×

Damga Vergisi, Tapu Harcı ve bazı kredilerde KKDF Oranlarında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı.

2017/9973 sayılı ” 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tabloda Yer Alan Bazı Kağıtlara İlişkin Damga Vergisi Oranları ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifede Yer Alan Bazı İşlemler Üzerinden Alınan Harçlar ile Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Hakkında Karar” 15.03.2017 tarihli ve 30008 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Bakanlar Kurulu Kararı ile; inşaat sektörüne ilişkin farklı sözleşme türlerinde uygulanan damga vergisi oranlarında, bazı tapu işlemlerinde uygulanan tapu harcı oranında ve yurt dışından kullanılan bazı TL kredilerde uygulanan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranında değişiklik yapılmıştır.

 

Buna göre;

 

08.03.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6824 sayılı Kanun’un 5. maddesi ile Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün "A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar:" başlıklı fıkrasına 13 numaralı bentten sonra eklenen 14, 15, 16 ve 17. bentlerle kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinde binde 9,48 oranında damga vergisine tabi olduğu belirlenen kağıtlar için damga vergisi oranı “0” sıfır olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

 

 

Konut ve işyerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) “binde 20” olarak uygulanan tapu harcı 30.09.2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) “binde 15” olarak yeniden belirlenmiştir. 

 

 

Son olarak, bankalar ve finansman şirketleri dışında, Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları Türk Lirası kredilerde (fiduciary işlemler hariç) faiz tutarı üzerinden  %3 olarak olarak uygulanan KKDF (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu) kesintisi oranı; ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda %1 (yüzde bir), bir yıl ve üzeri olanlarda %0 (yüzde sıfır) olarak tespit edilmiştir.

 

Karar 15.03.2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi