×

E-ticaret Sitelerine Kayıt Zorunluluğu Getiren Tebliğ Yayımlandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından tarafından hazırlanan “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” 11.08.2017 tarihli ve 30151 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Tebliğin amacı, elektronik ticaret bilgi sistemi üzerinden yapılması gereken kayıt ve bildirimlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

 

Tebliğ, ağ üzerinde mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar ile diğer gerçek veya tüzel kişilerin elektronik ticarete ilişkin kayıt veya bildirim yükümlülüklerini kapsamaktadır.

 

Tebliğ hükümleri, münhasıran elektronik posta, telefon araması, kısa mesaj veya elektronik ortamda doğrudan iletişime imkân veren benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri gerçekleştiren hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıları kapsamaz.

 

Tebliğe göre; kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar ile yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıt yaptırmak zorundadır.

 

ETBİS'e kayıt edilen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar; 

 

- elektronik ticaretin türü, 

- elektronik ticaret dışındaki ticari faaliyetleri, 

- elektronik ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü ve ödeme yöntemleri,

- ikinci el malların satışa sunulup sunulmadığı,

- satışa sunulan ikinci el malların türü 

 

gibi konularda bildirimde bulunacaklardır.

 

Bu bildirim, ETBİS'e kayıt tarihinden itibaren 30 gün içinde, elektronik ticaret ortamında sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmine ilişkin bildirim ise her yıl mart ayı sonuna kadar yapılacaktır.

 

Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bankalar, Bankalararası Kart Merkezi AŞ, kargo ve lojistik işletmecileri, elektronik ticaret altyapı sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcılar internet üzerinden yapılan sözleşme ve verilen siparişlere ilişkin Bakanlıkça detayları belirlenen ve anonim hale getirilmiş istatistiki bilgileri aylık dönemler halinde bildirecektir.

 

Aralık ayı itibarıyla faaliyette olan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar bildirim yükümlülüklerini 01.12.2017 tarihinden itibaren 30 gün içinde yerine getireceklerdir.

 

Gerçek kişiler tarafından yapılacak bildirimler kendileri veya yetkili temsilcileri, tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimler ise yetkili temsilcileri tarafından e-Devlet kapısı üzerinden ETBİS’e yapılacaktır.

 

ETBİS’e kayıt edilen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar ile bunlara ilişkin gerekli görülen diğer bilgiler Bakanlık internet adresinden veya Bakanlıkça oluşturulan “www.eticaret.gov.tr” internet adresinde ilan edilecektir.

 

Söz konusu tebliğ 01.01.2018 tarihinden uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi