alıcı ve satıcının yazılı talebi üzerine, alıcıya fazla veya yersiz ödenen KDV’nin iade edilmemesi şartıyla alıcı tarafından ödenmiş ve satıcının bu KDV'nin iadesini almış olması halinde herhangi bir düzeltme yapılmayacak ancak, bu durumun satıcıya KDV iadesi yapılmadan önce anlaşılması halinde satıcıya KDV iadesi yapılmayacak ve işlemler faizsiz ve cezasız bir şekilde tevkifat uygulanmadan önceki hale döndürülebilecektir. (I/C-2.1.4.3.)

 

Kısmi tevkifat kapsamındaki bazı hizmetlerde (Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri, Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri, Her türlü yemek servisi ve organizasyon hizmetleri, Etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler, Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri ile fason ayakkabı, çanta dikim işleri ve fason işlerle ilgili aracılık hizmetleri, Yapı denetim hizmeti, Servis taşımacılığı hizmeti, Her türlü baskı ve basım hizmeti, İşgücü temin hizmeti, Turistik mağazalara verilen müşteri bulma/götürme hizmeti.) 5.000 TL üzeri iadeler için teminat verilerek KDV iade imkanı ortadan kaldırılmıştır

 

Bu hizmetler nedeniyle 5.000 TL üzeri iade talepleri teminat mektubu verilmeden münhasıran vergi inceleme raporu (VİR) ile yerine getirilebilecektir. İade YMM raporu ile talep edilir ve 5.000 TL’yi aşan kısmı için teminat verilirse iade talebi yerine getirilecek ve teminat, YMM raporu sonucuna göre çözülecektir. (I/C-2.1.5.2.1.)

 

 

KDV Kanunu’nun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre ihraç kayıtlı teslimlerde imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişikliklerde ihracatçının fatura düzenleyerek KDV hesaplaması zorunluluğu kaldırılmış; buna ilişkin bir şerhin ve imalatçı tarafından düzenlenen faturanın tarih ve sayısının faturada yer almasının yeterli olacağı hükme bağlanmıştır. (II/A-8.9.)

 

DİİB belgesi sahibi mükelleflerin bu kapsamda ürettikleri malların KDV hesaplanarak tesliminde iadesini talep edeceği KDV tutarı hesaplamasında, ihraç kayıtlı teslim ettiği mallara ilişkin tahsil etmediği KDV tutarından, bu malların üretimi için DİİB kapsamında bu malların üretimi için yurtiçi ve yurtdışından KDV ödemeksizin alınan mallara ilişkin ödenmeyen KDV tutarının düşülerek KDV iadenin hesaplanması sınırlamasından vazgeçilmiştir. Dolayısıyla bu kapsamda teslimde bulunan DİİB sahibi mükellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı, mal bedelleri arasındaki farka genel KDV oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarın aşamayacaktır. (II/A-9.1.)

 

 

Serbest bölgelere veya bu bölgelerden ihraç amaçlı yük taşıma işleri 3065 sayılı Kanunun (17/4-ı) maddesine göre KDV’den istisna edilmiştir. Tebliğde bu istisnanın kapsamına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. (II/F-4.9.)

 

Konut teslimlerindeki KDV oranlarında yapılan değişikliklerde, konut tesliminden önce fatura düzenlenmesi durumunda; fatura düzenleme tarihi ile konutun fiilen teslim edildiği tarihte geçerli olan KDV oranı farklı olması halinde, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranının esas alınarak hesaplanacaktır.  Dolayısıyla faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan oran esas alınarak hesaplanan KDV’de, konutun fiilen teslim edildiği tarihte geçerli olan KDV oranına göre herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır. (III/B-2.1.1.)

 

İndirimli orana tabi işlemlerde izleyen yıl içerisinde iade talebinde bulunulabilmesi için işlemin yapıldığı yıl iade talebinde bulunulmamış ya da iade talep edilmekle birlikte talep edilen tutarların iadesi gerçekleşmemiş olması şartı kaldırılmıştır. (III/B-3.1.2.)

 

İndirimli orana tabi (150 m²'den küçük) konut teslimlerinde iade hesabında konut inşaatında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV, iade hesaplamasında dikkate alınabilecektir. (III/B-3.1.3.1.)

 

İndirimli Orana Tabi İşlemlerde vergilendirme dönemleri itibarıyla 5.000 TL’yi aşmayan mahsuben iade talepleri YMM raporu, vergi inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilir, talep belgelerin tamamlandığı tarih itibarıyla geçerlik kazanır. (III/B-3.2.1.)

 

İndirimli oranda KDV iade alacağı, Mahsubu Talep Edilebilecek Borçlar arasına mükellefin kendisine ait ithalde alınanlar dahil vergi borçları, SGK prim borçları, %51 veya daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan temin ettikleri elektrik ve doğalgaz borçlarından başka organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri elektrik, su, doğalgaz, internet hizmetleri, altyapı katılım payları ve aidatlara ilişkin borçları da eklenmiştir. (III/B-3.2.2.)

 

Tebliğin Yılı İçinde İade Edilemeyen Vergilerin İadesi başlıklı (III/B-3.3.) bölümünün yedinci paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır. (III/B-3.3.)

 

İndirimli orana tabi işlemleriyle birlikte diğer iade hakkı doğuran işlemleri bulunan mükellefler için tevkifattan ve indirimli orandan dolayı için aynı zamanda iade hakkı doğduğunda öncelikle tevkifattan doğan KDV iadesi yerine getirilecektir. (III/B-3.4.1.)

 

Tebliğ'in Önceki Yıllara Ait İade Edilmeyen Alt Sınır Tutarları başlıklı (III/B-3.4.7.) bölümünden sonra gelmek üzere yeni bölüm eklenerek indirimli orana tabi işlemelerden doğan KDV iadesi alacağının mahsuben iadesinde, VİR dışında kalan diğer belgelerin tamamlanmış olması halinde mahsubun teminat aranmadan yerine getirileceği ifade edilmiştir. (III/B-3.4.7.)

 

Tebliğin indirimli orana tabi teslimlerde iade örneklerinin bulunduğu (III/B-3.6.) bölümünde yer alan Tabloların (Tablo 1, Tablo 2 ve Tablo 3) altıncı sütunlarında yer alan “ÖNCEKİ DÖNEM SONU İADE EDİLEBİLİR KDV TUTARI” ibaresi “ÖNCEKİ DÖNEM SONU İADEYE ESAS KDV TUTARI” olarak değiştirilmiştir. (III/B-3.6.)

 

  • Tebliğin İndirimin Zamanı başlıklı (III/C-5.6.) bölümünün sonuna faturanın dava konusu yapılması, sorumlu sıfatıyla KDV beyanı ve zamanında düzenlenmeyen faturalarda KDV indirimi konularında 3 paragraflar eklenmiştir. Buna göre; 

 

  • Alıcı tarafından dava konusu yapıldığı için ilgili takvim yılında indirim konusu yapılamayan KDV, davanın sonuçlandığı yıl içinde indirim konusu yapılabilecektir.

 

  • Sorumlu sıfatıyla KDV beyanının hiç yapılmadığının veya eksik yapıldığının tespiti üzerine veya mükellefin kanuni süresinden sonra sorumlu sıfatıyla verdiği beyanname üzerine bu vergilerin tarh edilmesi halinde, tarh edilen KDV’nin vergi dairesine ödenmesi ve ödemenin gerçekleştiği takvim yılı aşılmaması şartıyla, ödenen KDV indirim konusu yapılabilecektir.

 

Satıcının zamanında düzenlenmeyip, alıcının en geç fatura düzenleme süresinin son gününü takip eden vergilendirme dönemi içinde noterden ihtarname gönderilmesi üzerine satıcı tarafından düzenlenen faturada gösterilen KDV, alıcı tarafından faturanın düzenlendiği takvim yılı içinde indirim konusu yapılabilecektir. (III/C-5.6.)

 

Tebliğin (IV/A-1.5.) bölümünün birinci paragrafı yürürlükten kaldırılmış, böylece DİİB kapsamında KDV'siz olarak alınan girdiler ile üretilen malların ihracatçılara KDV tahsil edilerek tesliminde, bu malların ihracatçıları tarafından (dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketleri hariç) ihracına ilişkin olarak KDV iadesi alınabilmesi mümkün hale gelmiştir. Ayrıca ikinci paragrafının birinci cümlesi değiştirilerek, DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı satan mükellefin iade alacağı KDV’nin, ihraç kayıtlı teslim bedeli ile DİİB kapsamında aldığı girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamayacağı belirtilmiştir. (IV/A-1.5.)

 

Tebliğin “YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna Dayalı Nakden İadeler” başlıklı (IV/A-4.) bölümüne 6. Paragraf eklenerek, YMM raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflerin teminat karşılığı aldıkları iadede iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde bu iade ile ilgili olarak YMM raporu ibraz edilmemesi ve ek süre talebinde bulunulmaması veya ek süre talebinin uygun bulunmaması,  veya altı aylık ek süre içinde de YMM raporunun ibraz edilmemesi hallerinde, teminat karşılığı yapılan iadenin incelemeye sevk edileceği ve teminatın vergi inceleme raporu sonucuna göre çözüleceği belirtilmiştir. (IV/A-4.)

 

Tebliğin Teminat Karşılığı İade Başlıklı (IV/A-5.) bölümünün sonuna Artırımlı teminat uygulaması başlıklı bölüm eklenerek, banka teminat mektubu karşılığı nakden iadelerde, nakden iadesi talep edilen tutarın % 120'si oranında (İTUS sertifikası sahibi mükellefler için %60'ı oranında) banka teminat mektubu verilmesi halinde iade işlemi 5 işgünü içerisinde yapılabilecektir. İade YMM raporu iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde verilmemesi halinde, iade talebi sürenin sonunda hemen incelemeye sevk edilecektir.

 

İadeye ilişkin YMM raporunun ibrazı halinde ise KDVİRA, YMM raporu ve vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller 2 ay içerisinde tamamlanacak ve herhangi bir eksiklik/olumsuzluk olmaması halinde teminat mektuplarının YMM raporunun ibraz edildiği tarihten itibaren en geç iki ay içinde mükellefe iade edilecektir. 

 

Ancak yapılan kontroller sonucunda eksiklik/olumsuzluk tespit edilmesi halinde, mükellefe 30 günlük süre verilecek (talep halinde 30 günlük ek süre daha verilebilir)mükellefe verilen bu süre, teminat mektuplarının iade edilmesine ilişkin iki aylık sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır. Bu süreler içinde eksikliklerin/olumsuzlukların giderilmemesi halinde haksız iade edilen tutar, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte mükelleften talep edilecektir. (IV/A-5.)

 

Tebliğin Vergi İnceleme Raporu ile İade başlıklı (IV/A-6.) bölümündeki düzenlemeyle, Vergi İnceleme Raporu ile İadede yeni düzenlemeler getirilmiş, Teminat veya YMM raporu karşılığı iade talep edilmesine karşın vergi dairelerinin yapacakları kontrollerde tespit edilen eksiklik veya olumsuzlukların mevzuata uygun şekilde düzeltilmemesi sonucu incelemeye sevk edilen mükelleflerin iade taleplerinin, iadesi talep edilen tutarın % 120'si oranında banka teminat mektubu verilerek yapılabileceği ve teminat mektubunun da vergi inceleme raporuyla çözüleceği ifade edilmiştir.

 

Bu kapsamda, iade talebinin incelemeye sevki Gelir İdaresi Başkanlığı veya Vergi Dairesi Başkanlıkları/Defterdarlıklar tarafından yapılabilecektir. Ancak incelemeye sevkin, mükellefin iade dosyasındaki eksikliklerin/olumsuzlukların, YMM veya mükellef tarafından düzelttirilmesine ilişkin yazının yazılması ve belirtilen sürede YMM veya mükellef tarafından gerekli düzeltmelerin mevzuata uygun şekilde yapılmaması veya olumsuzluğun giderilmemesi halinde mümkün olacağı da belirtilmiştir.

 

Tebliğin (IV/E-1.3.) bölümünün dördüncü paragrafında yer alan “(IV/E/3.4), (IV/E/3.5),” ibaresi “(IV/E/3.2), (IV/E/3.3),” olarak değiştirilmiştir. 

 

Tebliğin (IV/E-2.2.) bölümünün ikinci paragrafındaki “(IV/E/3.4), (IV/E/3.5),” ibaresi “(IV/E/3.2), (IV/E/3.3),” olarak değiştirilmiştir.

 

Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi