×

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 09.08.2016 tarihli 29796 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Birçok vergi kanununda değişiklik yapan “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan sonra 15.07.2016 tarihinde TBMM Genel Kurulunda da görüşülerek 6728 kanun numarasıyla kanunlaşmış, 09.08.2016 tarihli 29796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

6728 Sayılı Kanunla yapılan temel değişiklikler aşağıda sıralanmıştır. 

 

Sermaye şirketleri ile kooperatiflerin iflası ve iflasın ertelenmesi (9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 179. Md a, b ve yeni eklenen c bendi)

Kanuna göre, sermaye şirketleri ile kooperatiflerin, aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden düzenlenen ara bilançoya göre borca batık olduğu idare ve temsille vazifelendirilmiş kimseler, şirket veya kooperatif tasfiye halinde ise tasfiye memurları veya bir alacaklı tarafından beyan ve mahkemece tespit edilirse, önceden takibe gerek kalmaksızın bunların iflasına karar verilecektir.

İdare ve temsille vazifelendirilmiş kimseler ya da alacaklılardan biri, şirket veya kooperatifin mali durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair iyileştirme projesini, son bir yıldan uzun süre ile şirket merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeye sunarak iflasın ertelenmesini isteyebilecektir.

 

Erteleme ve kayyım Atanması

Mahkeme, iflasın ertelenmesi talebinde bulunulması üzerine yönetim organının yerine geçmesi, yönetim organı kararları ve işlemlerini onaylaması ayrıca envanter işlemlerini başlatarak kontrolü altında yürütmesi için mesleki ve teknik yeterliliğe sahip yeterli sayıda kayyım atayacaktır.

İflas erteleme talebi, kayyımın atanmasına ilişkin karar, kayyımın mahkemece belirlenen görevleri ve temsil yetkisi ile bunların sınırları, ticaret sicili müdürlüğüne öngörülen usulle ilan ettirilir. Bu ilanda, "alacaklıların iflas erteleme talebinin ilanından itibaren iki haftalık kesin süre içinde itiraz ederek iflas erteleme şartlarının bulunmadığını ileri sürebilecekleri ve mahkemeden talebin reddini isteyebilecekleri" belirtilecektir.

Mahkeme, şirketin veya kooperatifin malvarlığının korunması ve faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli olan tedbirleri alacak; şirket ya da kooperatif aleyhine takip yapılmasını yasaklayabilecek, daha önce başlatılan takipleri durdurabilecektir.

Mahkeme, gerektiğinde kayyımın görevine son verebilecek, görevine son verilen ya da istifa eden kayyımın yerine yenisini seçebilir. Bir kişi aynı anda en fazla 3 dosyada kayyım olarak atanabilecektir.

 

Erteleme kararının sonuçları

İflasın erteleme kararı üzerine borçlu aleyhine hiçbir takip yapılamayacak ve daha önce başlayan takipler duracak, ihtiyati tedbir ile ihtiyati haciz kararları uygulanmayacaktır.

 

Erteleme sırasında taşınır, taşınmaz veya ticari işletme rehniyle temin edilen alacaklar nedeniyle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilecek veya başlayan takiplere devam edilebilecek ancak bu takip nedeniyle muhafaza tedbirleri alınamayacak ve rehinli malın satışı gerçekleştirilemeyecektir.

Erteleme süresi azami bir yıl olacak ve bu süre mahkemece uygun görülmesi halinde bir yıl daha uzatılabilecektir.

İflasın ertelenmesine karar veren mahkeme, atanan kayyımın görevine devam etmesine karar verebileceği gibi aynı niteliklere sahip yeni kayyım da atayabilecektir. Kayyım, takvim yılının her 3 aylık dönem sonu itibarıyla, şirketin projeye uygun olarak iyileşme gösterip göstermediğini ve şirketteki olağanüstü gelişmeleri de mahkemeye rapor etmekle yükümlü olacaktır.

Mahkeme, kayyımın verdiği raporlardan veya bilirkişi raporundan, borca batıklığın sürdüğünü belirlerse şirketin veya kooperatifin iflasına karar verecektir.

 

Başvurulabilecek Kanun yolları

İflas erteleme talebi üzerine mahkemece verilen nihai kararlara karşı borçlu şirket, kooperatif ya da erteleme talep eden alacaklı tarafından kararın tebliğinden, diğer ilgililer tarafından ise kararın ilanından itibaren 10 gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.

Yargıtay, bölge adliye mahkemesince iflasın ertelenmesi kararının kaldırılması veya verilen iflasın ertelenmesi kararını bozarsa, borçlunun malvarlığı üzerindeki tedbirler devam eder.

Mahkeme davanın seyrine göre bu tedbirleri değiştirmeye veya kaldırmaya yetkilidir. 

 

Konkordatonun tasdiki yargılaması

İcra ve İflas Kanununda yapılması öngörülen değişiklikle, konkordatonun tasdiki yargılaması mühlet içinde bitirilememişse, asliye ticaret mahkemesi komiserin gerekçeli raporunu da dikkate alarak, borçluya karşı daha önce başlatılan takiplerin durdurulmasına veya borçluya karşı yeni takip yapılmamasına karar verebilir.

Bu hükümler, kanunun yürürlük tarihinden sonra yapılan iflas erteleme talepleri hakkında uygulanır.

 

İhracatçıya Yeşil Pasaport

Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinde yapılan değişiklikle; Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada, son 3 yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre 2 yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecektir.

 

Devletin yapacağı ödemelerde borcu yoktur yazısı

Kanuna göre, (6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 22/A ) kamu idareleri ve bu idarelere bağlı döner sermaye işletmelerinin yapacağı her türlü ödemelerden önce de "vadesi geçtiği halde ödenmemiş borcu bulunmadığına dair belge" istenerek amme alacağının daha etkin bir şekilde güvence altına alınması amaçlanacaktır.

 

Vergi istisnası 

6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (t) bendi ile Emeklilik yatırım fonlarının, menkul kıymet yatırım fonlarının, menkul kıymet yatırım ortaklıklarının, girişim sermayesi yatırım fonlarının ve girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının para ve sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri paralar, vergiden istisna hale getirilmiştir.

Sigorta şirketleri iptal ettikleri sigorta muamelelerine ilişkin vergileri iptalin gerçekleştiği dönemde; bankalar ve finansman şirketleri ise tüketicilere iade ettikleri ücret, komisyon ve benzeri adlarla tahsil ettikleri tutarlara ilişkin vergileri, banka ve sigorta muameleleri vergisinden indirebilecek ve bu dönemde indirilemeyen vergiler, sonraki dönem beyannamelerinde indirim konusu yapılabilecektir.

 

Hayat ve Gelir Sigortalarında vergi Teşvikleri

Hayat sigortasından 10 yıl prim ödeyerek ayrılanlar ve emeklilik hakkı kazananlar, toplu para almak yerine tasarruflarını 10 yıl ve üzeri tek primli gelir sigortalarına yatırırsa, yatırılan kısma ait ödemelerin tamamı gelir verginden istisna olacaktır.

Bu istisnadan yararlananların vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenler hariç olmak üzere, 10 yıl tamamlanmadan bu gelir sigortalarından ayrılmaları halinde, ayrılma tarihinde yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarı üzerinden kesinti yapılacaktır.

 

Bölgesel Yönetim Merkezlerinde Çalışanlara Vergi istisnası

Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin, Ekonomi Bakanlığından alınan izne istinaden kurulan bölgesel yönetim merkezlerinde münhasıran merkezin faaliyet izni kapsamında istihdam ettikleri hizmet erbabına Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler vergi istisnası kapsamına alınıyor.

 

Yurt dışına hizmet veren işletmelerde bu işi yapan personele kısmi vergi indirimi

Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere, Türkiye'de verilen ancak yurt dışında yararlanılan hizmetlerde kapsamındaki faaliyet alanlarında hizmet veren işverenlerin destek personeli hariç olmak üzere, münhasıran bu faaliyetler için istihdam ettikleri ve fiilen bu işleri ifa eden hizmet erbabına ödedikleri ücretler üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan vergiden, işverenin bu faaliyetlerinden sağladığı hasılatın %85’inin yurt dışından elde edilmiş olması ve fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şartıyla, her bir çalışan için faaliyetin yapıldığı yılın ocak ayına ait asgari ücretin safi tutarının bu Kanunun 103 üncü maddesindeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir diliminde yer alan oranla çarpılmasıyla bulunan indirim tutarı mahsup edilir.

Bu indirim, yıl içinde vergilendirme dönemleri itibarıyla tahsil edilen vergilerin, bu maddede yer alan şartların gerçekleşmesi hâlinde, takvim yılına ilişkin yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihten sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergilerden mahsup edilmek suretiyle uygulanır.

Bu maddede yer alan %85 oranını, hizmet alanları itibarıyla veya kazanç tutarına bağlı olarak ayrı ayrı veya birlikte %50’ye kadar indirmeye veya %100’e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim hizmeti verenler tarafından, iş merkezi yurt dışında bulananların hizmetleri dolayısıyla oluşan kazançların yarısı, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden indirim konusu yapılabilecektir. 

 

Isı yalıtımı ve enerji tasarrufu harcamaları doğrudan gider yazılabilecek

İşletmeye dahil olan gayrimenkullerin iktisadi değerini artırıcı niteliği olan, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar amortisman yoluyla değil de yapıldığı yılda doğrudan gider yazılabilecektir.

 

Muhtasar Beyanname ve SGK Aylık bildirgenin bileştirilmesi için Bakanlıklara yetki verildi

Kanunla, muhtasar beyanname ile verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının tek beyanname ile bildirilmesi sistemine geçiliyor. 

 

Yurt içi tasarrufların artırılması kapsamında sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesinde, stopaj oranının vade yerine elde tutma süresine göre farklılaştırılabilmesine yönelik olarak Bakanlar Kuruluna yetki verildi.

Ticaret sicil memurlukları tescil işlemlerinde, başvuru evrakları vergi dairesine yazılı ya da elektronik ortamda da gönderilebilecektir.

 

Özel Usulsüzlük Cezalarında İndirimli ceza 

213 sayılı Kanunun mükerrer 355. Maddede Yapılan bu düzenlemeye göre, elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen beyannamelerin kanunî süresinden sonra verilmesi nedeniyle kesilecek olan ve mükellefiyet durumuna göre Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355 inci maddesinin birinci fıkrasının 1, 2 ve 3 numaralı bentlerinde sayılan özel usulsüzlük cezaları; beyannamenin elektronik ortamda kanunî sürenin sonundan başlayarak birinci 30 günlük süre içerisinde verilmesi halinde 1/10 oranında, bunu takip eden ikinci 3 günlük süre içinde verilmesi halinde ise 1/10 oranında, uygulanacaktır.

 

İzaha Davet

213 sayılı Kanunun 370 inci maddesinde yapılan düzenleme ile, henüz vergi incelemesine başlanılmadan veya takdir komisyonuna sevk edilmeden önce ilgili makamlar tarafından vergi kaybı olabileceğine dair ön tespitte bulunmaları halinde mükellefler izaha davet edilebilecektir. Maliye'ye ödemesi gerekenden çok daha düşük miktarda vergi ödediğinden ya da eksik beyanda bulunduğundan şüphelenilen bu mükellef hakkında eğer ihbar yapılmamışsa, ‘izaha davet' sistemi işleyecek, ihbar yapılmışsa direkt incelemeye geçilecektir.

Maliye'den izaha davet yazısını alan mükellefler 15 gün içerisinde gidip yetkililere izahta bulunabilecektir. Mükelleflerce yapılan izah sonucunda vergi kaybına sebebiyet verilmediğinin idarece anlaşılması halinde, mükellefler daha önce yapılmış ön tespitle ilgili olarak vergi incelemesine tabi tutulmayacaklar veya takdir komisyonlarına sevk edilmeyecektir. Böylece şüpheli mükellefler yapacakları izah ile aklanmış olacaktır.

Maliye'nin davet ettiği mükellef vergi kaybını izah edemez ve vergisini eksik beyan ettiği ya da eksik ödediği kesinleşirse, bu durumda mükelleften hiç verilmemiş olan beyannamelerin verilmesi, eksik ya da yanlış yapılan beyanın tamamlanıp düzeltilmesi ve ödeme süresi geçmiş vergilerin gecikme zammıyla birlikte 15 gün içerisinde ödenmesi istenecektir. Bu düzeltme ve ödemeleri yapan mükelleflerden devleti uğrattıkları vergi kaybı yüzde 20 eksik tahsil edilerek izaha davet edilen mükellefler devlete ödemeleri gerekenden daha az bir vergiyi ödeme imkanına kavuşacak, davet edilmeyenler bu avantajdan yararlanamayacaktır.

 

488 Sayılı Damga Vergisi Kanununda Yapılan Düzenlemeler

Sözleşme Nüshalarındaki Damga Vergisi Ve Harç Kalktı

Damga Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, nispi damga vergisine tabi kağıtlarda her bir nüshanın ayrı ayrı vergilendirilmesi uygulamasına son verilecek ancak maktu damga vergisine tabi kağıtlarda ise her bir nüshadan ayrı ayrı vergi alınması uygulamasına devam edilecektir. 

Aynı kağıtta birden fazla adi kefil ve garantör bulunması durumunda, yalnız bir kefalet ve bir garanti taahhüdü için damga vergisi alınacakken pey akçesi (bağlanma parası), cayma tazminatı (zamanı rücu, cayma parası), ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin yaptırımı olarak belirlenen taahhütler başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça damga vergisi alınmayacaktır.

Azami tutardan vergi alınan sözleşmelerde, sözleşmenin diğer hükümlerinde değişiklik olmaksızın sadece bedelin artırılmasına ilişkin değişiklik yapılması halinde, artan bedele ilişkin olarak damga vergisi alınmayacaktır.

Kanuni süresinde verilen düzeltme amaçlı Vergi beyannamelerinde damga vergisi kesilmeyecektir.

 

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na Getirilen Harç İstisnaları

Kanunla, damga vergisinden muaf tutulan işlemler, harçtan da müstesna tutuluyor. 

Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin pay devri değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler harçtan istisna edilmiştir.

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırım mallarına ilişkin olarak, yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılarla bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kağıtlar, yatırım döneminde belge kapsamındaki yatırıma yönelik gayri maddi hakların kiralanması ve satın alınmasına ilişkin düzenlenen kağıtlarla ilgili işlemler harçtan istisna edilmiştir.

İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurt dışında yerleşik şirketlerin satın alınması ile bu alımlara yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmeti alımına ilişkin düzenlenen kağıtlarla ilgili işlemler harçtan istisna edilmiştir.

Binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik olarak yapılan işlemler ile sanayi sicil belgesine haiz sanayi işletmelerince imalat sanayinde kullanılmak üzere yeni makine ve teçhizat alımına yönelik olarak yapılan işlemler harçtan istisna edilmiştir.

Her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının inşası, yenileme ve dönüşümü ile bakım ve onarımına yönelik olarak düzenlenen kağıtlarla ilgili işlemler harçtan istisna edilmiştir.

Öğrencilerin burs veya öğrenim kredisi almak ve okula veya öğrenci yurduna girebilmek için düzenledikleri sözleşme, taahhütname, kefaletname ve benzeri kağıtlara ilişkin işlemler harçtan istisna edilmiştir.

Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalardan, bina inşaat harcı alınmayacaktır. Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesislerden, imar mevzuatı gereğince belediyelerce alınması gereken harçlar alınmayacaktır.

Ticari işletmelerin kuruluş esnasında yapılması gereken defter tasdikleri noter harçları kanun kapsamından çıkarılmıştır. Dolayısıyla işe başlamalardaki defter tasdikleri harçsız yapılabilecektir.

 

İhracatla İlgili İşlemlerden harç alınmayacak

İhracat ve ihracata ilişkin olduğunun belgelenmesi kaydıyla, İhracat karşılığı yapılacak ödemeler, ihracattan doğan alacağın ihracatçı tarafından temliki, ihracat bağlantıları için düzenlenecek anlaşmalar, transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması, tedarik edildikleri şekliyle ihraç edilmek üzere mal alımı, ithalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejimine tabi ambalaj malzemesi ithali ile kati ihraç edilen mallara ait ambalaj malzemesinin geçici ihracı ve ithali, dahilde işleme izni kapsamında iznin geçerli olduğu süre içerisinde yapılan ithalat, gerçekleştirilen mamul ürün ihracatı karşılığı olarak bu ürünlerin üretiminde kullanılan girdilerin Toprak Mahsulleri Ofisinden veya Şeker Kurumunca tespit edilen şeker fabrikalarından alımı harçlardan müstesnadır.

 

Emlak vergisinden muafiyet

Kanunla, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 5 inci maddesine eklenen f fıkrası ile yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutulacaktır.

Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunan veya bu yatırımlar için tahsis edilen araziler için de emlak vergisi ödenmeyecektir.

 

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

Tahvil satın alanlara verilen hizmetin finansman hizmeti sayılarak vergilenmesi engellenerek bu şekilde faiz elde edilmesi KDV’den istisna olarak tanımlanmıştır. KDV 17/4/g

Finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarına devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerinin satışında istisna için gereken 2 yıllık sürede esneme yapılarak varlıkların bu kuruluşlarda kaldığı sürelerin de istisna için gereken 2 yıllık süre içinde sayılması sağlanmıştır. KDV 17/4/r

Her türlü varlık ve hakkın, kaynak kuruluşlarca, kira sertifikası ihracı amacıyla ve sözleşme süresi sonunda geri alınması şartıyla varlık kiralama şirketlerine devri ile bu varlık ve hakların varlık kiralama şirketlerince kiralanması ve devralınan kuruma devri istisna tanımı içerisine alınmıştır. KDV 17/4/u

Katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının sat ve geri kirala işlemleri de istisna kapsamına alınmıştır. KDV 17/4/y

Kanunen kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasına, KKEG niteliğindeki 5520 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar ile Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine göre işletme aleyhine oluşan farklara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisinin indirimine imkan tanınmıştır. KDV 30/d

 

SGK işlemlerinde Mali Müşavire Müteselsil Sorumluluk

Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecek her türlü belge, beyanname, bildirim veya bilgilerin defter, kayıt ve belgelere uygunluğundan işverenlerle birlikte serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirleri de müteselsil olarak sorumlu tutan düzenleme değiştirilerek, sorumluluk sadece muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle sınırlandırılmıştır.

 

Elektronik İmza Kanununda değişiklik

Banka teminat mektupları dışındaki teminat sözleşmeleri, güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilmeyecektir. 

 

SGK Prim tahakkuklarında Gecikmelere Ceza

Aylık prim ve hizmet belgelerinin SGK yerine Maliye Bakanlığına muhtasar beyannameyle birleştirilerek verilmesi nedeniyle prim tahakkukunun geç yapılması veya yapılmaması, sigortalıların hizmetlerinin bildirilmemesi ya da geç bildirilmesi durumunda işverenlere uygulanacak cezalar belirlenmiştir. 5510/102/1

 

Muhtasarda Sigortalının Gerçek Meslek Adı Ve Kodu Yazılmazsa Ceza

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için asgari ücreti geçmemek üzere, her bir sigortalı için asgari ücretin 10'da biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır. Kişi Başına 167 TL

 

Kurumlar Vergisinde Yapılan Değişiklikler

Bölgesel Yönetim Merkezlerine Vergi Muafiyeti

Tüm giderlerinin, iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumlar tarafından karşılanması ve söz konusu giderlerin Türkiye'de tam veya dar mükellefiyete tabi herhangi bir kurumun hesaplarına intikal ettirilmemesi kaydıyla, Ekonomi Bakanlığından alınan izinle kurulan bölgesel yönetim merkezleri Kurumlar Vergisinden muaf tutulacaktır. Türkiye'de tam veya dar mükellefiyete tabi herhangi bir kurumun, bölgesel yönetim merkezinin yönetimi altında bulunması, muafiyet hükmünün uygulamasına engel teşkil etmeyecektir.5520/4/1/ö

 

Taşınır Ve Taşınmazların 6361 Kapsamında Sat Geri Kirala İşlemi Vergiden İstisna

Taşınır ve taşınmaz malların, kurumlar tarafından finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankalarına satışından doğan kazançlar istisna iken bu kurumlara söz konusu varlıkların devralındığı kuruma kira süresi sonunda devrinden doğan kazançlar da Kurumlar Vergisinden istisna hale getirilmiştir. 5520/5/e

İstisnadan yararlanan satış kazancı, kiracı tarafından pasifte özel bir fon hesabında tutulacak ve bu tutar, sadece kiracı tarafından bu varlıklar için ayrılacak amortismanların itfasında kullanılabilecektir. 

Söz konusu varlıkların kiracı veya kiralayan kurumlar tarafından üçüncü kişi ve kurumlara satılması durumunda, kiralayan kurumlara devrinden önce bu taşınmazların kiracıdaki net bilanço aktif değeriyle bu taşınmazlar için anılan kurumların kazancının tespitinde belirlenen toplam amortisman tutarı dikkate alınarak, satışı gerçekleştiren kurum nezdinde vergilendirme yapılacaktır.

 

Her Tür Varlık Ve Hakkın Satış Ve Devir İşlemi Vergiden İstisna

Her türlü varlık ve hakların, kaynak kuruluşlarca varlık kiralama şirketlerine satışı ile varlık kiralama şirketlerince bu varlıkların devralındığı kuruma satışından doğan kazançlar da Kurumlar Vergisi'nden muaftır. 5520/4/1/k

Söz konusu varlıkların, kaynak kuruluş tarafından üçüncü kişi ve kurumlara satılması durumunda da vergilendirme yapılacaktır.

Bu varlıkların varlık kiralama şirketleri tarafından üçüncü kişi ve kurumlara satılması durumunda ise varlık kiralama şirketlerinin bu satış işleminden doğan kazançları varlık kiralama şirketleri nezdinde kurumlar vergisine tabi tutulacak, istisna uygulaması dolayısıyla kaynak kuruluş adına zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecektir.

 

Patent ve Faydalı Modelde Vergi İstisnası

Sınai mülkiyet haklarında istisna uygulamasına, patent veya faydalı model belgelerin verildiği tarihten itibaren başlanacak ve ilgili patent veya faydalı model belgesi için sağlanan koruma süresi aşılmamak kaydıyla bu istisnadan yararlanılabilecektir. Buluşun üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların, patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmı, ayrıştırılmak suretiyle transfer fiyatlandırması esaslarına göre tespit edilecektir.

 

Transfer Fiyatlandırması Uluslararası Düzenlemelerle Uyumlu Hale Getirildi

Transfer Fiyatlandırmasında ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumlarda, örtülü kazanç dağıtımı kapsamında değerlendirme yapılabilmesi için en az yüzde 10 oranında ortaklık, oy veya kar payı hakkının olması şartı aranır. Ortaklık ilişkisi olmadan doğrudan veya dolaylı olarak en az yüzde 10 oranında oy ve kar payı hakkının olduğu durumlarda da taraflar ilişkili kişi sayılır.

 

Transfer Fiyatlandırmasında Yeni bir yöntem Getirildi.

İşlemsel kâr yöntemleri: Emsallere uygun fiyat veya bedelin tespitinde, ilişkili kişiler arasındaki işlemden doğan kârı esas alan yöntemleri ifade eder. Bu yöntemler, işleme dayalı net kâr marjı yöntemi ve kâr bölüşüm yöntemidir. İşleme dayalı net kâr marjı yöntemi, mükellefin kontrol altındaki bir işlemden; maliyetler, satışlar veya varlıklar gibi ilgili ve uygun bir temele dayanarak tespit ettiği net kâr marjının incelenmesi esasına dayanır. Kâr bölüşüm yöntemi, ilişkili kişilerin bir veya daha fazla sayıdaki kontrol altındaki işlemlere ilişkin toplam faaliyet kârı ya da zararının, üstlendikleri işlevler ve yüklendikleri riskler nispetinde ilişkili kişiler arasında emsallere uygun olarak bölüştürülmesi esasına dayanır.

Transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüklerinin tam ve zamanında yerine getirilmesi kaydıyla, örtülü olarak dağıtılan kazanç nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş veya eksik tahakkuk ettirilmiş vergiler için vergi ziyaı cezası, yüzde 50 indirimli olarak uygulanacaktır.

 

5746 Sayılı Kanun Ar-Ge Harcamalarına teşvikleri

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışıyla ilgili araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının yüzde 100'ü, bu kapsamdaki projelerin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge ve yenilik projesi olarak değerlendirilmesi şartıyla, 5520 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ve 193 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi uyarınca kazancın tespitinde indirim konusu yapılacaktır. 5746/3/a

Araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle doğrudan ilişkili olmayan giderlerden Ar-Ge indirimi hesaplanmaz. 

Ar-Ge indirimi tutarının hesabında; araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılan amortismana tabi iktisadi kıymetler için hesaplanan amortismanlar ile başka faaliyetlerde de kullanılan makine ve teçhizat için hesaplanan amortismanların, bu kıymetlerin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanıldıkları gün sayısına isabet eden kısmı dikkate alınabilir.

Bir iktisadi kıymet oluşmaması hâlinde yapılan harcamalar doğrudan gider yazılır. Kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili vergilendirme döneminde indirim konusu yapılamayan tutar, sonraki vergilendirme dönemlerine devredebilir. Devredilen tutar, takip eden yıllarda yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır.

 

5941 sayılı Çek Kanunda Yapılan Düzenlemeler

Çek almak İsteyenden Adli Sicil Kaydı İstenecek

Karşılıksız çek keşide etme adli para cezasını gerektiren suç olarak tanımlandığı için, çek hesabı açtırmak isteyenler bankaya adli sicil kaydı da verecektir. 

Bankalar, çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişinin ya da şirket yetkililerinin çek hesabı açma yasağının bulunup bulunmadığını kontrol etmekle yükümlüdür.

Ticaret siciline tescil edilen şirket yetkilileri hakkında verilmiş bir çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı varsa, bunların yetkilisi olduğu tüzel kişilere çek defteri verilmeyecektir.

Çek hesabı sahibinin gerçek kişi olması durumunda kimlik numarası, tüzel kişi ise MERSİS numarası çek üzerine yazılacaktır. Çek hesabı sahibi ile düzenleyenin farklı kişiler olması halinde, ayrıca düzenleyenin kimlik numarası da yazılır. Böylece, çek hesabı sahibinin benzer isimli veya unvanlı kişilerden ayırt edilebilmesi sağlanarak, düzenleyenin net bir şekilde tespit edilebilmesi ve çekin karşılıksız çıkması durumunda çek hesabı sahibine karşı yapılacak başvurularda doğru kişiye ulaşılması sağlanır.

Bankalar, 31 Aralık 2016 tarihinden sonra karekodsuz çek yaprağı veremeyecektir. 

Karekodlu çek düzenlenen lehtar, teslim aldığı çeki sisteme kaydeder. Çek alacaklıları, çek ile çek hesabı sahibine ve bu çeki düzenleyenlere ilişkin verilere karekod aracılığıyla erişim sağlayabilir.

Karekodlu çekin sisteme kaydedildiği tarihten sonra çek düzenleyen tüzel kişinin temsilcilerinde meydana gelen değişiklikler, çek hesabı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Böylece henüz bankalara ibraz edilmemiş çek adedi ve tutarının üçüncü kişilerin erişimine açılması, çek hesabı sahibine ait piyasada bulunan çek adedi ve bunların tutarları hakkında bilgi sahibi olunması ve alacaklının çeki kabul edip etmeme hususunda kanaat edinilebilir. 

Üzerinde tarih bulunan ve kanuni süresinde ibraz edilen çekle ilgili karşılıksız işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, bin 500 güne kadar adli para cezasına hükmolunur. Hükmedilecek adli para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamaz. Mahkeme ayrıca, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına; bu yasağın bulunması halinde yasağın devamına hükmeder.

Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilenler, yasaklılıkları süresince sermaye şirketlerinin yönetim organlarında görev alamazlar. Ancak hakkında yasaklama kararı verilenlerin mevcut organ üyelikleri görev sürelerinin sonuna kadar devam eder.

 

Yasaklı kişiler bankalara bildirilecek

Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararına ilişkin bilgiler, güvenli elektronik imzayla imzalandıktan sonra UYAP aracılığıyla MERNİS ile Risk Merkezine elektronik ortamda bildirilecektir. Hakkında çek hesabı açma yasağı verilen kişiler, Risk Merkezi tarafından bankalara bildirilecektir. 

Karşılıksız çek davasında mahkeme tarafından, beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın düşmesi veya davanın reddine karar verilmesi halinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılmasına karar verilir. Kesinleşen karar MERSİS ile Risk Merkezine bildirilecek ve ilan olunur.

Adli para cezalarının ödenmemesi halinde, kamuya yararlı bir işte çalıştırma kararı verilmeksizin doğrudan hapis cezasına çevrilir.

Karşılıksız çek bedelini ibraz tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte tamamen ödeyen kişi hakkında; yargılama aşamasında davanın düşmesine, mahkumiyet hükmünün kesinleşmesinden hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilir. Şikayetten vazgeçme halinde de aynı hükümler uygulanır.

Kişi, cezanın tamamen infaz edildiği tarihten itibaren üç yıl ve her halde yasağın konulduğu tarihten itibaren 10 yıl geçtikten sonra hükmü veren mahkemeden çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılmasını isteyebilir.

 

Şirket Kuruluşundaki İmza ve Kurucular Beyanı Kalktı

Şahıs ve sermaye şirketleri kuruluşlarında kurucuların şirket sözleşmesini ticaret sicil müdürü veya yardımcısı huzurunda imzalanması halinde imza beyanı ve unvan tescil talepnamesinin noterden yapılma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Ayrıca kuruluşta kurucular tarafından imzalı olarak talep edilen kurucular beyanı verme zorunluluğu kaldırılmıştır.

Şirketlerin tür değişikliğine gitmesinde yeni türe ilişkin sözleşmenin bütün ortaklar tarafından imzalanması zorunluluğu kaldırıldı. 

Tür değiştirmede yönetim organınca hazırlanan tür değiştirme planı dışında, yeni türün şirket sözleşmesinin genel kurulun onayına sunulması öngörülüyor.

 

Şirket Tasfiyeleri 6 ayda yapılabilecek

Şirketlerin tasfiyesinde 1 yıl süren süreç azaltılarak 6 aya düşürüldü, 

 

Yürürlük

Kanun’un;

12 nci maddesi 01.09.2016 tarihinde; 13 üncü, 39 uncu ve 40 ıncı maddeleri 01.01.2017 tarihinde; 51 inci maddesiyle 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine eklenen (n) bendi 01.01.2018 tarihinde, 62 nci maddesi 31.12.2017 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu Kanuna bu linkten ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi