×

2017 Yılına İlişkin Yıllık Ve Munzam Oda Aidatlarının Birinci Taksitleri 30 Hazirana kadar ödenmelidir.

Ticaret ve sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi odaları ve deniz ticaret odalarının 5174 sayılı "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu" nda sayılan gelirlerinden biri de, bu odaların üyeleri tarafından ödenen yıllık ve munzam aidatlardır.

 

Söz konusu Kanun'un 24. maddesi uyarınca yıllık aidat tutarları, Birlik tarafından hazırlanan yönetmelikte gösterilen usullere göre belirlenen dereceler üzerinden ve tarifelere göre tespit edilmektedir. 

 

25. maddede ise munzam aidat tutarlarının, gerçek kişi tacir ve sanayicilerin bir önceki yıla ilişkin gelir vergisi beyannamelerinde gösterdikleri ticarî kazanç toplamı üzerinden, tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise yine bir önceki yıla ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerinde gösterdikleri ticari bilanço kârı üzerinden binde beş oranında hesaplanacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Ayrıca;

 

-zarar etmiş üyenin munzam aidat ödemeyeceği

 

-birden fazla odaya kayıtlı bulunanların munzam aidatının, üye tarafından ilgili odalara eşit olarak paylaştırılmak suretiyle ödeneceği; 

 

-çalışma alanları içinde birden fazla şubesi bulunan üyelerin munzam aidatının, bunların bütün şubelerinden elde ettikleri gelir veya kurumlar vergisine matrah teşkil eden ticarî kazanç veya ticarî bilanço kârı üzerinden hesaplanacağı; 

 

-bağımsız bilançosu yapılan kurum ve müessese şubeleri ile fabrikalarının munzam aidatının, şube veya fabrikanın bulunduğu yerin odasına ödeneceği; 

 

-bir tüzel kişiliğin merkez, şube ve fabrikalarının değişik yerlerde olması, fakat bilançolarının merkezde tutulması halinde, munzam aidatın merkez tarafından mahalli odaya ödeneceği, ancak, bu odanın tahsil ettiği munzam aidatı diğer odalar arasında, izleyen takvim yılının ilk üç ayı içinde eşit olarak paylaştıracağı; 

 

-bu gibi durumlarda, bir müessesenin şubeleri ve fabrikaları ile birlikte ödeyeceği munzam aidatın tutarının, o yıl için belirlenmiş bulunan yıllık aidat tavanının yirmi katını geçemeyeceği belirtilmiştir.

 

Şirketler, sermaye artışı yaptıktan ve bunu tescil ve ilan ettirdikten sonra, derecelendirme değişikliği yapılır. Şirketlerin sermaye artışlarına istinaden yapılacak derece değişikliği, tescil edildiği tarihi takip eden yıldan itibaren geçerlidir.

 

İTO üyeleri kayıtlı bulunan sermayelerine veya öz varlıklarına göre derecelendirilir ve ilgili tarife esas alınarak yıllık aidat tahakkuk ettirilir.

 

5174 Sayılı Kanun 24 ve 25. maddeler yıllık ve munzam aidatların ne zaman ödenmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. 

 

Buna göre, İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı bulunan şahıs firmalarından ve şirketlerden her yıl Haziran ve Ekim aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle tahsil edilir.

 

Süresinde ödenmeyen aidatlara ise 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 51. Maddesine göre aylık % 1,40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.

 

5174 Sayılı Kanun'un yukarıda belirtilen hükümleri uyarınca, 2017 yılına ilişkin yıllık ve munzam aidatların ilk taksitlerinin, bağlı bulunulan odalara 30 Haziran 2017 tarihine kadar ödenmesi gerekir.

 

İstanbul Ticaret Odası için İTO Merkez Binası ile Oda İnternet Sitesi Online İşlemler Borç Sorgulama/Ödeme Linkinden ve tüm Bölge Temsilciliklerinden ödeme yapılabileceği, Yapı Kredi Bankası'nın tüm şubelerinden Sicil Numarası ile masraf ödemeden veya Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Akbank, Halkbank ve Şekerbank’ın İnternet Şubeleri Ödemeler menüsü kullanılarak borçlar yatırılabilir.

Ayrıda web adresinde ismi bulunan bankalardan da, sicil numarası belirtilerek ödeme yapılabilir.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi