×

Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetleri Uygulama Ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı.

Bilindiği üzere "Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği" 10.08.2016 tarihli ve 29797 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve 5746 sayılı "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun" ile 4691 sayılı "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu"nda önemli değişiklikler yapılmıştı.

 

"Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik " 14.02.2017 tarihli ve 29979 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bu değişiklikle; Yönetmeliğin 7. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendinin son cümlesi yürürlükten kaldırılarak, Ar-Ge veya tasarım merkezleri alanı dışında geçirilen süreye ilişkin olarak; daha önce ödenmeyen gerçek yol giderleri dâhil olmak üzere yol, konaklama, gündelik gibi adlar altında gider karşılığı olarak yapılan ödemeler ile sağlanan menfaatlerin Ar-Ge ve tasarım indirimine imkan tanınmıştır.

 

Yine Yönetmeliğin 7. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin (1) numaralı alt bendine eklenen ibare ile posta, kargo, kurye ve benzeri giderlerin Ar-Ge ve tasarım indirimine imkan tanınmıştır.

 

Yönetmeliğin 7. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin (2) numaralı alt bendinin son cümlesi yürürlükten kaldırılarak, büro ve kırtasiye gibi sarf malzemelerine ilişkin giderlerin Genel Giderler kapsamında Ar-Ge ve yenilik faaliyeti ile tasarım faaliyeti kapsamında indirimine imkan tanınmıştır.

 

Yönetmeliğin 7. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine eklenen ibare ile daha önce ödenmeyen dışardan alınan hukuki veya bilimsel danışmanlık hizmetlerinin de Ar-Ge ve yenilik faaliyeti ile tasarım faaliyeti kapsamında indirimine imkan tanınmıştır.

 

 

Yönetmeliğin “Ar-Ge ve tasarım indiriminin uygulamasında izlenecek yöntem” başlıklı 9. maddesinden sonra gelmek üzere 9/A maddesi eklenerek; 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun “İndirim, istisna, destek ve teşvik unsurları” başlıklı 3/A maddesinde yer alan Ar-Ge indirimi hakkında açıklamalar yer almaktadır.

 

Buna göre; Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının tamamını (projelerin Bakanlık tarafından Ar-Ge ve yenilik projesi olarak değerlendirilmesi şartıyla) 5520 sayılı KVK’nun 10. ve 193 sayılı GVK’nun 89. Maddesine göre ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

 

09.08.2016 tarihinden itibaren 5746 sayılı Kanun’un 3/A maddesi kapsamında yapılan başvurularına konu yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme projeleriyle ilgili indirim uygulamasında uyulacak kurallar sayılmıştır. 

 

Bu kapsamda Ar-Ge indiriminden faydalanılmaya başlanacağı döneme ait geçici vergi beyannamesinin verileceği tarihe kadar Bakanlıkça belirlenecek formata uygun hazırlanacak başvuru formu, Bakanlığa elektronik veya yazılı olarak gönderilecektir.

 

Bu sürede başvurusu yapılmayan projeler ile ilgili olarak çalışmalara başlanıp harcama yapılmakla birlikte projenin herhangi bir aşamasında başvuruda bulunulması ve projenin uygun bulunması halinde, başvuru tarihinin içinde bulunduğu geçici vergilendirme döneminin başlangıcından itibaren yapılan Ar-Ge harcamaları Ar-Ge indiriminden yararlanabilecek, Ar-Ge projesi bittikten sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

Başvurusu yapılan proje, Bakanlık tarafından genel değerlendirmesi yapıldıktan sonra, bilimsel olarak incelenerek münhasıran yeni bilgi ve teknoloji arayışına yönelik olup olmadığının tespit edilmesi için TÜBİTAK’a gönderilir.

 

Proje, başvurunun Bakanlık tarafından TÜBİTAK’a gönderildiği tarihten itibaren en geç altmış gün içinde (ihtiyaç duyulması halinde ilave bilgi ve belgeler de istenilmek suretiyle) konusunda uzman en az iki akademisyen hakem tarafından incelenip değerlendirilir ve değerlendirme raporları ve sonuç yazısı hazırlanarak Bakanlığa iletilir.

 

Bu inceleme ve değerlendirmeye ilişkin giderler TÜBİTAK tarafından karşılanır ve sonuç yazısının bir örneği başvuru sahibine Bakanlık tarafından gönderilir. Başvuru sahibi, olumlu sonuç yazısının bir örneğini gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine verir.

 

Projeye ilişkin bütçe, süre, personel ve benzeri değişiklik talepleri ile ilgili tüm işlemler Bakanlık onayına tabidir

 

Hibelerin fon hesabına alınarak vergiye tabi kazancın tespitinde gelir, Ar-Ge indirimi tutarının tespitinde de Ar-Ge harcaması olarak dikkate alınmamasına ilişkin olarak Yönetmeliğin “Nakit desteklerin izlenmesi” başlıklı 33. maddede yapılan açıklamalar, Kanunun 3/A maddesi uyarınca Ar-Ge indiriminden yararlananlar açısından da geçerli olacaktır.

 

 

Yönetmeliğin 10. maddesinin dördüncü fıkrasının (ç) bendi yürürlükten kaldırılarak Ar-Ge veya tasarım merkezleri alanı dışında gerçekleştirilen faaliyetler ile lisansüstü eğitim kapsamında dışarıda geçirilen sürelere ilişkin ücretlerden; gerçek yol giderleri dâhil olmak üzere yol, konaklama, gündelik gibi adlar altında gider karşılığı olarak yapılan ödemeler ile sağlanan menfaatlerin destek ve teşvik kapsamında değerlendirilmesine imkan sağlanmıştır.

 

Son olarak Yönetmeliğin 26. maddesinin “Proje kapsamında yapılan harcamalara ilişkin Bakanlıkça gerçekleştirilecek ödemeler, dönemsel izlemeyi müteakip dönemlerde yapılır.” şeklinde olan beşinci fıkrası değiştirilerek proje ortakları tarafından talep edilmesi halinde proje destek sözleşmesinde ilgili dönem için öngörülen destek tutarının %20’sini geçmemek üzere dönemsel ödemelerden önce teminat karşılığında, proje kapsamındaki harcamalara ilişkin Bakanlıkça ön ödeme yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir.

 

Yönetmeliğin 1. ve 4. maddeleri 01.03.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi