×

Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Katılımla ilgili yönetmelik yayımlandı.

02.01.2017 tarih ve 29936 Sayılı Resmî Gazete'de “Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dâhil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır.

 

Yönetmelikte, çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmesi uygulaması kapsamında, emeklilik planına dahil edilecek işyerleri ile çalışanları, çalışanların ücretinden kesilecek çalışan katkı payı oranı ve bu kapsamdaki uygulama usul ve esasları açıklanmaktadır.

 

Buna göre; 5510 sayılı Kanununun 4 (a) ve (c) bentlerine göre çalışanlardan; işverenin kapsama alınma tarihi itibarıyla çalışmakta olan kırkbeş yaşını doldurmamış kişileri, ilgili işverene bağlı olarak işverenin kapsama alınmasından sonra işe başlayan ve işe başladığı tarihte kırkbeş yaşını doldurmamış kişileri ve bu çalışanları istihdam eden işverenlerin kapsama dahil olacağı belirtilmiştir.

 

Özel sektör ve Milli İstihbarat Teşkilatı hariç tüm kamu idarelerinin kapsama dahil olacağı açıklanmıştır.

 

Çalışan sayısı hesaplanırken birden fazla işyeri bulunan işverenlerin tüm işyerlerindeki çalışan sayısının esas alınacağı belirtilmiştir.

 

Çalışan sayısı tespit edilirken kapsama alınma tarihindeki verilerin dikkate alınacağı, kapsama alınmadan sonraki sayı azalmalarının dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

 

Sisteme dâhil olan bir işyerinde ilgili geçiş tarihlerinden sonra işe başlayan kişiler hizmet akdinin başlamasıyla birlikte sisteme dâhil olacaktır.

 

Buna göre; çalışan sayısı;

 

- 1,000'in üzerindeki işyerleri 1 Ocak'tan itibaren, 

 

- 250 ve üzeri ancak 1,000'den az olan işyerleri 1 Nisan'dan itibaren, 

 

- 100 ve üzeri ancak 250'den az olan işyerleri 1 Temmuz'dan itibaren, 

 

- 50'nin üzerinde ancak 100'den az olan işyerleri 1 Ocak 2018'den itibaren, 

 

- 10'un üzerinde ancak 50'den az olan işyerleri 1 Temmuz 2018'den itibaren, 

 

- 5'in üzerinde ancak 10'dan az olan işyerleri ise 1 Ocak 2019'dan itibaren 

 

otomatik olarak BES kapsamına katılacaklardır.

 

Bu şirketlerde, belirlenen tarihten sonra işe başlayanlar, işe başladıklarında BES'e de otomatik olarak katılacaklardır.

 

BES kapsamında çalışanların ücretinden işveren tarafından kesilecek çalışan katkı payı tutarı, ilgisine göre prime esas kazanç veya emeklilik keseneğine esas aylığın yüzde 3'ü olarak hesaplanacaktır.

 

Yönetmelik 01.01.2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi